Vaidere: ES nepietiekami izmanto savu ģeopolitisko ietekmi
foto: Zane Bitere/LETA
Eiropas Parlamenta deputāte Inese Vaidere.
Politika

Vaidere: ES nepietiekami izmanto savu ģeopolitisko ietekmi

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Eiropas Savienība nepietiekami izmanto savu ekonomisko spēku un ģeopolitisko ietekmi, uzsvēra EP deputāte Inese Vaidere Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) forumā Ženēvā.

Vaidere: ES nepietiekami izmanto savu ģeopolitisko...

“Eiropas Savienība nepietiekami izmanto savu ģeopolitisko ietekmi, ko dod pasaules lielākā vienotā tirgus pozīcija, tai skaitā, - lai ietekmētu pasaules valstu nostāju pret Krieviju. ES ir pasaulē lielākais vienotais tirgus, un tas dod iespēju noslēgt izdevīgus tirdzniecības līgumus ar pārējo pasauli. Tādējādi mūsu patērētājiem ir pieejama plaša preču izvēle, kas ir gan cenas ziņā samērīgas, gan atbilst ES augstajām drošības prasībām,” skaidro Eiropas Parlamenta Starptautiskās tirdzniecības komitejas deputāte Inese Vaidere, kura šonedēļ pārstāv Eiropas Parlamentu Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) ikgadējā sabiedriskajā forumā Ženēvā.

“ES dalība Pasaules Tirdzniecības organizācijā ļauj efektīvāk aizstāvēt Latvijas tirdzniecības intereses nekā mēs to spētu, rīkojoties atsevišķi. Tomēr ES nepietiekami izmanto tās sviras, ko dod citu pasaules valstu vēlme tirgoties ar mums, piemēram, lai pārliecinātu tās sniegt lielāku atbalstu Ukrainai karā pret agresorvalsti Krieviju, lai mudinātu trešās valstis ievērot ieviestās sankcijas vai arī, lai panāktu labāku situāciju cilvēktiesību jomā šajās valstīs,” uzsver Vaidere.

PTO forumā Ženēvā, EP delegācijas sastāvā, tiekoties ar augsta līmeņa starptautiskajām amatpersonām, Vaidere pārrunās ES un Latvijai izdevīgus tirdzniecības nosacījumus. Tāpat prioritāte būs arī atbalsts Ukrainai. Vizītes ietvaros notiks tikšanās ar PTO ģenerāldirektori Dr. Ngozi Okondžo-Ivealu, lai apspriestu pašreizējo stāvokli pasaules tirdzniecībā, tirdzniecības politikas perspektīvas, tostarp PTO ietekmes un darbības efektivitātes palielināšanu. 

“ES ir būtiski stiprināt mūsu stratēģisko autonomiju un nodrošināt vietējo ražošanu, vienlaikus kā lielai ekonomikai attīstīt tirdzniecības attiecības ar uzticamām valstīm. Tas pavērs arvien lielākas izaugsmes iespējas mūsu uzņēmumiem globālajā tirgū, kur Latvijas uzņēmumiem saskatu lielu potenciālu,” norāda Vaidere.

Publiskais forums ir PTO lielākais ikgadējais pasākums, kurā visas pasaules ieinteresētās puses var apspriest jaunākos notikumus pasaules tirdzniecībā un uzlabot daudzpusējās tirdzniecības sistēmu. Šajā pasākumā ik gadu piedalās vairāk nekā 2000 pārstāvju, gan no akadēmiskajām aprindām, uzņēmumiem, valdībām, starptautiskajām organizācijām un plašsaziņas līdzekļiem. Šogad foruma tēma ir “Re-globalizācija: Labāka tirdzniecība labākai pasaulei”.