Bijušais AM valsts sekretārs: svarīgāk par sieviešu iesaukšanu aizsardzības dienestā ir nodrošināt, lai no dienesta neizvairās
foto: LETA
Bijušais aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons.
Sabiedrība

Bijušais AM valsts sekretārs: svarīgāk par sieviešu iesaukšanu aizsardzības dienestā ir nodrošināt, lai no dienesta neizvairās

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Patlaban nav pienācis laiks diskusijai par sieviešu obligātu iesaukšanu valsts aizsardzības dienestā (VAD), pauda bijušais Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons.

Bijušais AM valsts sekretārs: svarīgāk par sievieš...

Viņa ieskatā nav pienācis laiks šādai diskusijai, jo, pirmkārt, ir jārisina virkne smagu jautājumu, kā no drošināt to, ka jaunieši neizvairās no dienesta un ka dienests ir prestižs.

Otrkārt, pirms sākt šādu diskusiju, būtu labi, ja tiek prezentēts mērķis un tas, cik pie esošās sistēmas tiek plānots liels karavīru iztrūkums.

"Un visbeidzot, mani ļoti satrauc tas, ka pašlaik diskusijas iniciatori sāk idealizēt karu, kas ir nežēlīgs, asiņains visbriesmīgākajās izpausmēs. Jāpatur prātā, ka VAD tika ieviests, lai palielinātu NBS skaitlisko sastāvu karam, nevis kam citam," piebilda Garisons.

Militārajā bāzē "Ādaži" tiek sagaidīti valsts aizsardzības dienesta 2024. gada jūlija iesaukuma karavīri.

Valsts aizsardzības dienestu sāk pirmie obligāti iesauktie karavīri

Piektdien militārajā bāzē Ādažos tiks sagaidīti valsts aizsardzības dienesta 2024. gada jūlija iesaukuma karavīri - kopumā 450 Latvijas pilsoņi, no ...

Jau ziņos, ka sieviešu iesaukšanai VAD patlaban atbalstu paudis aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P) un NBS komandieris Leonīds Kalniņš. Arī ārlietu ministre Baiba Braže (JV), kas pati dien Zemessardzē, atbalsta sieviešu iesaukšanu obligātajā VAD.

Sprūds pat TV3 raidījumā "900 sekundes" izteicies, ka optimālākais laiks varētu būt 2028.gads, kad plānots 4000 cilvēku iesaukums.

Tomēr līdz tam ir jāizdara "mājasdarbi". Ir jānotiek diskusijai sabiedrībā, kas jau sākta. "Tas nav tikai koalīcijas jautājums, tas ir politisko partiju, parlamenta un visas sabiedrības jautājums," viņš norādīja.

31.05.2024. Ādaži, Latvija. Klātesot karavīru tuviniekiem, militārajā bāzē “Ādaži” notiek svinīgā izlaiduma ceremonija valsts aizsardzības dienesta pirmā iesaukuma karavīriem.

Valsts aizsardzības dienesta pirmā iesaukuma karavīru izlaidums

Piektdien, 31. maijā, militārajā bāzē “Ādaži” 245 valsts aizsardzības dienesta pirmā iesaukuma karavīri noslēdza 11 mēnešu ilgo dienestu. 

Otrkārt, ir jāveic visi vajadzīgie priekšdarbi. Jānodrošina valsts aizsardzības dienesta kvalitāte, kas nepārtraukti tiek pilnveidota, atzīmēja Sprūds. Jānodrošina visas rezerves karavīru nepieciešamības, piemēram, ieroči.

Viņš atzinis, ka NBS jau ir doti attiecīgi uzdevumi.