Soctīklotāji sašutuši par valsts kapitālsabiedrību valdes locekļu augsto atalgojumu: 10 tūkstoši ir neadekvāts atalgojums
foto: Shutterstock
Ilustratīvs foto.
Sabiedrība

Soctīklotāji sašutuši par valsts kapitālsabiedrību valdes locekļu augsto atalgojumu: 10 tūkstoši ir neadekvāts atalgojums

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Sociālajā platformā “X” plašas diskusijas izraisījis valsts kapitālsabiedrību valdes locekļu augstais atalgojums. Kā uzskata platformas lietotāji, tie, kuri riskē ar dzīvību, saņem daudz mazāku atalgojumu kā, piemēram, Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) valdes priekšsēdētājs un valdes locekļi.

Soctīklotāji sašutuši par valsts kapitālsabiedrību...

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes izsludinātajā atklātajā konkursā uz pieciem topošās VSIA “Latvijas Sabiedriskais medijs” valdes locekļu amatiem kopumā pieteikušies 78 kandidāti, un vairāki no viņiem savu kandidatūru izvirzījuši vairāk nekā uz vienu amatu.

Topošā VSIA "Latvijas Sabiedriskais medijs" valdes locekļiem noteikta mēnešalga 9200 eiro apmērā, savukārt valdes priekšsēdētājam 10 100 eiro  apmērā.

Diskusiju platformā “X” par šādu atalgojumu aizsācis Kārlis, norādot: “NBS komandiera alga - 6 762,75 mēnesī. SEPLP valdes priekšsēdētāja alga - 10141,72 EUR un valdes locekļiem 9219,75. Kurš stūrē lielāku kuģi un kurš riskē ar savu dzīvību? Ceturtā vara, kā parasti, izvērš sašutuma kampaņu, par vēršanos pret viņiem, jo varu grib - kritiku negrib.”

Uldis ironiski pauž: “Skaidrs, ka SEPLP valdes priekšsēdētājs ir daudz vērtīgāks par NBS komandieri, jo pēdējais tevi nepasauks ēterā un neparādīs visai pasaulei kā pašu jaukāko cilvēku.”

Tikmēr kāds cits “X” lietotājs norādījis: “Ja NBS komandieris neredz un netiek galā ar Kremļa aģentūru SEPLP un kareivjiem LSM, varbūt nemaz vairāk nav pelnījis?”

Aktieris Ivars Auziņš tikmēr vaicā: “Interesanti, cik saņem žurnālisti, kuri tiešām riskē ar savām dzīvībām? Arī 10k mēnesī kā SEPLP baltās apkaklītes?”

“X” lietotājs ar segvārdu “Latvijas Sids” iesaka NBS komandierim ar nelielu vadiņu aizbraukt uz LSM studiju.

Savukārt “Spirit of Time” uzsver, ka “ar dzīvību riskē karavīri, robežsargi un policisti. Tāpēc viņi saņem 1500 eiro uz papīra. Pasaule iedalās gudrajos un muļķos. Gudrie saņem lielas algas un ne ar ko neriskē. Muļķi riskē ar dzīvību par minimumu.”

Sabiedrisko mediju ombuds Edmunds Apsalons intervijā Latvijas Radio, komentējot kritiku par atalgojumu, gan norāda: "Pirms izsakām bieži vien emocionālu attieksmi par valsts kapitālsabiedrību valdes locekļu atalgojumu, būtu jāizvērtē šo amatu nozīme un svarīgums sabiedrībai kopumā."

“Tas, iespējams, ir saistīts ar to, ka mēs bieži vien uztveram atalgojumu kā cilvēka vērtības mēru. Un tad cilvēki, kuriem tas ir zemāks, viņi saka, vai tad tamdēļ es esmu mazāk vērtīgs? Ja mēs uzskatītu atalgojumu par cilvēku vērtības mēru, tad vērtīgākais cilvēks Latvijā būtu “airBaltic” vadītājs, bet gluži tā nav,” skaidro Apsalons.