Kas notiek ar prokremliskā aktīvista Staņislava Bukaina uz Krieviju prettiesiski aizvesto meitu — vai mātei izdosies drīz atgūt nolaupīto bērnu?
Staņislavs Bukains (ekrānuzņēmums no "Facebook)
Sabiedrība

Kas notiek ar prokremliskā aktīvista Staņislava Bukaina uz Krieviju prettiesiski aizvesto meitu - vai mātei izdosies drīz atgūt nolaupīto bērnu?

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Pagājis jau gandrīz pusotrs mēnesis, kopš no Latvijas uz Krieviju aizbēga kārtējais prokremliskais aktīvists, taču šoreiz prettiesiski paķēris līdzi mazgadīgu bērnu. Šis bēglis ir Staņislavs Bukains, kurš ar SUP dēli pārbēdzis uz kaimiņvalsti kopā ar 2019. gadā dzimušo meitiņu Moniku. Kā Latvijas varas iestādēm sokas ar meitenītes atgriešanu dzimtenē pie mammas?

Kas notiek ar prokremliskā aktīvista Staņislava Bu...

Jauns.lv vērsās Ārlietu ministrijā, lai noskaidrotu, kā sokas ar meitenītes atgriešanos mājās un vai Krievijas varas iestādes izrāda pretimnākšanu. Kopš Monikas nolaupīšanas pagājušas jau gandrīz 6 nedēļas, un neizskatās, ka kaimiņvalsts amatpersonas īpaši steigtos palīdzēt..

"No Krievijas puses ir saņemts mutisks apstiprinājums, ka bērns atrodas drošībā, kā arī informācija, ka visi Latvijas iestāžu dokumenti M.Bukaines lietā, kas iesniegti ar Latvijas vēstniecības Maskavā starpniecību, ir pārsūtīti KF atbildīgajām iestādēm. Tāpat Krievijas puse ir apliecinājusi, ka Krievijas iestādes ņem vērā principu rīkoties bērna labākajās interesēs, kā arī respektē Hāgas Konvencijās noteikto," teikts Ārlietu ministrijas atbildē.

"KF puse ir apstiprinājusi, ka bērna tēvs ir pieprasījis patvērumu gan sev, gan meitai. Šobrīd ĀM rīcībā nav informācijas par Krievijas puses lēmumu. Ārlietu ministrija ir ciešā saziņā un sadarbībā ar bērna māti, kā arī visām iesaistītajām iestādēm Latvijā, lai pēc iespējas nodrošinātu visu nepieciešamo palīdzību un  bērnu varētu atgriezt Latvijā.

Kopš bērna pretlikumīgās izvešanas Ārlietu ministrija  nekavējoties  sazinājās ar Krievijas pusi, pa diplomātiskajiem kanāliem lūdzot sniegt informāciju par bērna precīzu atrašanās vietu, kā arī izsakot prasību spert soļus bērna atgriešanai Latvijā. Tāpat ir notikusi vairākkārtēja saziņa gan ar Krievijas vēstniecību Latvijā, gan tikšanās ar Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāvi Maskavā.

Procesa gaitā līdz šim ir iesniegtas vairākas oficiālas notas Krievijas Ārlietu ministrijā, tajā skaitā protesta nota saistībā ar bērna tēva interviju Krievijas TV kanāla "Russia Today" raidījumā," paziņoja Ārlietu ministrija.

Jāpiebilst, ka Marija Butina 2018. gadā ASV tika arestēta par spiegošanu, nosēdēja cietumā 18 mēnešus, bet pēc izraidīšanas uz Krieviju ne tikai vadīja propagandas raidījumus televīzijā un ātri kļuva par Krievijas Valsts domes deputāti. 

Uz Butinas jautājumu, kā gan Bukains nokļuva Krievijā, viņš tikai pasmēja, ka to izdarīt bija ļoti viegli. "Tik pāri robežai bija vieglāk, nekā par to ierakstīt video," viņš sacīja, piebilstot, ka lūdz politisko patvērumu Krievijā.

"Russia Today" sižetā parādīts arī fragments par to, kā Bukans ar savu 2019. gadā dzimušo meitu Moniku nelikumīgi šķērso Latvijas un Krievijas robežu un sajūsminās par Krievijas pusē redzēto. "Lūk, tas viss apkārt arī ir Krievija. Tāda tā ir," stāsta Bukans un vēršas pie meitas: "Tu esi priecīga?" Sagaidījis apstiprinošu atbildi, viņš piebilst: "Bet es esmu tik ļoti priecīgs, jūs pat iedomāties nevarat."

Valsts robežsardze sāka kriminālprocesu par valsts robežas nelikumīgu šķērsošanu, savukārt policijā sākts kriminālprocess par mazgadīga bērna nolaupīšanu. Saistībā ar Bukaina aizbēgšanu un viņa meitiņas nolaupīšanu 22.jūlijā Latvijā aizturēja divas personas, kuras atzītas par aizdomās turētajiem par nozieguma atbalstīšanu un tiesa abām personām kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu.

Pazudušu cilvēku meklēšanas organizācija "Bezvēsts.lv" sociālajā tīklā "Facebook" rakstīja, ka 21. jūlijā tēvs nav nogādājis atpakaļ savā pastāvīgajā dzīvesvietā 2019.gadā dzimušo Moniku Bukaini. Tika ziņots, ka par meitas pazušanu tiesībsargājošās iestādēs bija vērsusies Monikas māte.

Jau vēstīts, ka pērn oktobrī prokuratūra cēlusi apsūdzības sešiem Latvijas valstspiederīgajiem par noziedzīgās organizācijas "Baltijas antifašisti" vadīšanu un piedalīšanos šīs organizācijas pastrādātajos noziegumos. Jau tobrīd trīs no personām bija izsludinātas meklēšanā. Apsūdzības celtas pēc Krimināllikuma panta par noziedzīgas organizācijas vadīšanu vai piedalīšanos šādas organizācijas izdarītajos noziegumos. Par šādu noziegumu var sodīt ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no desmit līdz 20 gadiem. Minētās personas ir Staņislavs Bukains, Tatjana Andrijeca, Aleksandrs Žguns, Sergejs Vasiļjevs, Viktorija Matule un Romans Samuļs.

Jau iepriekš ziņots, ka Samuļs ir pārcēlies uz dzīvi Baltkrievijā, kur propagandas medijiem kritizējis Latviju. Vasiļjevs presē minēts kā "Baltijas antifašistu" līderis, kurš arī uzstājies Kremļa kontrolētajos propagandas medijos un acīmredzot arī atrodas ārpus Latvijas.

Kriminālprocesu pret tā sauktajiem "Baltijas antifašistiem" Valsts drošības dienests (VDD) sāka 2022.gada 28.novembrī. Izmeklēšanas gaitā VDD ir konstatējis tādas "Baltijas antifašistu" noziedzīgas darbības kā neizpaužamu ziņu nelikumīga vākšana par norisēm Latvijā ar nolūku nodot tās Krievijas specdienestiem, Krievijas izvērstā kara Ukrainā slavināšana un attaisnošana, kā arī finanšu līdzekļu un citu resursu vākšana agresorvalsts Krievijas armijas atbalstam Ukrainā. Dienests ir konstatējis arī noziedzīgās organizācijas izplatītus aicinājumus iesaistīties Ukrainā notiekošajā karadarbībā Krievijas pusē. Noziegumu koordinēšanai organizācija platformā "Telegram" izveidoja kanālu "Baltijas antifašisti" un vairākus ar to saistītus kanālus.

Šajā krimināllietā Bukains tika atbrīvots no apcietinājuma, par viņu iemaksāta drošības nauda 40 000 eiro apmērā. Šo drošības līdzekli Bukainam piesprieda Rīgas pilsētas tiesas tiesnese Anna Mihailova.