Navaļnija cilvēki publicē ļoti satraucošus apgalvojumus par Latvijas prokuratūru – prokuratūra vērtēs informāciju
foto: Ekrānšāviņš
Kādā brīdī Korupcijas apkarošanas fonda (KAF) vadītāja Marija Pevčiha demonstrē ekrānuzņēmumus ar, kā apgalvo KAF, noplūdušo Ņevzļina saraksti. Tajos redzams kā personas pašu rakstītā tekstā dalās ar “baltiešu izcenojumiem”. Lasāms, piemēram, ka krimināllieta pret vienu, divām personām maksā 50 000 (valūta nav konkrēti minēta).
Sabiedrība
2024. gada 13. septembrī, 13:13

Navaļnija cilvēki publicē ļoti satraucošus apgalvojumus par Latvijas prokuratūru - prokuratūra vērtēs informāciju

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Mirušā Krievijas opozicionāra Alekseja Navalnija dibinātais Korupcijas apkarošanas fonds (KAF) savā jaunākajā filmā pievērsušies sava Lietuvā dzīvojošā cīņu biedra, aktīvista Leonīda Volkova pārciestā uzbrukuma šķetināšanai. Filmā izdarīti ļoti nopietni un satraucoši apgalvojumi par Latvijas prokuratūru.

Navaļnija cilvēki publicē ļoti satraucošus apgalvo...

Navalnija līdzgaitnieki filmā apgalvo, ka ir saņēmuši uzņēmēja, bijušā Krievijas naftas giganta “Jukos” augstākā līmeņa vadītāja Leonīda Ņevzļina elektronisko saraksti. No tās izriet, ka Ņevzļins bija uzbrukuma politiķim Leonīdam Volkovam, kas notika Viļņā 2024. gada martā, pasūtītājs.

Tāpat Ņevzļins, kā, pamatojoties uz saraksti, apgalvo KAF, bijis saistīts ar uzbrukuma organizēšanu fonda direktoram Ivanam Ždanovam Ženēvā un ekonomista Maksima Mironova sievai Aleksandrai Petračkovai Argentīnā.

Pēc KAF vadītājas Marijas Pevčihas teiktā, piedāvājumu pastāstīt par uzbrukumu Volkovam viņi saņēmuši uz fonda kopējo pasta adresi. Sarunā ar Pevčihu šīs informācijas avots nodēvēja sevi par Andreju Matusu.

Pēdējos trīs gadus, pēc Matusa vārdiem, viņš strādā bijušā Jukos līdzīpašnieka Mihaila Hodorkovska labā. Ņevzļins bija Jukos viceprezidents, un pats Hodorkovskis viņu dēvē par vienu no tuvākajiem sabiedrotajiem un draugiem.

Ņevzļina saraksti Matuss nodeva Volkovam un Ždanovam personīgas tikšanās laikā Melnkalnē. Palīdzību šīs sarakstes pārbaudē sniedza žurnālists Mihails Maglovs un pētnieks Hristo Grozevs. Viņi ir pārliecināti, ka sarakste ir autentiska.

Neglaimojoši apgalvojumi par Latvijas valsts iestādēm

Filmā lielākoties tiek apskatīta Krievijas Vladimira Putina opozicionāru cīņa, kas pamatā saistās ar norisēm un iesaistītajām personām Krievijā, taču kādā brīdī filmā izdarīti arī visnotaļ nopietni, apvainojoši apgalvojumi Latvijas prokuratūras virzienā.

KAF filmā min, ka Ņevzļins “par kukuli” panāk, ka pret bijušo KAF izpilddirektoru Vladimiru Ašurkovu tiek uzsākta krimināllieta. Lieta saskaņā ar KAF pagaidām neapstiprinātiem apgalvojumiem tiekot virzīta Rīgā.

Kādā brīdī tiek demonstrēti ekrānuzņēmumi ar, kā apgalvo KAF noplūdušo Ņevzļina saraksti. Tajos redzams kā personas pašu rakstītā tekstā dalās ar “baltiešu izcenojumiem”. Lasāms, piemēram, ka krimināllieta pret vienu, divām personām maksā 50 000 (valūta nav konkrēti minēta).

Kādā no ziņām rakstīts “Labvakar no Latvijas, ļoti laba ziņa, kad varam sazvanīties?” Vēl kādā teikts: “Par Ašurkovu, Latvija apstiprināja, ka ir gatava uzsākt krimināllietu”.

Pēcāk KAF vadītāja Pevčiha min, ka šo visu būtu “norakstījusi” kā muļķības, taču Ašurkovs Londonā, martā tiešām esot izsaukts uz pratināšanu kā liecinieks kādā krimināllietā. Blakus britu iestāžu pārstāvjiem, kā apgalvo Pevčiha, esot bijuši “divi izmeklētāji no Latvijas” un prokurors no Rīgas.

Prokuratūra nekomentēs, kamēr informācija nav pārbaudīta

Jauns.lv šīs publikācijas tapšanas ietvaros nekavējoties sazinājās ar Latvijas Republikas prokuratūru, Rīgas rajona tiesu un Valsts policiju (VP), lai lūgtu komentēt KAF filmā izskanējušos apgalvojumus, kā arī apstiprinātu/noliegtu kādas lietas izskatīšanu Rīgā, kurā jebkādā veidā ir iesaistīts Vladimirs Ašurkovs.

“Prokuratūra ir informēta par publiskajā telpā pieejamo dokumentālo filmu, kurā cita starpā tiek apgalvots, ka Mihaila Hodorkovska komanda esot kukuļojusi Latvijas policijas darbiniekus un prokurorus, lai tiktu uzsāktas krimināllietas pret Krievijas opozicionāriem. Pirms dokumentālajā filmā izskanējušo apgalvojumu izvērtēšanas prokuratūra informāciju nesniegs,” rakstiski atbildēja prokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka. Atbildes no pārējām iestādēm publicēsim, tikko tās tiks saņemtas.