Ledusskapja dēļ evakuē tirdzniecības centru, “sapluinīts” Ogres novads, govs brīvsolī: kriminālā province
foto: "Facebook"/Carnikava
Carnikavas pagasta Siguļu iedzīvotāji sašutuši, ka jau tā bīstamajā Dzirnupes ielā pašvaldība nolēmusi palielināt braukšanas ātrumu par desmit kilometriem. Vietējie tur pie avārijām un avārijas situācijām jau “pieraduši”.
112

Ledusskapja dēļ evakuē tirdzniecības centru, “sapluinīts” Ogres novads, govs brīvsolī: kriminālā province

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Šī nedēļa satraucoša bija Ādažu novada iedzīvotājiem: Ādažos no aplokiem bija izmukusi gan govs, gan zirgs, kuri mierīgi pastaigājās pa pilsētas ielām, savukārt Carnikavas pagasta Siguļu iedzīvotāji sašutuši par pašvaldības lēmumu par desmit kilometriem palielināt atļauto braukšanas ātrumu jau tā bīstamajā Dzirnupes ielā. Bet ogrēniešiem bija nepatīkami skatīties uz sapluinīto karogu mastā pie pilsētas Valsts ģimnāzijas.

Ledusskapja dēļ evakuē tirdzniecības centru, “sapl...

Amatas krastā pie Zvārtes ieža negausīgi zagļi nočiepuši ugunskura čuguna katlu ar visu trijkāji. Tagad dabas tūristiem būs grūtības pagatavot maltīti. Savukārt daļai jelgavnieku, kuri ceturtdien dienas vidū pēc maltītes devās uz “Rimi” Katoļu ielā, arī kādu laiku nācās panervozēt, jo nevarēja iepirkties – tirdzniecības centrā no ledusskapja bija noplūdusi indīga gāze.

Apzog Zvārtes iezi

foto: “Facebook”/Zvārtes iezis
Kādam rijīgam zaglim pie Zvārtes ieža pirmdien sagribējās nozagt čuguna zupas katlu un citus tūristus atstāt bez maltītes.
Kādam rijīgam zaglim pie Zvārtes ieža pirmdien sagribējās nozagt čuguna zupas katlu un citus tūristus atstāt bez maltītes.

Gaujas Nacionālā parka (GNP) darbinieki ziņo, ka šīs nedēļas pašā sākumā – pirmdien negausīgu zagļu uzbrukumu piedzīvojusi viena no ainaviskākajām Latvijas vietām - 19 metrus augstais Zvārtes iezis Amatas krastos. Garnadži nočiepuši labiekārtotajā vietā atpūtniekiem paredzēto publisko čuguna katlu un trijkāji, uz kura tas balstījās. GNP parka informācijas centrs “Zvārtes iezis” „Facebook” pieklājīgi aicina:

"Mīļie dabas baudītāji, kuri pirmdienas dienā paņēma šo ļoti noderīgo katlu un trijkāji - lūgums atvest to atpakaļ mums. Tas ļoti noderēs arī citiem Zvārtes ieža viesiem. Kā to izdarīt? Atbrauc līdz mums ar katlu, noliec to aiz info namiņa un Tava karma būs Tev pateicīga (pavisam noteikti). Mīļš paldies!”

Desmitiem komentētāju izteikuši nosodījumu zagļiem. Lūk, pāris ierakstu: "Ak... kad jel beigsies šīs padomju audzināšanas sekas - zagt visu kas nav pienaglots?! Gribam dzīvot kā Eiropā, bet zagt kā padomijā... Cūcīgi vecāki izaudzinājuši zaglīgus bērnus.”; "Nu kā mēs varētu vēlēties baudīt tādus pašus labumus kā, piemēram, Skandināvijas valstu publiskajās vietās, ierīkotajās dabas takās - tur par Fiskars zāģi, cirvji un 30 litru kannas ar roku dezinfekcijas līdzekļiem paliek uz vietas! Te kādam savajadzējās čuguna katlu - viņš, protams, arī maksā naudu, bet sabojātā karma izmaksās daudz vairāk”; "Latvijas sabiedrība laikam tiešām nav vēl gatava šādām ekstrām. Ļoti žēl par šādu “cilvēku” rīcību. Ceru,ka nāks pie prāta un atgriezīs.”; "Cerams, pienācīgi sašmucēja transporta līdzekli ar sodrējiem, šo “varoņdarbu” veicot”; "Nu nav dažiem “pilns kalendārs”! Kas tajā brīdī notiek galvā, vietā kur it kā jābūt smadzenēm?” 

Pie ģimnāzijas “sapluinīts” Ogres novads

foto: „Facebook”/“Ogres Ziņas”
Vairākas dienas pie Ogres Valsts ģimnāzijas plīvoja sapluinīts novada karogs. Kaut arī vietējie par to ziņoja pašvaldībai, neviens vietvaras pārstāvis nesteidza nomainīt novada Latvijas lielākā novada simbolu.
Vairākas dienas pie Ogres Valsts ģimnāzijas plīvoja sapluinīts novada karogs. Kaut arī vietējie par to ziņoja pašvaldībai, neviens vietvaras pārstāvis nesteidza nomainīt novada Latvijas lielākā novada simbolu.

Nedēļas vidū ogrēniete Anita Pālena novada pašvaldības kontā sociālajā tīklā “Facebook” ierakstīja par to, ka pie pilsētas ģimnāzijas plīvo sapluinīts novada karogs: “Skaista skola. Bet pārsteidza saplēsts Ogres novada karogs plīvojot. Nesmuki izskatījās!” Tam uzmanību pievērsa arī vietējais ziņu kanāls “Ogres Ziņas”:

“Un ko mēs redzam pie Ogres Valsts ģimnāzijas... (..). 13. augustā, ogrēniete Anita jau no paša rīta informēja Ogres novada pašvaldību, ka novada karogs, kas atrodas mastā pie Ogres Valsts ģimnāzijas jaunās ēkas, izskatās vienkārši nožēlojami. Pagājušas jau divas darba dienas. Tas pats Ogres novada karogs “vējā lepni plīvo” šovakar! Nevienam no pašvaldības nav kaut drusku kauna par to?”

Jelgavā ledusskapja dēļ evakuē tirdzniecības centru

Jelgavā ceturtdien, 15. augusta, pusdienlaikā pie tirdzniecības centra “Vivo”, kurā atrodas arī lielveikals “Rimi”, pilsētas centrā Katoļu ielā bija atraukušās vairākas operatīvo dienestu brigādes – ātrā palīdzība, ugunsdzēsēji, policija. “Vivo” atskanēja trauksmes signalizācija un no tā steigšus tikai evakuēti gan apmeklētāji, gan darbinieki. Traģiskuma auru arī radīju netālu esošās baznīcas zvani, kas iezvanīja dienas vidu – pulkstens 12:00. Pilsētniekos radās satraukums ne pa jokam. Drīz vien skaidrību ieviesa ieraksts pašvaldības mājaslapā:

“Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests pirms pulksten 12:00 saņēma izsaukumu uz tirdzniecības centru “Vivo centrs”, kur nostrādājusi signalizācija. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka ēkas otrajā stāvā no ledusskapja bija notikusi vielas noplūde. Cilvēki no ēkas evakuējās paši saviem spēkiem. Ugunsdzēsēji glābēji turpina apsekot objektu.” Ieraksti internetā liecina, ka no kāda tirdzniecības centrā esošā ledusskapja bija iztecējis freons, kas var būt indīgs. Šoreiz, par laimi, viss beidzās bez ekscesiem un neviens necieta, protams, ja neskaita to, ka uz kādu laiku bija jāaizslēdz iepirkšanās vietas. 

Ādažos klaiņo govs un zirgs

foto: Facebook
Ādažos ceturtdien pa Plostnieku ielu klaiņoja apmaldījusies govs.
Ādažos ceturtdien pa Plostnieku ielu klaiņoja apmaldījusies govs.


Šīs nedēļas vidū internetā parādījās vairāki ieraksti, ka Ādažu pusē no mājām bija noklīduši nevis četrkājainie istabas mīluļi, bet gan daudz lielāki lopi. Trešdien satraukts ieraksts "Facebook” grupā "Ādaži-Baltezers-Garkalne-Carnikava un blakus kaimiņi” vēstīja, ka pa Āņu ceļu pie kanāla skraidot nepieskatīts zirgs, bet dienu vēlāk jau bija ziņojums, ka apmaldījusies no aploka brīvsolī aizgājusi govs: "Pa Plostnieku ielu Ādažos netālu no Podnieku kanāla staigā apmaldījusies gotiņa.” Ādažnieki sociālajos tīklos sprieda, ka tik lielu lopu apmaldīšanas tik īsā laikā nevar būt vienkārša sakritība – te saskatāma anomālās zonas iedarbība: “Anomāla zona! Varu saprast ,kad izmet, aizmirst, pazaudē suņus un kaķus... bet govs! Kas būs nākošais?”; “Kas notiek? Vakar zirgs...”

Siguļos protestē pret ātruma palielināšanu

Ādažu novada otrā galā – Carnikavas pagasta Siguļos arī satraukums, bet tur gan vietējos neapmierinātību raisa pašvaldības lēmums cauri ciematam Dzirnupes ielā atļauto braukšanas ātrumu palielināt no 30 uz 40 kilometriem stundā. Carnikaviete Evita Zeiļa vietējo forumā raksta:

“Siguļos, Dzirnupes ielā 30km/h zonā vakar kaut kādi darboņi pārkrāsojuši 30 par 40! Ielas iedzīvotāji cer, ka tas tomēr ir nelāgs joks! Šī 5,4 metrus “platā” iela bez gājēju ietvēm un nomalēm jau gadu desmitiem ir bīstama! Pieaugot apbūves teritorijām tā kļūst vēl noslogotāka un bīstamāka!Uz ko tieši pamatojoties tiek palielināts ātrums? Uzliekot smieklīgos lēzenos, dalītos ātrumvaļņus, kuriem var pārbraukt pāri pat nebremzējot, satiksmes situācija uzlabojusies? Tiešām? 

Kas tik nav ticis solīts un kurš tik nav solījis! Sākot ar vienkāršu: “Neuztraucieties, nu tagad jau nu gan sakārtosim!” un beidzot ar vidējā ātruma radariem! Un tagad, lūdzu! Bez reāliem satiksmes uzlabojumiem palielinām ātrumu  Tā ir ne tikai necieņa, bet ņirgāšanās par šīs ielas iedzīvotājiem. 

Paradoksāli, bet arī mēs maksājam nodokļus, no kuriem tiek algoti cilvēki, kas pieņem šādus neloģiskus, absurdus un veselībai un dzīvībai potenciāli bīstamus lēmumus! No vienas puses aicinām balsot par Ādažu novadu kā ģimenēm draudzīgāko pašvaldību, bet no otras puses paši radām bīstamas ielas un uz šosejas adrenalīna gūšanai “bagātus” pagriezienus, - acīmredzot tas ir tikai laika jautājums, kad raudāsim par kādu “kārtējo” traģēdiju ģimenē, kura varēja nenotikt. Tā vai šitā, iedzīvotājs jūtas kā pajoliņš - gan tad, ja aktīvi cenšas pierādīt situācijas nopietnību un vajadzības pamatotību, gan arī tad, ja neko nedara, jo saprot, ka rezultāta nebūs!”

foto: "Facebook"/Carnikava
Carnikavas pagasta Siguļu iedzīvotāji sašutuši, ka jau tā bīstamajā Dzirnupes ielā pašvaldība nolēmusi palielināt braukšanas ātrumu par desmit kilometriem. Vietējie tur pie avārijām un avārijas situācijām jau “pieraduši”.
Carnikavas pagasta Siguļu iedzīvotāji sašutuši, ka jau tā bīstamajā Dzirnupes ielā pašvaldība nolēmusi palielināt braukšanas ātrumu par desmit kilometriem. Vietējie tur pie avārijām un avārijas situācijām jau “pieraduši”.

Ādažu novada pašvaldībai satrauktajai Siguļu iedzīvotājai atbildējusi: “Izprotam Jūsu bažas un satraukumu par situāciju Dzirnupes ielā. Lēmums mainīt atļauto braukšanas ātrumu tika pieņemts, balstoties uz satiksmes analīzi. Ceļazīmes pašas par sevi nerisina problēmu, jo gājējus apdraud tie, kuri neievēro un pārsniedz atļauto braukšanas ātrumu. Lai nodrošinātu ceļu satiksmes drošību, šajā ielā papildus zīmēm un ceļa marķējumam tiks uzstādīts ātruma tablo un ieviesta pastiprināta pašvaldības policijas kontrole.”

Arī vietējais iedzīvotājs Jānis Ekmanis ir sašutis: “Tikko sazvanījos ar “Carnikavas komunālservisu”. Viņu skaidrojums vispār nonesa “jumtu”: “Mēs veicām ātruma kontroli, tur tāpat visi brauc uz 40-45km/h, tāpēc nolēmām palielināt ātruma ierobežojumu uz 40km/h. Policija veica reidus un divu nedēļu laikā fiksēja tikai vienu pārkāpēju. Nevienam jau neinteresē tie, kas brauc uz 40 un 50, interesē tie, kas lido uz 70”. Es biju šokā par šādu skaidrojumu. Pajautāju, vai ir plānots kaut kā uzlabot gājēju drošību. Kaut ko atrunājās, ka tiek gatavots projekts par gājēju ietvi no Dzirnupes tilta līdz Vecupītes ielai. Nezinu, ko darīt tālāk.”