"Šī bija ekstremāla nakts glābējiem." Rīgas centrā vērojami vētras postījumi; daudzviet apgrūtināta satiksme; iedzīvotājus aicina palikt mājās
foto: LETA/Jauns.lv
Vētras un spēcīgā lietus postījumi Rīgā.
Sabiedrība

"Šī bija ekstremāla nakts glābējiem." Rīgas centrā vērojami vētras postījumi; daudzviet apgrūtināta satiksme; iedzīvotājus aicina palikt mājās

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Agrā pirmdienas rītā Rīgas centrā vērojami mēreni vētras postījumi, bet elektroapgāde traucēta ap 30 000 klientu

"Šī bija ekstremāla nakts glābējiem." Rīgas centrā...

Iedzīvotājus aicina palikt mājās

Rīgā saņemti vairāk nekā 100 ziņojumi par vētras postījumiem, un iedzīvotāji tiek aicināti palikt mājās,  informēja Rīgas domē. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā līdz rītam no rīdziniekiem saņemti aptuveni 100 pieteikumi par postījumiem.

Savukārt Rīgas pašvaldībā līdz plkst.6 saņemti 45 pieteikumi - par lauztiem kokiem, applūdušām ielām, plūdu dēļ izspiestiem aku vākiem. Divās vietās applūduši pagrabtelpās esošie dzīvokļi, no kuriem evakuēti iedzīvotāji un viņiem piedāvāta pagaidu izmitināšana.

Saņemti ziņojumi par automašīnām, kurām uzkrituši koki. Saistībā ar ūdens līmeņa celšanos Daugavā pagaidām plaša teritoriju applūšana nav notikusi un iedzīvotāju evakuācija nav bijusi nepieciešama.

"Situācija Rīgā ir kontrolējama, tomēr gan lietus, gan vējš turpinās, tādēļ iedzīvotājiem jāturpina ievērot visi piesardzības pasākumi. Rīgas pašvaldības dienesti gatavi reaģēt krīzes situācijā un sniedz palīdzību iedzīvotājiem, kam tā nepieciešama," informē Rīgas mērs Vilnis Ķirsis (JV), kurš ir arī pašvaldības Civilās aizsardzības komisijas vadītājs.

Rekordlielā lietus daudzuma dēļ pilsētā vairākās vietās applūdušas ielas, piemēram, Tvaika, Daudersalas, Ieriķu iela, tāpēc ir apgrūtināta satiksme.

Meteorologi izsludinājuši augstākās pakāpes brīdinājumu par vētru un ekstremālām lietusgāzēm līdz pirmdienas vakaram, tādēļ iedzīvotāji tiek aicināti palikt mājās.

Pašvaldības uzņēmums "Rīgas meži" aicina cilvēkus neapmeklēt Rīgas dārzus, parkus un mežus. Īpaši iedzīvotāji tiek aicināti neapmeklēt un neiet cauri Lielajiem kapiem un Mežaparkam, kā arī ievērot aizliedzošās zīmes, kuras šobrīd izvieto "Rīgas mežu" darbinieki.

Vecāki aicināti nevest bērnus uz bērnudārziem, tomēr Rīgas pašvaldība nodrošinās bērnudārzu darbību, ja vien nebūs būtisku ūdens un elektrības padeves traucējumu.

Tāpat pašvaldība aicinājusi uz darbu nedoties skolēniem, kuri vasarā strādā Rīgas domes iestādēs un uzņēmumos.

Vētras seku likvidēšanu kopā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu veiks arī pašvaldības dienestu pārstāvji, atbrīvojot parku celiņus un citas teritorijas no kritušajiem kokiem, kā arī labojot bojājumus sabiedriskā transporta kontakttīkliem un veicot citas nepieciešamās darbības, piemēram, monitorējot ūdens līmeņa svārstības.

Postījumi Rīgā un citur

Stiprais vējš ir pamatīgi pluinījis kokus, pamatā laužot mazākus zarus, tomēr vietām redzami arī nogāzti koki, piemēram, Brīvības ielā netālu no Brīvdabas muzeja vēja nogāzts koks bija aizšķērsojis vienu no trim braukšanas joslām centra virzienā.

Aculiecinieki vēsta, ka vēja gāzts koks bija aizšķērsojis arī brauktuvi Rīgas virzienā uz Tallinas šosejas Baltezerā, taču negadījuma vieta bijusi salīdzinoši viegli apbraucama.

Rīgā, pie "VEF kultūras pils", vējš bija apgāzis pašvaldības uzstādīto dekoratīvo vides instalāciju. Tāpat dažviet bija redzams, ka vētra izgāzusi arī celtniecības žogus.

Intensīvā lietus rezultātā daudzviet vērojamas arī lielas peļķes, kas izveidojušās, notekūdeņu sistēmām netiekot galā ar lielo ūdens daudzumu. Šāda situācija bija vērojama, piemēram, Brīvības ielā pie bijušās VEF fabrikas, savukārt Lāčplēša iela zem dzelzceļa uzbēruma bija brīvi izbraucama, lai arī pirms rekonstrukcijas šajā vietā iela regulāri applūda.

Tikmēr Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) ekstremāli stiprā lietus dēļ Rīgā saglabā sarkano brīdinājumu līdz pat plkst.18 vakarā.

Kā vēsta VUGD, gaidāms, ka ekstremāli stipra lietus ietekmē applūdīs plašas teritorijas, īpašumi un transporta infrastruktūra. Apdraudējuma gadījumā iedzīvotāji tiek aicināti pamest apdraudētās teritorijas un sekot atbildīgo institūciju norādījumiem. Sagaidāmi ceļu infrastruktūras bojājumi, atsevišķos posmos ceļi var būt neizbraucami un bloķēti.

Mārupes novadā vētra daudzviet lauzusi kokus

Vētra, kas šodien turpinās Latvijas centrālajos rajonos, radījusi postījumus vairākās Mārupes novada teritorijās - nolūzuši vai izgāzušies koki, krituši liela izmēra zari, lūzušas galotnes, informēja pašvaldība.

Pašvaldības īpašumu sakārtošanai šodien tiks organizēti darbi, kā arī tiks veikta pilsētas, ciemu un novada teritoriju papildu apsekošana.

Iedzīvotāji tiek mudināti būt vērīgiem - apsekot savā īpašumā augošos kokus un apstādījumus. Konstatējot bīstamības pazīmes, cilvēkus aicina sazināties ar atbildīgajiem dienestiem, kā arī informēt pašvaldību, lai saņemtu saskaņojumu par koka nozāģēšanu bez ciršanas atļaujas.

Ķekavā vētra lauzusi kokus, vietām bloķēta satiksme

Aizvadītajā naktī vētra radījusi postījumus Ķekavas novadā, laužot kokus un zarus, bloķējot satiksmi, informē pašvaldība.

Informācija par kritušajiem kokiem tiek apkopota, darbi pie to novākšanas sāksies tiklīdz tas būs iespējams, skaidroja pašvaldībā.

Lai sargātu sevi un tuviniekus, kā arī netraucētu atbildīgajiem dienestiem vētras seku likvidēšanā, pašvaldības amatpersonas aicina iedzīvotājus bez īpašas vajadzības neuzturēties ārpus telpām.

Iedzīvotāji tiek aicināti ziņot par vētras skartajām vietām pašvaldībai.

Pirmdienas rītā elektroapgāde traucēta ap 30 000 klientu

Pirmdienas rītā ap plkst.6 vētras radīto postījumu dēļ elektroapgāde ir traucēta ap 30 000 klientu.

Elektroapgādes traucējumi pamatā fiksēti valsts centrālajos rajonos. Plašākie elektroapgādes pārtraukumi ir Tukuma, Jelgavas un Dobeles novadā, kam seko Ropažu, Mārupes un Olaines novadi.

"Sadales tīkla" operatīvie darbinieki un papildus piesaistītie darbuzņēmēji strādājot, lai atjaunotu elektroenerģijas piegādi. Sarežģītāku un plašu bojājumu situācijās elektroapgādes atjaunošana var prasīt ilgāku laiku, jāņem vērā, ka piekļuvi bojājumiem var apgrūtināt vētras gāztie koki, kā arī lietavu ietekmē applūdušas teritorijas, pauž uzņēmums.

Gatavojoties ekstremālajiem laikapstākļiem, "Sadales tīkls" svētdien izsludināja paaugstinātu operatīvo gatavību. Pie elektrotīkla bojājumu novēršanas kopš svētdienas vakara strādā "Sadales tīkla" operatīvie darbinieki, kā papildspēki piesaistīti arī līgumuzņēmēji. Kopumā bojājumu novēršanā gatavas iesaistīties gandrīz 100 operatīvā darba brigādes jeb ap 200 speciālisti.

Bojājumus elektrotīklos galvenokārt rada gaisvadu līnijās iegāzti koki un zari. Kur tas iespējams, elektroapgāde klientiem tiek tūlītēji atjaunota pa saistītajām elektrolīnijām. Vienlaikus jāņem vērā, ka situācija elektroapgādē var būt mainīga, jo bojājumi rodas atkarībā no vētras un nokrišņu zonas pārvietošanās ceļa, klāsta uzņēmums, var būt gadījumi, kad neilgi pēc bojājuma novēršanas vienā elektrolīnijas posmā elektroapgādes traucējumus izraisa bojājums citā šīs pašas līnijas posmā.

"Sadales tīkls" uzsver, ka ekstremālos laikapstākļos nav droši atrasties ārā, nekādā gadījumā nedrīkst tuvoties elektrolīnijām, ja tajās iekārušies koki, zari vai redzami pārrauti elektrolīnijas vadi. Nedrīkst tuvoties arī applūdušiem transformatoriem vai sadales skapjiem. Par šādām bīstamām situācijām jāziņo "Sadales tīklam".

Slikti laikapstākļi visvairāk apdraud gaisvadu elektrolīnijas. Šādas elektrolīnijas veido apmēram 35% no visa sadales elektrotīkla.

Kā ziņots, Latviju kopš svētdienas vakara šķērso aktīvs ciklons, nesot ekstremāli stipru, ilgstošu lietu, un vēja brāzmas ar spēku 20-24 m/s, vietām piekrastes rajonos pat 27-30 m/s. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs valsts centrālajos rajonos izsludinājis oranžo lietus un vēja brīdinājumu, Rīgā un tās apkārtnē - sarkano, augstākā līmeņa, brīdinājumu.

Lietavu un vētras dēļ Rīgā daudzviet apgrūtināta satiksme

Lietavu un vētras dēļ Rīgā daudzviet ir apgrūtināta satiksme, informē pašvaldības uzņēmums "Rīgas satiksme".

Laikapstākļu dēļ daudzviet pilsētā ir applūdušas ielas, kā arī nolūzuši koki, kas apgrūtina satiksmi. Uzņēmums lūdz iedzīvotājus rēķināties ar ilgāku laiku ceļā.

Vairākos sabiedriskā transporta maršrutos ir izmaiņas un traucēta kustība.

Tika ziņots, ka apstājusies 5. un 10.tramvaja kustība, bet 11.tramvajs kursē maršrutā Ausekļa iela 2. Meža kapi.

3.trolejbusa maršrutā iespējami kavējumi, bet 9. un 25.trolejbusa kustība apstājusies.

Vaidavas ielā nolūzuša koka dēļ apstājusies 13., 16., 17., 18. un 23. trolejbusa kustība.

2.autobuss kursē kā 24.autobuss. 9.maršruta autbusu kustība ir apstājusies.

Situācija bieži mainās, jo novācot uz ielas kritušos kokus, satiksme tiek atjaunota. 

VUGD visvairāk palīdzības saucienu līdz šim saņēmis no Jūrmalas un Zemgales

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) līdz šim vētras un lietavu dēļ visvairāk palīdzības saucienu saņēmis no Jūrmalas un Zemgales.

Kā informēja VUGD, līdz plkst.6 dienests bija saņēmis apmēram 400 pieteikumus palīdzēt likvidēt spēcīgā vēja un lietus radītos postījumus. Visvairāk izsaukumu ir Jūrmalā, no kuras saņemti vairāk nekā 160 izsaukumi, kā arī Zemgales - Jelgavas pilsētas un novada, Tukuma un Dobeles novadiem, no kuriem kopumā saņemti vairāk nekā 100 izsaukumi.

Rīgā iedzīvotāju pieteikumi par postījumiem sāka ienākt nakts vidū, un līdz rītam saņemti ap 100 izsaukumi. Citos reģionos izsaukumu skaits ir ļoti neliels.

VUGD šobrīd nav informācijas par vētrā vai lietusgāzēs cietušiem cilvēkiem.

Lielākoties koki ir nokrituši uz ceļa braucamās daļas. Salīdzinot ar citām vētrām, šoreiz nav pieteikumu par atrautām ēku konstrukcijām, reklāmas plakātiem, bet ir vairāk nekā desmit izsaukumi uz negadījumiem, kur koki uzkrituši automašīnām.

Saistībā ar ūdens līmeņa celšanos evakuācija līdz šim nevienam nav bijusi nepieciešama, bet ir bijuši zvani, kuros cilvēki informē, ka ēkā ir ienācis ūdens. Ganu ielā Rīgā no ēkas pagrabstāva evakuēti trīs cilvēki, savukārt sabiedriskā ēkā Kronvalda bulvārī Rīgā no pagrabstāva atsūknēts ūdens.

Rīgas mērs Vilnis Ķirsis (JV) TV3 pastāstīja, ka applūdušā pagrabstāva iemītnieki vispirms it kā meklējuši pašvaldības palīdzību, bet vēlāk no tās tomēr atteikušies.

Pēc Ķirša paustā, ūdens līmeņa kāpums Daugavā ir vērojams, bet pagaidām tas nav tik kritisks, kā tika prognozēts, tāpēc ir cerības, ka lielu plūdu draudi pilsētai tomēr paies garām. Mērs atzīmēja, ka lietus daudzums Rīgā jau ir sasniedzis rekordapjomus un tiek prognozēts, ka tas vēl turpināsies, tāpēc cilvēki arvien aicināti palikt mājās.

Jūrmalas domes izpilddirektors Edgars Stobovs LTV "Rīta panorāmā" paziņoja, ka vētras postījumu dēļ pilsētā ir paralizēta satiksme, jo Strēlnieku prospekts nav izbraucams un arī citās maģistrālajās ielās nolauzto koku ir daudz un nav prognozējams, kad izdosies postījumus sakopt.

Primāri pilsētas komunālie dienesti strādā pie ceļu atbrīvošanas no kritušajiem kokiem. Ar applūdušajām ielām cīnīties pašlaik īsti neesot iespēju, jo stiprais vējš un lietus turpinās.

Ziņu par negadījumiem ar ļoti traģiskām sekām pilsētā pašlaik nav, atzīmēja Stobovs, gan uzsverot, ka arī Jūrmalas dome aicina pilsētniekus palikt mājās.

"Mūsu pieredze rāda, ka, iestājoties rītam, izsaukumu skaits pieaugs, jo, sākoties iedzīvotāju kustībai, tiks pamanīti jauni postījumi," atzīmē VUGD, skaidrojot, ka glābēji prioritāri reaģē uz tiem izsaukumiem, kuros iespējams apdraudējums cilvēka dzīvībai un veselībai, tāpēc iedzīvotāji tiek aicināti būt saprotošiem un apzināties, ka vēja postījumu likvidēšanas darbi notiks ilgākā laika periodā.

VUGD aicina iedzīvotājus apzināties, ka bīstamība saglabājas, spēcīgais vējš un nokrišņi norims tikai dienas gaitā, tāpēc dienests aicina ikvienu, kuram ir iespēja, šodien palikt mājās – strādāt attālināti, neapmeklēt veikalus un citas iestādes, ja tas ir iespējams. Tāpat iedzīvotāji tiek aicināti nedoties apskatīt postījumus, tas var būt bīstami un apgrūtināt atbildīgo dienestu darbu. Jo lielāka būs satiksme uz ielām, jo grūtāk būs veikt seku likvidēšanas darbus, bet vēja lauzti koki var nokrist uz cilvēkiem un automašīnām.

"Šī ir bijusi ļoti smaga un pat ekstremāla nakts glābējiem, kuri spēcīgā vēja un lietus laikā dodas no viena izsaukuma uz otru. Vairākas glābēju komandas visu nakti fiziski smagi strādā, lai atbrīvotu ceļus, automašīnas un ēkas no nokritušiem kokiem, tā arī neatgriežoties depo," atzīmē VUGD.

Pirmdien vietām Latvijā vēl stipri līs un pūtīs liels vējš

Pirmdien valstī kopumā nokrišņu būs mazāk nekā aizvadītajā naktī, bet vietām Zemgalē un Vidzemē, tai skaitā Rīgā, vēl gaidāms stiprs lietus, brīdina sinoptiķi.

Palaikam līs valsts lielākajā daļā, debesis būs pārsvarā apmākušās. Ziemeļu, ziemeļrietumu vējš brāzmās pūtīs ar ātrumu līdz 13-18 metriem sekundē, dienas pirmajā pusē vietām līdz 23 metriem sekundē, Rīgas līča dienvidu piekrastē - līdz 28 metriem sekundē.

Maksimālā gaisa temperatūra būs +16..+21 grāds.

Rīgā gaidāms lietains un vētrains laiks, brīžiem iespējams ļoti stiprs lietus. Ziemeļu, ziemeļrietumu vējš no rīta brāzmās sasniegs 28 metrus sekundē, dienas gaitā vēja ātrums mazināsies. Maksimālā gaisa temperatūra aptuveni +20 grādi.

Laikapstākļus nosaka spēcīgs ciklons, tā centrs atrodas Baltkrievijas ziemeļos. Atmosfēras spiediens jūras līmenī Latvijā no 991 hektopaskāla Latgales dienvidos līdz 1008 hektopaskāliem Kurzemes rietumos.