Aizkraukles novadā tiek slēgta dzīvnieku aizsardzības biedrība – aptuveni 30 kaķu meklē mīlošus saimniekus
foto: Felida/ Facebok
Jaunas mājvietas meklē 30 kaķi.
Novadu ziņas

Aizkraukles novadā tiek slēgta dzīvnieku aizsardzības biedrība - aptuveni 30 kaķu meklē mīlošus saimniekus

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Saistībā ar grozījumiem likumā, savu darbību Aizkrauklē spiesta pārtraukt biedrība “Felida”. Biedrības pārstāvji lūdz atsaukties mīlošus saimniekus, kuri varētu uzņemties rūpes par kādu no biedrības 30 kaķiem.

Aizkraukles novadā tiek slēgta dzīvnieku aizsardzī...

Biedrības pārstāves, kas ikdienā rūpējas par kaķiem, norāda, ka nevēlas pieļaut pūkaino draugu nonākšanu patversmē, tādēļ aicina cilvēkus būt atsaucīgiem un viņiem dāvāt jaunas pastāvīgas mājas. Visi ķepaini ir vakcinēti, sterilizēti, attārpoti, ikdienā no sirds aprūpēti un apmīļoti. Adopcijas maksa netiek prasīta ‒ lūgts vien neliels ziedojums, lai palīdzētu uzturēt pārējos kaķus, līdz tie tiks adoptēti.

Biedrības valdes locekle Dagmāra Dzirkale norāda, ka pazīst katru kaķi pēc rakstura un nākamajiem saimniekiem sniegs visu nepieciešamo informāciju. Interesenti aicināti viņai zvanīt pa tālruni +371 29820962 un vienoties par tikšanās laiku, vēlams pēcpusdienās no pulksten 14.00 līdz 18.00. “Mums ir mīļi, veselīgi, skaisti un labi baroti kaķi, kas pieraduši dzīvot istabā, bet ir arī āra kaķi, kuriem būtu labi dzīvot privātmājā ‒ dienā pagalmā, bet naktī ‒ siltā pajumtē,” stāsta biedrības “Felida” valdes locekle Inta Krieva.

“Aicināti pieteikties arī potenciālie saimnieki no Aizkraukles vasarnīcu rajona, kuri kaķus spētu pabarot vismaz trīsreiz nedēļā. Lūdzam ikvienu izvērtēt situāciju ģimenē un rast iespēju adoptēt un dot mājas mīļam un uzticīgam draugam!”

Biedrība “Felida” nav patversme, tā ir bezpeļņas organizācija, kas jau 14 gadu darbojas, pateicoties ziedojumiem un novada pašvaldības atbalstam, kā arī iesaistot brīvprātīgos palīgus un cilvēkus, kuri saņem atalgojumu Eiropas Sociālā fonda Plus programmā. Biedrības mērķis ir ierobežot kaķu nekontrolētu vairošanos ne tikai Aizkrauklē, bet arī novadā. “Felidas” entuziasti glābj un uztur bezsaimnieka kaķus, sterilizē, nogādā viņus iepriekšējās uzturēšanās vietās vai arī cenšas atrast jaunus saimniekus, kā arī Aizkrauklē uztur desmit āra kaķu barošanas vietas. No biedrības telpām iepriekš tika adoptēti ap 100 pūkaino draugu gadā, bet beidzamos trīs gadus ‒ ap 70 gadā. Šī gada sākumā biedrības telpās bija ap 70 murrātāju, adoptēts 41, pašlaik ir 30.

Taču šī gada 1. jūlijā stājās spēkā Dzīvnieku aizsardzības likuma grozījumi un Ministru kabineta noteikumi Nr. 412 “Noteikumi par dzīvnieku patversmēm un dzīvnieku viesnīcām”. Saskaņā ar tiem biedrībai būtu jāreģistrē patversmes statuss, taču tai nav pa spēkam izpildīt visas prasības, savukārt novada pašvaldībai patversmes izveidošana un uzturēšana gadā izmaksātu vairākus desmitus tūkstošus eiro, jo būtu jānodrošina visas labturības prasības, veterinārārsta uzraudzība, jāalgo darbinieki un jāievēro citi nosacījumi.

Patvertnes ierīkošana izmaksātu nesamērīgi dārgi

Analizējot patversmes izveides iespēju, Aizkraukles novada domes Finanšu un tautsaimniecības komitejā jau maijā izskatīta iespēja šim mērķim atvēlēt telpas Randēnu ielā 8. Pašvaldība bija izsludinājumi iepirkumu, aicinot interesentus pieteikties patversmes izveidei, taču neviens gribētājs neatsaucās. Lai pašvaldība pati izveidotu un uzturētu dzīvnieku patversmi, kurā būtu vieta 40 kaķiem un 10 suņiem, budžetā būtu nepieciešami apmēram 84 000 eiro – aprēķināts, ka telpu pielāgošanai un patversmes izveidei vajadzīgi 39 000 eiro, uzturēšanai – apmēram 45 000 eiro gadā.

Tā kā izmaksas ir pārāk lielas, domes deputāti nolēma to nedarīt. Viens no argumentiem šādam lēmumam ir arī fakts, ka Aizkraukles novada Pašvaldības policija noslēgusi līgumu ar biedrību “Dzīvnieku glābšanas dienests” par dzīvnieku izķeršanu, izmitināšanu, uzturēšanu un aprūpi. Šī biedrība līgumā paredzētos pakalpojumus nodrošina visu diennakti, un Aizkraukles novada apvienību vadītāji ir apmierināti ar šo pakalpojumu.

“Lai gan sabiedrībā izskanējis viedoklis, ka mēs darām visu iespējamo, lai klaiņojošiem dzīvniekiem nebūtu, kur patverties, taču tā nav taisnība: mēs nevaram un negrasāmies likvidēt biedrību “Felida”, taču arī patversmes ierīkošanas ideju nesamērīgi augsto izmaksu dēļ pašvaldība nevar īstenot,” teic Aigars Zīmelis. “Pašvaldība ir atvērta sadarbībai un, tāpat kā līdz šim, turpinātu atbalstīt bezsaimnieka dzīvnieku labturību, ja būtu interesenti, kuri šo darbu vēlētos veikt tādā formā, kā to paredz likumdošana,” teic Aizkraukles novada domes priekšsēdētājs Leons Līdums.

Patapinājuma līgums par telpu nomu ar Aizkraukles dzīvnieku aizsardzības biedrību “Felida” noslēgts līdz 2024. gada 31. decembrim, līdz šim laikam biedrībai jāizlemj jautājums par savas darbības nākotni.

Savukārt pašvaldība apņēmusies palīdzēt atrast mājas kaķiem, kuriem tās patlaban ir biedrībā “Felida” – dzīvnieciņi jau piedalījušies fotosesijā, mēs savos kontos aicināsim ikvienu aplūkot un izsvērt, vai jums nav iespēju dot mājas kādam kaķītim. Būsim ļoti pateicīgi par atsaucību! Savukārt tie dzīvnieciņi, kuriem nelaimēsies, tiks pārvesti uz dzīvnieku patversmi citā pilsētā.