Viedokļi

Par to vēl pāragri spriest, vai sievietēm obligāti jādien armijā?

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Ilgu laiku Latvija iztika bez obligātā militārā dienesta, taču, sākoties pilna mēroga Krievijas iebrukumam Ukrainā, tas tika atjaunots. 11 mēnešus ilgais valsts aizsardzības dienests pagaidām attiecas tikai uz vīriešiem, un pirmais iesaukums to jau ir pabeidzis. Taču nesen aizsardzības ministrs Andris Sprūds nāca klajā ar ideju obligāto dienestu attiecināt arī uz sievietēm, kas valstij ļautu palielināt mobilizācijas resursu.

Par to vēl pāragri spriest, vai sievietēm obligāti...

Līdz ar to Lielais jautājums: “Vai sievietes vajadzētu iesaukt armijā?”. To Jauns.lv uzdeva viedokļu līderiem - rakstniekam Jurģim Liepniekam un bijušajam aizsardzības ministram, politoloģijas doktoram, domnīcas „Northern Europe policy centre” direktoram Artim Pabrikam.

Abi, lai arī uzskata, ka sievietēm un vīriešiem jābūt gan vienādiem pienākumiem, gan iespējām un tiesībām, domā, ka pašreiz nav īstais laiks ieviest obligāto militāro dienestu arī sievietēm, jo nav savestas kārtībā lietas jau pašreizējo dienestu puišiem. Jurģis Liepnieks par katastrofu uzskata to, ka puiši, kuri saņem iesaukuma pavēsti, no dienesta var atpirkties ar 90 eiro lielu soda naudu. Savukārt Artis Pabriks teic, ka mūsdienās ne jau visiem sava valsts jāaizstāv ar ieročiem rokās tranšejās, ir taču arī plašs civilais dienests – gan medicīnas jomā, gan iekšlietu sistēmā. Pirms domāt par obligātā aizsardzības dienesta piemērošanu arī sievietēm, vispirms esot jāievieš civilais dienests.

foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Jurģis Liepnieks un Artis Pabriks komentē iespējamo militāro dienestu sievietēm.
Jurģis Liepnieks un Artis Pabriks komentē iespējamo militāro dienestu sievietēm.

Jurģis Liepnieks: "Tā vienkārši ir katastrofa, ja tu atpirkties no dienesta vari par 90 eiro"

Rakstnieks Jurģis Liepnieks vienmēr ir bijis feminists un uzskata, ka sievietēm jābūt tādām pašām tiesībām un pienākumiem kā vīriešiem. Tas attiecas arī uz dienestu armijā, bet viņš šaubās, vai pašlaik būtu īstais laiks par to runāt, jo šobrīd ar militāro dienestu ir citas problēmas, kas jārisina. Piemēram, viņš par katastrofu uzskata to, ka puiši no obligātā militārā dienesta var atpirkties par 90 eiro.

Viņš domā, ka uzjundījusī diskusija par obligātā militārā dienesta piemērošanu sievietēm, iespējams, varētu būt tāds kā “mēģinājums sabotēt visu to pasākumu un tikai “skrāpēt” mūsu Nacionālo bruņoto spēku prestižu un reputāciju”: “Vienmēr esmu bijis feminists un uzskatu, ka sievietēm ir jābūt tādām pašām tiesībām un pienākumiem kā vīriešiem. Vienmēr esmu par to iestājies. Konceptuāli uzskatu, ka sievietēm ir jādien. Skandināvijā jau tas viss smuki darbojas. Sievietēm būtu jābūt tādām pašām tiesībām un pienākumiem kā vīriešiem modernā ziemeļu valstī, par to vispār nebūtu nekādu debašu. Protams, attiecībā uz sievietēm ir garš izņēmumu saraksts, piemēram, ja viņa ir stāvoklī.”

Jurģis Liepnieks norāda, ka vidēji statistiskā sieviete ir fiziski vājākā par vidēji statisko vīrieti, lai gan ir sievietes, kuras ir daudz stiprākas par lielāko daļu vīriešu. Bet jāņem vērā, ka mūsdienu armija nav balstīta tikai uz fizisko spēku, tā ir balstīta uz zināšanām un prasmēm, kuras sievietēm ir vienā līmenī ar vīriešiem, kas abiem dzimumiem bruņotajos spēkos paver vienlīdzīgas iespējas.

Tomēr, vai šobrīd būtu īstais brīdis domāt par sieviešu iesaukšanu armijā? Jurģis Liepnieks par to ir skeptisks, jo šobrīd ne visi puiši, kuri saņem iesaukšanas pavēsti dodas dienēt: “Un viņi par to saņēma sodu – 90 eiro. Tas ir smieklīgi, tā ir parodija! Tā vienkārši ir katastrofa, ka tu ar 90 eiro vari atpirkties no pienākuma dienēt valsts bruņotajos spēkos. Tas parāda to, ka ministrijai pirmāk būtu jārisina šī problēma. Vispirms jāsakārto šī lieta pirms sākt kādas debates par vēl kaut kādu plašāku dienestu.”

Artis Pabriks: "Latvijas armijā sieviešu netrūkst"

Latvijas armijā sieviešu procentuālais īpatsvars ir viens augstākajiem starp NATO dalībvalstīm, teic politologs, bijušais aizsardzības ministrs Artis Pabriks, un tāpēc mums pašlaik nav nepieciešamības domāt par sieviešu iesaukšanu obligātajā militārajā dienestā. Tas, iespējams, varētu notikt tikai kaut kad nākotnē, ja mēs to atzīsim par nepieciešamu.

Jautājums par obligāto militāro dienestu sastāv no divām daļām. Pirmais ir praktiskais apsvērums, bet otrais ir tāds taisnīguma princips modernajā sabiedrībā, teic Artis Pabriks: „Ja mēs nevēlamies atšķirīgas attieksme ne pret vienu no dzimumiem, tad obligātais dienests būtu jāattiecina uz visiem. Bet no praktiskā viedokļa armijas primārais uzdevums ir būt maksimāli efektīvai. Kad pirms diviem gadiem rosinājām atjaunot obligāto militāro dienestu, tad jau pašā sākumā bija ideja, ka tas attieksies tikai uz vīriešiem, bet uz sievietēm - brīvprātīgi.”

Proporcionāli Latvijas armijā sievietes netrūkst, viņu īpatsvars mūsu armijā ir viens no augstākajiem NATO dalībvalstīs, norāda Artis Pabriks. Viņš teic, ka krīzes situācijās vai, nedod Dievs, kara situācijā ne visiem ir jābūt tranšejās un uzsver, ka, domājot par obligāto dienestu un plašāku iesaukuma diapazonu ir jānodrošina tas, ka paralēli militārajam dienestam, būs arī civilais dienestd, jo cilvēki vajadzīgi arī medicīnas dienestā, ugunsdzēsējos, iekšlietu sistēmā, piemēram, robežsardzē un citur. Tādēļ jādomā par šo civilo dienestu, kas joprojām nav ieviests. Ir tikai runāts par to, ka kaut kādā veidā tam ir jānotiek

Pašlaik praktiski jebkura sieviete, ja viņai ir vēlme dienēt bruņotajos spēkos, to var darīt brīvprātīgi: „Līdz ar to man šķiet obligātais dienests sievietēm no praktiskā viedokļa ir pāragrs piedāvājums. Varbūt kaut kad nākotnē tas varētu būt, ja mēs to atzīsim par vajadzīgu. Bet ne jau visiem mūsu pilsoņiem jābūt gataviem aizstāvēt valsti tikai ar ieročiem rokās tranšejās. Un arī jāņem vērā tas, cik daudz mums ir militāro instruktoru. Viņu pagaidām trūkst. Mēs nemaz nevaram sagatavot tik daudz karavīru, kā varbūt vēlētos." Tā kā, pēc Arta Pabrika, uzskata, paziņojums par obligātā militārā dienesta attiecināšanu arī uz sievietēm bijis "tāds straujš politisks paziņojums, kuram īsti nav seguma".

Ko Jurģis Liepnieks un Artis Pabriks saka par iespējamo militāro dienestu sievietēm, skatieties Jauns.lv video.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.