1dienas
19stundas
37minūtes
02sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Izvēlas, kuru Latvijas pilsētu „pacelt gaisā”. Karsta pašvaldību sacensība par iespēju „airBaltic” lidmašīnu nosaukt savā vārdā
foto: Ventspils pilsētas pašvaldība
Ventspils pilsēta aicina balsot par savas pilsētas „paraušanu gaisā”.
Novadu ziņas

Izvēlas, kuru Latvijas pilsētu „pacelt gaisā”. Karsta pašvaldību sacensība par iespēju „airBaltic” lidmašīnu nosaukt savā vārdā

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Latvijas pašvaldību starpā izvērtusies spraiga sānsencība par iespēju kādu no „airBaltic” lidaparātiem nosaukt savas pilsētas vārdā. 22. augustā noslēgsies interneta balsojums par to, kura no 81 Latvijas pilsētām būs to 16 vidū, kuras vārdā tiks nodēvēta viena no lidmašīnām. Pašreiz stabili līderos ierindojusies Daugavpils.

Izvēlas, kuru Latvijas pilsētu „pacelt gaisā”. Kar...

Jauns.lv jau rakstīja, ka lidsabiedrība „air Baltic” nolēmusi par godu Baltijas ceļa 35. gadadienai 48 savas lidmašīnas nosaukt kādā no Baltijas valstu pilsētu vārdiem (katrai valstij tiek piedāvātas 16 lidmašīnas), un nu starp 81 Latvijas pilsētu notiek spraiga cīņa, kura savā pusē dabūs visvairāk atbalstītāju. Vēl spraigāka cīņa ir Lietuvā kur par „lidojošās pilsētas” godu sacenšas 104 pilsētas. Tur absolūtā līdere ir Druskininki, aiz kuras seko Rokišķi, Kauņa, Viļņa, Birži un Tauraģe, kas katra saņēmusi vairāk nekā 3000 balsis. Savukārt Igaunijā ir tikai 41 pilsētā, kur pirmajā vietā ir izvirzījusies Latvijā mazināmā mazpilsēta valsts ziemeļaustrumos Pisi, kurā ir tikai 886 iedzīvotāju. Tālāk seko Tallina, Narva, Tartu, Jehvi un Rapla.

Savukārt Latvijā, spriežot pēc pašreizējo rezultātu tabulas absolūtā līdere ir Daugavpils ar 18006 balsīm. Otrajā vietā ir Rēzekne (9246 balsis), kurai seko Rīga (6565), Madona 4962) un Saldus (4812). Vēl pirmajā desmitniekā ir Ventspils, Olaine, Ogre, Limbaži un Kuldīga. Pēdējās četrās vietās ar mazāk nekā 200 savāktajām balsīm ir Ķegums, Jaunjelgava, Strenči un Vangaži. Tie ir šīs nedēļas sākuma balsojuma rezultāti, kuri ikdienu mainās.

Pēc balsojuma var redzēt, ka visakstīvākie savu pilsētu patrioti ir Latvijā. Piemēram, Igaunijas līderpilsētai 12. augustā bija saņēmusi tikai 6504, bet Lietuvas – 10 078 balsis, kas ievērojami mazāk nekā latviešu atdotās balsis par savām pilsētām. Tam par iemeslu noteikti ir tas, ka latviešus uz balsojumiem uzkurina vietējas pašvaldības, jo tās teju visas savās oficiālajās interneta vietnēs mudina iedzīvotājus balsot par savām pilsētām, izveidojot pat īpašus video un fotokolāžas. Tā kā šī ir izvērusies par neoficiālu sacīksti. Lūk, daži ieraksti, ko varam izlasīt pašvaldību interneta vietnēs:

Salaspils novada pašvaldība: „Būt jaudīgākiem par Jēkabpili, Jelgavu un Jūrmalu ir cienījami, taču būt pirmajiem aiz strīpas - nu tā. Saņemamies! Balso, lai Salaspili paceltu gaisā!” Ādažu novada pašvaldība: „Pacel Ādažus spārnos! Balso par Ādažu pilsētu un nosauc „airBaltic” lidmašīnu tās vārdā.” Ventspils pilsētas pašvaldība: „Esam pelnījuši savu „airBaltic” lidmašīnu! Lai arī nokrāsot savās krāsās mums nebūs ļauts, mēs varam parūpēties, lai viena lidmašīna no 48 tiktu nosaukta Ventspils vārdā! Esi ventiņš Ventspilī vai citur - ir laiks aktivizēt ventiņu patriotismu un spēku! Balso, dalies, stāsti – kopīgi mums tas noteikti izdosies. Ventspilniek, laiks rīkoties! Mēs esam savas pilsētas patrioti, atbalsti arī Tu!”

Skrundas pilsētas pārvalde: „Lai Skrundas vārds izskan pasaulē! Balso par Skrundu un nosauc lidmašīnu pilsētas vārdā!” Smiltenes novada pašvaldība: „Lidmašīna „Smiltene”. Tas gan būtu forši! Smiltene ir maza, mežu un ezeru ieskauta Vidzemes pilsēta, kuras tuvumā esmu uzaugusi, un kuru arvien ir prieks apciemot.” Daugavpils pilsētas pašvaldība: „Sāc dienu pareizi – nobalso par Daugavpili!” Sabiles pilsētas pārvalde: „Palīdzi Sabiles vārdam pacelties spārnos!” Rēzeknes pilsētas pašvaldība: „Rēzeknei jau ir savs kuģis – patruļkuģis “Rēzekne”, tad kāpēc gan nevarētu būt lidmašīna „Rēzekne”? Balsosim par savu pilsētu!”

Nobalsot par kādu no Latvijas pilsētām, kuru „pacelt gaisā”, var „airBaltic” mājaslapā: https://vote.airbaltic.com/lv/#cities.