“Vivi” brīdina - iespējama pilnīga un atsevišķos maršrutos reisu atcelšana un vilcienu kavējumi visās dzelzceļa līnijās.

Vētras posts: Rīga, Pierīga un Zemgale

28. jūlija vakarā valsts centrālajos rajonos – Rīgā, tās apkārtnē un Zemgalē sākās stipras lietusgāzes, postošas vēja brāzmas un plūdi. ...

Sabiedrība

FOTO. VIDEO: vētras nodarītais posts galvaspilsētā, Pierīgā un Zemgalē

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Valsts centrālajos rajonos – Rīgā, tās apkārtnē un Zemgalē 29. jūlijā vakarā sākās stipras lietusgāzes, postošas vēja brāzmas līdz 30 metriem sekundē un plūdi. Valsts iestādes un pašvaldības, kā arī iedzīvotāji par to ziņoja sociālajos tīklos un publicēja dabas stihijas nodarītā posta seku foto un video. Jauns.lv apkopoja dabas stihijas nodarījumus.

FOTO. VIDEO: vētras nodarītais posts galvaspilsētā...

 Vētra Latvijas centrālajos rajonos nodarījusi būtiskus postījumus un radījusi sarežģījumus ikdienas dzīvē. Piemēram, Dobeles pusē cilvēki nav varējuši izkļūt no vienas otras daudzdzīvokļu mājas, jo durvīm priekšā bija nogāzies koks, bet Mežotnē ļauži nevarēja šķērsot Lielupi – bija cēlies ūdens līmenis un tas aizskalojis gājēju tiltu. Tika traucēta satiksme: šoreiz “Vivi” vilcieni nekursēja vis tehnisku ķibeļu dēļ, bet gan tādēļ, ka pāri sliedēm bija nogāzušies koki. Bez elektrības palika tūkstošiem cilvēku – ne tikai savos mājokļos, bet arī bērnudārzos un sociālās aprūpes centros.

Latvijas dzelzceļš: vilcienu kavējumi visās līnijās

foto: "Latvijas dzelzceļš"
“Latvijas dzelzceļš” informē -  spēcīgās vētras un lietavu radītie postījumi radījuši ievērojamus postījumus.
“Latvijas dzelzceļš” informē - spēcīgās vētras un lietavu radītie postījumi radījuši ievērojamus postījumus.

“Latvijas dzelzceļš” informē: “Spēcīgās vētras un lietavu radītie postījumi aizvadītajā naktī radījuši ievērojamus postījumus - uz elektrokontakttīkliem un dzelzceļa sliedēm krituši koki, kā arī elektroapgādes traucējumi īpaši apgrūtina “Vivi - Vienā vilcienā" vilcienu kustību Tukuma un Jelgavas līnijā. Arī Skultes un Aizkraukles līnijā ir iespējami vilcienu kavējumi. Kolēģi dara visu, kas viņu spēkos, lai dzelzceļa satiksme būtu pieejama tiem, kas šodien nevar palikt mājās. Aicinām šādos laikapstākļos būt īpaši piesardzīgiem un, ja nepieciešams doties ceļā ar vilcienu, sekot aktuālajām vilcienu kustības izmaiņām "Vivi" mobilajā lietotnē un mājas lapā.” Savukārt “Vivi” ziņo: “Laikapstākļu izraisītā elektrības kontakttīkla bojājuma un uz sliedēm kritušu koku dēļ 29. jūlijā tiek pārtraukta vilcienu kustība dzelzceļa posmos Torņakalns-Tukums II un Olaine-Jelgava līdz brīdim, kad postījumi tiks novērsti. Iespējama pilnīga un atsevišķos maršrutos reisu atcelšana un vilcienu kavējumi visās dzelzceļa līnijās.”

Ādažu  novads: krituši koki visā novadā

Ādažu novada Komunālserviss jau no agra pirmdienas rīta uzsāka darbu ielu un ietvju atbrīvošanā no kritušajiem kokiem. “Komunālserviss veic darbus prioritārā secībā, ar izpratni un pacietību atbalstīsim dienestus, pēc iespējas no mājām! Gaujā veicam ūdens līmeņa monitoringu, kas šobrīd ir 1,20m metri. Lūdzam būt piesardzīgiem,” aicina vietvara.

Jelgava: applūst pilsētas ielas

foto: Jelgavas pašvaldība
Jelgavā svētdienas vakarā sāka applūst pilsētas ielas.
Jelgavā svētdienas vakarā sāka applūst pilsētas ielas.

Jelgavas pašvaldība ziņo: “Pašvaldības iestādes “Pilsētsaimniecība” speciālisti svētdienas vakarā apsekojuši pilsētu un jau ap pulksten 21:00 vairākas ielas un krustojumi sāka applūst, jo lietus ūdens sūknētavas nespēj novadīt lielo ūdens daudzumu. Svētdien līdz pulksten 21:30 fiksētais nokrišņu daudzums Jelgavā bija 61,09 milimetri uz kvadrātmetru. “Pilsētsaimniecības” speciālisti jau ir apsekojuši pilsētu – šobrīd visas lietus ūdens sūknētavas strādā ierastajā režīmā, taču, neskatoties uz to, tās nespēj novadīt lielo ūdens daudzumus un pilsētā applūst ielas. Spēcīgam lietum un vējam turpinoties visu nakti, no rīta pilsētā ir kavēta satiksme. Tāpēc, ja vien tas ir iespējams, atbildīgie dienesti aicina iedzīvotājus palikt mājās vai pēc iespējas neizmantot privāto auto. Prognozējot, ka lietus un vējš var radīt arī būtiskus postījumus, jau šobrīd “Pilsētsaimniecība” ir piesaistījusi uzņēmumu, ar kuru tai ir noslēgts līgums, par vētrā lauztu koku zāģēšanu un brauktuvju atbrīvošanu no nolūzušiem kokiem, ja gadījumā glābšanas dienests noslodzes dēļ nespēs operatīvi ierasties. Tāpat, neatkarīgi no laikapstākļiem, jau uzdots pirmdien agri no rīta sākt gūliju tīrīšanu pilsētā, kas būs nosprostotas vēja sanesto lapu un citu sanesumu dēļ. Svētdienas vakarā atslēgti arī strūklakas sūkņi Jāņa Čakstes bulvārī, jo paaugstinoties ūdenslīmenim upē, sūkņi applūstu un tiktu bojāti.”

Jelgavnieks Guntis Kalns par piedzīvoto raksta: “Jelgavā lietus gāž un vējš zēģelē - brīžiem ir tāda skaņa, it kā kāds milzu skārda bļodā bērtu zirņus, brīžiem tāda kaukoņa kā no tramvaja riteņiem pagriezienā. Ielas un zemākās vietas applūst. Visa Pārlielupes daļa ir bez elektrības. Top labi manāmas pat vissīkākās šķirbas jumtu un logu konstrukcijās, jo pa tām nāk iekšā ūdens.”

Jūrmala: aicina palikt mājās

Biedrība “Jūrmalas latvietis” brīdina: “Vētra plosās Jūrmalā. Šobrīd lielākie postījumi reģistrēti Kauguru, Mellužu un Asaru apkaimēs. Esam uzmanīgi un sargiet savus tuvos!”


Jūrmalas pašvaldības policija aicina: “Jūrmalā joprojām pūš stiprs, brāzmains vējš! Jūrmalas pašvaldības policija aicina iedzīvotājus bez absolūtas nepieciešamības nedoties ārpus mājām. Cilvēki ziņkāres vadīti dodas kopīgi ar bērniem bildēt nakts notikumus un neapzinās – joprojām saglabājas bīstamība, pūš vējš un lauž zarus, gaisā lido dažādi priekšmeti. Tas ir bīstami gan veselībai, gan dzīvībai! Pasargāsim sevi un savu mīļos, paliksim šodien mājās!”

Ķekavas novads: postījumus novērsa visas nakts garumā

“Aizvadītajā naktī vētra ir radījusi postījumus arī Ķekavas novadā, laužot kokus un zarus, bloķējot satiksmi. Informācija par kritušajiem kokiem tiek apkopota, darbi pie to novākšanas sāksies tiklīdz tas būs iespējams. Lai sargātu sevi un tuviniekus, kā arī netraucētu atbildīgajiem dienestiem vētras seku likvidēšanā, aicinām iedzīvotājus bez īpašas vajadzības neuzturēties ārpus telpām. Ķekavas novada pašvaldības dienesti visas nakts garumā Ķekavas novada pašvaldības dienesti visas nakts garumā strādā savas kapacitātes ietvaros. Pašvaldības vadība un policija uztur kontaktu ar ārējiem dienestiem, tai skaitā “Sadales tīklu” un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu," informē Ķekavas novada pašvaldība.

Jelgavas novads: nav elektrības

Visu nakti turpinoties spēcīgām lietusgāzēm un vēja brāzmām, Jelgavas novadā pirmdienas rītā lauztu koku un applūdušu teritoriju dēļ vietām traucēta transporta kustība. Novadā bez elektroenerģijas padeves palikuši 6400 klienti, vairākos pagastos konstatēti interneta sakaru un ūdens padeves traucējumi. Pašlaik norit aktīvs darbs visos pagastos, atbrīvojot ceļus no lūzušiem kokiem, izsūknējot ūdeni no pagrabiem, izglītības iestāžu pagrabtelpām. Tiek prognozēts, ka lietus turpināsies visas dienas garumā un vēja stiprums vēl var pieaugt, tāpēc Jelgavas novada pašvaldība aicina iedzīvotājus rūpēties par savu drošību un sazināties ar pagasta pārvaldes vadītāju, ja ir nepieciešama palīdzība vai dienestu iesaiste.

Vētras postījumu dēļ pirmdienas, 29. jūlija, rītā nav elektrība Salgales, Jaunsvirlaukas, Līvbērzes, Zaļenieku, Kalnciema, Platones, Lielplatones, Glūdas, kā arī Cenu un Ozolnieku pagastos. Dažos pagastos elektrības traucējumi ir lokāli, citos elektrība nav visā pagastā. Traucētās elektrības dēļ vairākās izglītības iestādēs – bērnudārzos “Saulīte” Ānes pilī un “Bitīte" Branku pilī, kā arī Šķibes pamatskolā nav arī ūdens padeve. Tāpat elektrība nav Zaļenieku komerciālajā un amatniecības vidusskolā. Skolas vadība ziņo, ka pirmsskola šodien strādā līdz pulksten 12:00, uzņemot tikai tos bērnus, kuriem tiešām nepieciešama pieskatīšana. Savukārt Kalnciema pagasta pirmsskolas izglītības iestāde “Mārīte” ziņo, ka iestāde ir slēgta. Arī Zaļenieku dienesta viesnīcā nav ūdens un elektrības pārrāvuma dēļ cietusi videonovērošanas sistēma. Elektrības bojājumi konstatēti arī novada sociālās aprūpes centrā „Zemgale" un sociālās aprūpes un rehabilitācijas centrā “Kalnciems”.

foto: Jaunjelgavas novada pašvaldība
Vētra Jelgavas novadam nodarījusi pamatīgus postījumus.
Vētra Jelgavas novadam nodarījusi pamatīgus postījumus.

Vairākos pagastos – Elejā, Lielplatonē, Sesavā, Ozolniekos, Platonē, Zaļeniekos, Jaunsvirlaukā un Vilcē fiksēti sagāzušies koki. Zaļenieku pagastā kritušo koku dēļ bloķēti visi galvenie autoceļi, koks uzkritis arī uz Restauratora nama jumta. Tāpat kritušie koki sabojājuši arī Elejas pirmsskolas izglītības iestādes "Kamenīte" žogu un Ozolnieku vidusskolas sporta zāles jumtu. Savukārt Ozolnieku pagastā bloķētas Skolas un Spartaka ielas. Platones pagastā pārrauts ceļš Kveldes iela - Jasu iela. Šobrīd ceļš slēgts, apbraukšana tiek organizēta pa šoseju A8. Ceļš savieno Poķus un Platones ciemu. Elejā kritušie koki konstatēti Elejas muižas parkā un uz vairākām pagasta ielām, kā arī uz autoceļa A8 nokritis vītols. Kritušo koku dēļ Glūdas pagastā bloķēta satiksme vairākās ielās – Lielajā, Pārupes un Dārza ielā. Bloķēta satiksme arī Valgundes pagasta ceļā Induļi-Skaistlauki, kur milzīgs koks pārkritis pāri ceļa braucamajai daļai. Pagājušajā naktī palīdzība tika sniegta vairākiem Liepājas autobusa pasažieriem, kuri kritušo koku dēļ bija iestrēguši uz autoceļa Rīga-Liepāja.

Vircavas pamatskolā stiprā lietus dēļ šobrīd notiek sūknēšanas darbi, atbrīvojot skolas apakšējo stāvu no ūdens. Tekot ūdenim gar ventilācijas lūkām, vairākās izglītības iestādēs konstatētas applūdušas telpas. Ūdens Ānes pirmsskolas izglītības iestādē "Saulīte”, Vilces un Svētes pamatskolās sabojājis iekaramos griestus. Teteles pamatskolā applūdis pagrabstāvs un iekšpagalms, tāpat vētras laikā skolas datorklasē izsists logs, sabojājot pie loga esošos četrus datorus. Tāpat Ozolnieku pirmsskolas izglītības iestādē "Pūcīte" applūdušas abas ieejas, bērni tiek uzņemti iestādes pamatmājā – Stadiona ielā 2. Applūdušas teritorijas, kas traucē satiksmi konstatētas Valgundes un Glūdas pagastos. Platones pagastā, applūstot piemājas dīķim, kas bloķēja piebraucamo ceļu dzīvojamai mājai, tika sniegta palīdzība konkrētai ģimenei. Platones, Valgundes un Glūdas pagastos arī upes izgājušas no krastiem. Tāpat Ozolnieku pagastā vērojami plūdi – applūduši vairāki grāvji, nopludinot privātīpašumus, noplūdusi arī Iecavas krastmala. Nakts laikā novadā nolijusi ceturtā daļa gada normas. Lietus un vējš turpināsies vēl visas dienas garumā, ziņo Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. Pašvaldība aicina iedzīvotājus ziņot, ja nepieciešama palīdzība un dienestu iesaiste. Ja hidrometeoroloģiskie apstākļi ir radījuši postījumus īpašumam, aicinām sazināties ar pagasta pārvaldes vadītāju. Jelgavas novada komunālais uzņēmums informē, ūdens padeve pārtraukta 22 ciemos, norit aktīva atjaunošana un meklēti risinājumi lokālu ūdens ģeneratoru nodrošinājumam, informē novada pašvaldība.

Pārdaugava: labāk sēdiet mājās

Rīgas domes deputāts Valdis Gavars, publicējot skatus no vētras postījumiem Pārdaugavā raksta: “Vētras sekas Pārdaugavā - Kursīšu ,Bramberģes un Kalvenes ielās! Uzmanību, labāk sēdiet mājās!”

Saulkrastu novads: salīdzinoši mierīgi

Saulkrastu novada domes deputāts Normunds Līcis informē, ka salīdzinot ar citviet Latvijā piedzīvoto, Saulkrastu novadā ir “salīdzinoši mierīgi”: Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, kā arī Saulkrastu komunālservisa darbinieki reaģē uz izsaukumiem un veic nepieciešamos darbus.

Tukuma novads: piekrastē traucēti sakari

Tukuma novada pašvaldība informē: “Saistībā ar spēcīgajām vēja brāzmām, vietām Tukuma novadā, it īpaši piekrastē, ir traucēti sakari, tādēļ ir apgrūtināta saziņa ar vietējām brīvprātīgo ugunsdzēsēju brigādēm. Šīs brigādes cītīgi darbojas un dara visu, kas ir viņu spēkos, lai pēc iespējas novērstu vētras radītās bīstamības. 

Novadā fiksētas 4500 mājsaimniecības (Lapmežciems, Smārde, Slampe, Džūkste), kur ir elektroapgādes pārtraukumi. Aicinām iedzīvotājus būt uzmanīgiem un parūpēties par savu drošību, paliekot mājās un nedodoties apskatīt postījumus, kas var būt bīstami un var apgrūtināt atbildīgo dienestu darbu.”

Dobeles novads: netiek ārā no mājām

Dobeles novada pašvaldība vēsta, ka pašlaik visi atbildīgie dienesti arī Dobeles novadā strādā pastiprinātā režīmā, lai novērstu vētras bojājumus. Saņemta informācija, ka Dobeles novadā 29. jūlija rītā bez elektrības palikušas 4000 mājsaimniecības, tajā skaitā Sociālās aprūpes centrs “Tērvete”, kurā pašlaik mīt vairāk nekā 100 klienti, kuri palikuši bez elektrības un ūdens apgādes. Tāpat novada teritorijā daudz lūzuši koki, tostarp, pie daudzdzīvokļu māju kāpņutelpām, tādējādi ierobežojot iedzīvotāju iespēju izkļūt uz ielas. Dobeles pilī konstatēti ūdens notecējumi.

Bauskas novads: aizpeldējis tilts

foto: Bauskas novada pašvaldība
Mežotnē sakarā ar ūdens līmeņa celšanos aizpeldējis tiltiņš pāri Lielupei.
Mežotnē sakarā ar ūdens līmeņa celšanos aizpeldējis tiltiņš pāri Lielupei.

Sakarā ar ūdenslīmeņa paaugstināšanos, no vietas izpeldējis Mežotnes tiltiņš pāri Lielupei, ziņo Bauskas novada pašvaldība. Tiltiņu apsekos un konstatēs bojājumus tiklīdz pazemināsies ūdenslīmenis.

Ropažu novads: vairāk lūzuši koki

foto: Ropažu novada pašvaldība
Ropažos nogāzies koks apskādējis vairākas automašīnas.
Ropažos nogāzies koks apskādējis vairākas automašīnas.

Ropažu novadā vairāk saņemta informācija par lūzušiem kokiem, informē pašvaldība. 29. jūlijā no iedzīvotājiem saņemta informācija par lūzušiem kokiem Ropažu pagastā, Garkalnes pagastā un Stopiņu pagastā. Stopiņu pagasta Upeslejās koks uzkritis automašīnai, Sauriešos vienai mājai nedaudz bojāts jumta segums. Daudzviet lūzuši koki aizšķērsojuši brauktuves, iedzīvotāji informējuši gan Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, gan pašvaldības policiju.

Garkalnes pagasta Sužos ceļas ūdens līmenis, Skuķīšos iedzīvotāji ziņo par ūdens līmeņa paaugstināšanos ūdenskrātuvē, pašvaldības policija sazinās ar iedzīvotājiem un seko līdzi situācijai: “Vairākās novada teritorijās ir elektrības padeves atslēgumi, kurus novērš “Sadales tīkls”. Bērnudārzi strādā ierastā režīmā. Pašvaldības iestādes strādā daļēji attālināti. Vētra un lietus turpinās, pašvaldības saimnieciskie dienesti seko līdzi informācijai un strādā pie postījumu novēršanas. Pašvaldība aicina iedzīvotājus iespēju robežās palikt mājās, bez vajadzības neuzturēties ārpus telpām, izvairīties no mežu, parku un rotaļlaukumu apmeklēšanas, neuzturēties vietās, kuras var applūst - upju, ezeru krasti, palieņu pļavas, neplānot mazdārziņa apmeklējumu.”