NBS pabeiguši žoga posma izbūvi uz Latvijas-Krievijas robežas
foto: Ivars Soikāns/LETA
Ilustratīvs attēls.
Sabiedrība
2024. gada 16. augustā, 19:03

NBS pabeiguši žoga posma izbūvi uz Latvijas-Krievijas robežas

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) sadarbībā ar VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) ir pabeiguši teju 20 kilometru gara žoga posma izbūvi uz LatvijasKrievijas robežas, informēja Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departamenta Preses nodaļas vecākā referente Daniela Reihenbaha.

NBS pabeiguši žoga posma izbūvi uz Latvijas-Krievi...

Aizsardzības nozare turpina darbu pie austrumu robežas stiprināšanas un pretmobilitātes pasākumu ieviešanas, tuvākajos piecos gados ieguldot 303 miljonus eiro robežas stiprināšanā.

Aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P), pierobežā tiekoties ar mediju pārstāvjiem, uzsvēra, ka austrumu robežas stiprināšanas virsmērķis ir aizstāvēt valsti un sabiedrību no pirmā centimetra. Viņš atzīmēja, ka līdz ar austrumu robežas militārās stiprināšanas un pretmobilitātes plāna apstiprināšanu šī gada martā, aizsardzības nozare no pirmās
dienas aktīvi strādā pie plāna īstenošanas.

"Jau tajā pašā dienā nekavējoties tika uzsākta pretmobilitātes šķēršļu izvietošana robežkontroles punktos un turpmāko darbu operacionālā plānošana.Patlaban mēs izvietojam pretmobilitātes šķēršļus uzglabāšanas parkos un septembrī sāksim jaunu posmu ar to uzstādīšanu gar Krievijas un Baltkrievijas robežu," pauda ministrs.

Viņš akcentēja, ka mērķis ir atturēt ienaidnieku no jebkādas vēlmes vai domas par NATO un Eiropas Savienības ārējās robežas apdraudēšanu. Aizsardzības ministrs norādīja, ka reāla militāra apdraudējuma gadījumā ir gatavība pretinieku arī aizkavēt un iznīcināt. Sprūds uzsvēra, ka austrumu robežas stiprināšana un aizsargāšana ir visu - NBS, pašvaldību, Valsts robežsardzes un uzņēmēju - kopdarbs, kas turpināsies.

Austrumu robežas stiprināšanai paredzētais finansējums jau tiek apgūts konstrukciju materiālu - betona bloku, prettanku ežu, "pūķu zobu" un "Hesco" grozu iegādei. Saražotie materiāli tiek piegādāti uz pretmobilitātes materiāltehnisko līdzekļu pagaidu novietnēm pašvaldību, VNĪ, Valsts robežsardzes, Satiksmes ministrijas un VSIA "Latvijas Valsts ceļi" īpašumos Ludzas un Krāslavas novados, kā arī privātajos īpašumos Ludzas novadā un NBS objektos.

NBS sadarbībā ar VNĪ ir pabeiguši gandrīz 20 kilometru gara žoga posma izbūvi uz Latvijas-Krievijas robežas ar mērķi novērst nelikumīgu valsts robežas šķērsošanu. Sniedzot atbalstu žoga izbūvē, NBS veica žoga stabu dzīšanas, žoga paneļu un dzeloņdrāšu uzstādīšanas, kā arī apkalpošanas vārtu izbūves darbus.

Robežas žoga izbūves darbos no šī gada 3.aprīļa vienlaikus strādāja piecas darba grupas piecos dažādos posmos, katrā grupā esot 16 cilvēkiem - četriem tehnikas operatoriem un divpadsmit strādniekiem, kas veica stabu, žoga paneļu un dzeloņdrāšu uzstādīšanu. Papildus tam NBS veica tehnikas, materiālu un atbalsta bāzes apsardzi. Šo uzdevumu izpildē katru nedēļu tika iesaistīti aptuveni 100 karavīri un zemessargi.

Kā rakstīts, 5.martā Ministru kabinets apstiprināja plānu, kas paredz Latvijas austrumu robežas stiprināšanu un pretmobilitātes pasākumu ieviešanu. Plāna mērķis ir valsts drošības stiprināšana, laikus īstenojot pasākumus, kas nodrošina NBS spēju ierobežot pretinieka sauszemes spēku formējumiem iespējas viegli šķērsot valsts robežu un strauji virzīties Latvijas iekšienē.

Šī iniciatīva ir daļa no plašākas Baltijas Aizsardzības līnijas izveides, kas tiek realizēta saskaņā ar Latvijas, Lietuvas un Igaunijas aizsardzības ministru 2024.gada 19.janvārī parakstīto vienošanos.