Anticakseri norāda, ka neparastie "mākoņi debesīs esot apliecinājums, ka valdība Latvijā izplata difteriju".

Neparasti "mākoņi" virs Latvijas debesīm, 2024. gada 22. septembris

Svētdien, 22. septembrī, daudzus Latvijas iedzīvotājus pārsteidza baltām svītrām izraibotās Latvijas debesis. Kamēr neparastais skats pārsteidza daudzus, Latvijas antivakseru grupas ...

Sabiedrība

FOTO: "Tās ir ķimikālijas, kas izplata difteriju!" Antivakseri nāk klajā ar absurdām teorijām par neparastajiem mākoņiem, kas bija manīti Latvijas debesīs

Anna Klāra

Jauns.lv

Svētdien, 22. septembrī, daudzus Latvijas iedzīvotājus pārsteidza baltām svītrām izraibotās Latvijas debesis. Kamēr neparastais skats pārsteidza daudzus, Latvijas antivakseru grupas steidzās notiekošajā vainot valdību, pat izsakot teorijas, ka "ar lidmašīnām pār Latviju tiek smidzinātas ķimikālijas, kas izraisa difteriju".

FOTO: "Tās ir ķimikālijas, kas izplata difteriju!"...

"Kad debesīm lido pāri pasažieru lidmašīnas, tādu svītru nav. Ir mazas šautriņas, kas tūlīņ izdziest. Bet ja gaisā lido indētāji, tad parādās šādas svītras!" par redzēto mācēja teikt kāda jelgavniece vārdā Agra. Viņai piekrituši arī daudzi citi Latvijas antivakseru grupas dalībnieki, norādot, ka "valdība mūs atkal grib noindēt", "aitas šo sauks par lidmašīnu kondensātu", "cilvēkiem beidzot vajag atvērt acis", vai "mēs tiekam indēti kā žurkas un Eiropā visi jau sāk gaidīt savu nāves stundu".

Tomēr domubiedru grupā netrūka arī tādu sazvērestības teoriju piekritēju, kas gāja soli tālāk, apgalvojot, ka "šādā veidā valdība mūs tīšām cenšas aplipināt ar dažādām slimībām, tai skaitā bīstamo infekcijas slimību difteriju, no kuras 16. septembrī bojā gāja četrus gadus vecs zēns, kas pret bīstamo slimību nebija vakcinēts. Jau ziņots, ka Latvijā sācies lokāls difterijas uzliesmojums un šobrīd Bērnu klīniskā universitātes slimnīcā (BKUS) atrodas vairāki nevakcinēti bērni un pieaugušie.

"Difterija, laikam, nav šeit ieradusies nejauši. Es neesmu baigais sazvērestības teoriju piekritējs, bet nu ļoti dīvaini, ka līdz ar šo svītru parādīšanos, uzliesmoja arī šī slimība," norāda kāds iedzīvotājs, kas paslēpies aiz anonimitātes aizsega. Arī Andra piekritusi viņa teiktajam norādot, ka "pēc šī notikuma Latvijas ziņās sāks izplatīties vēstis par jaunu slimību uzliesmojumu". Savukārt Aiga paziņojusi, ka "nu Latvijā oficiāli ieradusies difterija".

Diskusijās iesaistījās arī cilvēks, kas redzētajam meklēja loģiskus izskaidrojumus. Piemēram, Andris publicējis ekrānšāviņu, kurā skaidri manāms, ka Latvijas gaisa telpu šķērsojuši neskaitāmi lidaparāti, bet Ilze sniegusi detalizētu aprakstu ar to, kā gaisā veidojas lidmašīnu kondensācijas pēdas. "Debesīs aiz lidmašīnām redzamās baltās sliedes ir pār Latviju tranzītā lidojušo gaisa kuģu dzinēju atstātās inversijas gāzu sliedes. Šo parādību sauc arī par gaisa kuģa dzinēju atstāto kondensācijas taku, kas ir normāla un aviācijā ierasta parādība," norāda sieviete.

foto: Ekrānšāviņš
Latvijas gaisa telpa, 2024. gada 22. septembris.
Latvijas gaisa telpa, 2024. gada 22. septembris.

Tomēr, antivakseri šos apgalvojumus steigušies atspēkot. Piemēram, Kriss norāda, ka " jau piecas reizes bijis Turcijā, un, lai gan šo valsti pārlido neskaitāmas reizes vairāk gaisa kuģu kā Latviju, tur debesis esot tīras". Jelizaveta antivakseru atspēkotājus nosaukusi par "valstij ērtiem pilsoņiem", bet Guntis sacījis, ka "brīdī, kad šie vienaldzīgie ļautiņi paši saslims, tad viņš varēs smiet".

Aizsardzības ministrija jau laikus iedzīvotājus brīdinājusi

Lai noskaidrotu, kas izraisījis neparastos "mākoņus" debesīs, Jauns.lv versās pie Aizsardzības ministrijas, kas "apstiprināja, ka kondensāts radies no militārās tehnikas pārlidojumiem, un Latvijas iedzīvotāji par pārlidojumiem esot bijuši informēti jau 16. septembrī.

"Aizsardzības nozare jau iepriekš ziņojusi, ka no 3. septembra līdz 8. oktobrim visā Latvijā notiek Nacionālo bruņoto spēku organizētās visaptverošas valsts aizsardzības mācības "Namejs 2024"," Jauns.lv skaidro ministrija.

"Visā Latvijā rudens periodā intensīvi norisinās mācības, kuru laikā pa Latvijas valsts galvenajiem un reģionālajiem ceļiem pārvietojas Latvijas un sabiedroto valstu karavīri un militārā tehnika. Mācību uzdevumu izpildes laikā notiek militāro lidaparātu lidojumi Latvijas gaisa telpā, tostarp zemā augstumā, kā arī kaujas šaušana poligonos," skaidro ministrija. Tāpat ministrija aicina sekot līdzi aktuālajai informācijai par mācību norisi Latvijas novados Latvijas armijas sociālo tīklu kontos, kā arī Nacionālo bruņoto spēku tīmekļa vietnē www.mil.lv.

«Namejs» ir lielākās un komplicētākās militārās mācības Latvijā — gan no operāciju dažādības un intensitātes, gan iesaistīto resursu viedokļa. Militāro mācību ciklā vienotā scenārijā apvienotas bruņoto spēku vienību rudens lauka taktiskās mācības, Jūras spēku mācības Mācību pavēlniecības mācības, Štāba bataljona un Militārās policijas mācības. Tajās piedalās Latvijas un sabiedroto spēku karavīri, zemessargi un rezerves karavīri, kā arī AM darbinieki un Iekšlietu ministrijas struktūru personāls - policisti un robežsargi.

Mācību laikā tiek pārbaudīta un pilnveidota vienību gatavība izvērsties valsts aizsardzības uzdevumu izpildei patstāvīgi un kolektīvās aizsardzības sistēmas ietvaros. Militāro mācību cikla aktīvā fāze norisinās ne tikai Ādažu poligonā un reģionālajos poligonos, bet visā Latvijā. Militāro mācību cikla uzdevumi tiek veikti uz iepriekš saskaņotiem valstij un pašvaldībām, kā arī juridiskām un privātām personām piederošas zemes īpašumiem.