Spānijā “iestrēgušās” jaunietes stāsts: pēc tam, kad saņēmām ziņu, ka brauciens uz Portugāli atcelts, nometnes vadītājs vienkārši nozuda
foto: https://x.com/Samxanta
Vairāki jaunieši un bērni Spānija gaida atgriešanos mājās.
Sabiedrība

Spānijā “iestrēgušās” jaunietes stāsts: pēc tam, kad saņēmām ziņu, ka brauciens uz Portugāli atcelts, nometnes vadītājs vienkārši nozuda

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Šobrīd vairāk kā 100 bērnu un jauniešu ir “iestrēguši” Spānijā tūrisma kompānijas “Fisom” neizdarības dēļ. Lai arī neliels skaits bērnu jau šobrīd dodas mājās, lielāka daļa joprojām gaida valsts palīdzību un repatriācijas reisu. Ar stāstu par piedzīvoto ceļojumā sociālā platformā “X” dalās arī viena no nometnes dalībniecēm.

Spānijā “iestrēgušās” jaunietes stāsts: pēc tam, k...

“29. jūlija naktī mēs izbraucām no Rīgas, 30. jūlijā bijām Varšavā, 31. Budapeštā, bet 1. augustā Venēcijā, 2. augustā Monako, 3. augustā Barselonā. Pēc plāna, 4. augustā mums būtu bijis jābūt jau Madridē, un nākamajā dienā Lisabonā, taču 3. augusta naktī, kad iekāpām autobusā, tas nekur nekustējās. Uzzinājām, ka 2 jaunieši tika aizvesti uz slimnīcu, vienu kaut kas sakoda - infekcija potītē, otram laikam vienkārši satraumēšanās. Vadītāji nolēma tajā naktī nekur nedoties,” stāsta nometnes dalībniece Samanta.

Tādējādi esot nācies pavadīt nakti autobusā. Svelmes dēļ daudzi izlēmuši gulēt uz ielas. 

“Šajā rīta es arī sāku justies saslimusi - kakls sāpēja. Vēlāk manu blakus sēdētāju aizveda uz slimnīcu - temperatūra 40 grādi. No rīta nekādu ziņu par jauniešiem slimnīcā nebija, tāpēc mums pateica, lai ejam baudām vēl vienu dienu Barselonā,” stāsta meitene.

Dienas ziņā saņemtas jaunas ziņas. Kamēr autobus brauca pakaļ brokastīm, tas vienu brīdi neesot varējis braukt ātrāk par 30kmh, tāpēc vadītāji nolēma pavadīt vēl vienu nakti Barselonā, lai varētu aizvest autobusu uz servisu. Organizatori caur paziņām atrada naktsmājas, kuras bija jāpamet ļoti agri, pirms ierodas apsardze, jo īpašniekiem nebija ne jausmas, ka tur atrodas bērni.

“Nākamajā dienā (5. augusts) mums paziņo, ka autobusam viss kārtībā, vakarā lecam iekšā un braucam uz Madridi. Pēc kāda 6 stundu gara brauciena autobuss nobrūk uz šosejas, nobrauc malā. [..] Esam iesprūduši nekurienē. Nakti pavadījām guļot uz asfalta, jo tā bija daudz ērtāk, nekā sasmakušā siltumnīcā (autobusā). Pa nakti mūs 3 reizes apciemoja policija, spīdināja lukturus sejā, kamēr guļam.”

Tikmēr trešais autobuss esot turpinājis ceļu, bet otrs autobuss, kas braucis pakaļ nometnes dalībniekiem, esot izsēdinājis pārējos benzīntankā. 

“Tad, kad nokļuvām turp, pirmo grupiņu aizveda līdz kempingam, kas atrodas 135km no Madrides. Kamēr viņus veda, visu dienu sanāca pavadīt benzīntankā, kurš ieraugot mūsu lielo cilvēku masu, atslēdza elektrību kontaktligzdām, nebija iespēja uzlādēties,” atzīst Samanta.

“Naktī beidzot nokļuvām kempingā, kur varējām sacelt teltis un beidzot normāli pagulēt, bet divstāvu autobusa vietā mums pakaļ atbrauca vienstāvu, kurā visiem nepietika vietas, un daži cilvēki burtiski sēdēja bagāžniekā,” stāsta meitene.

Nākamā diena tika pavadīta neziņā – uz vietas esot bijuši tikai divi mazi veikali. Vēlāk saņemta ziņa no nometnes vadītāja Matīsa Dālberga, ka ceļojums uz Portugāli tiek atcelts un mājās nāksies doties ar repatriācijas reisu: “Visi bija bēdīgi un dusmīgi, ka pat līdz Portugālei netikām, bet tā bija mazāka problēma no visa. Matīss (ceļojuma organizators) nozuda, ar viņu nav iespējams sazināties.”

Palīgā esot atbraukusi viņa māsa, kas esot bijusi tikpat lielā šokā, bet centās jauniešiem un bērniem palīdzēt, cik vien iespējams.

Tāpat meitene stāsta, ka “Fisom” esot piedāvājis caur viņiem nopirkt “Balta” apdrošināšanu 16 eiro vērtībā, ko viņa arī esot izdarījusi, taču vēlāk atklājies, ka viņas un citu nometnes dalībnieku vārdi tur nemaz neuzrādās, savukārt tie, kas uzrādās, esot vien 5 eiro apdrošināšanas summas vērti.

Tagad nometnes dalībnieki gaidot jaunas ziņas par došanos mājās.

Ārlietu ministrija Jauns.lv norāda, ka ir saņēmusi apstiprinājumu no Patērētāju tiesību aizsardzības centra, ka bērnus Latvijā varēs nogādāt par valsts līdzekļiem. “Šobrīd strādājam, lai atrastu transportu un bērnus varētu nogādāt Latvijā - apzinām iespējas gan ar autobusiem, gan ar aviosatiksmi. Esam nodrošinājuši, ka bērni Spānijas kempingā atrodas drošībā – viņus apsargā vietējā policija. Esam pastāvīgā saziņā ar bērnu vecākiem un “Fisom” pārstāvi uz vietas par tālākajiem soļiem,” norāda ministrija.

Ārlietu ministrija arī aicina bērnu vecākus ar iesniegumiem vērsties Valsts policijā lietas ierosināšanai par naudas līdzekļu piesavināšanos, kas ļautu VP izsludināt personu / personas starptautiskā meklēšanā.