"Ātrums bija pārsniegts krietni!" Atklāj detaļas par trīs cilvēkiem nāvējošo BMW avāriju Kurzemē
foto: Ekrānuzņēmums no "Degpunktā"
Engures pagastā automašīna BMW nobrauca no ceļa un ietriecās kokā.
112

"Ātrums bija pārsniegts krietni!" Atklāj detaļas par trīs cilvēkiem nāvējošo BMW avāriju Kurzemē

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/Degpunktā

Neremdināma vēlme ķert adrenalīnu uz viena no valsts autoceļiem sestdien, 6. jūlijā, Smārdes pagastā traģiski noslēdzās kādai cilvēku grupai, kas traucās pa šoseju virzienā no Apšuciema uz Milzkalni. Neprātīgais brauciens, kura laikā pamatīgi pārsniegts atļautais pārvietošanās ātrums, trīs cilvēkiem bija pēdējais.

"Ātrums bija pārsniegts krietni!" Atklāj detaļas p...

Kā vēsta TV3 raidījums "Degpunktā", nošķeltais koka zars trieciena brīdī iedūries spēkrata vadītāja sēdeklī kā ass šķēps. Lai atbrīvotu mirstīgās atliekas un izceltu cietušo cilvēku, ugunsdzēsēji sudraba krāsas “BMW” jumtu pārgriezuši kā konservu kārbu.

Avārijas brīdī transportlīdzeklis sadalījās un braucamrīka aizmugure iekārās žogā. Pat atpakaļskata spogulis, kuru rotā boksa cimdu suvenīrs, aizlidoja vairāku metru attālumā.

Drošas satiksmes eksperts Oskars Irbītis pirmdien, 8. jūlijā, raidījumam “Degpunktā” klāsta, ka smagais ceļu satiksmes negadījums varēja arī nenotikt.

Satiksmes drošības eksperts Oskars Irbītis raidījumam norāda: “Ir pilnīgi skaidrs, ka, apskatot jau šo notikuma vietu, pirmkārt, redzot šīs vairāk nekā 50 metru garās bremzēšanas pēdas, nolauztu egli, apskādētas vēl divas egles un defragmentētu automobili, ir skaidrs, ka noteikti ātrums bija pārsniegts ne minimāli, bet krietni. Šobrīd es vēl nevaru precizēt, par cik, notiek negadījuma rekonstruēšana, gatavojamies izveidot datormodeli, lai noskaidrotu precīzu šo ātrumu, ar kādu automobilis ir pārvietojies.”

Oskars piebilst, ka transportlīdzeklis bija pamatīgi novecojis. Par to pēc trieciena liecina automašīnas defragmentācija. Satiksmes drošības eksperts uzsver, ka notikuma vieta liecina par tiešām ārkārtīgi pārgalvīgu transportlīdzekļa vadīšanu. “Tātad, ja mēs braucam tik neapzinīgi, tik daudz pārsniedzot ātrumu, mēs nevaram sagaidīt citas sekas. Tātad skaidrs – te ir bojāgājušie, smagi cietušie, un jebkurš, kurš mēģinās to atkārtot, – rezultāti būs tieši tādi paši,” pauž Irbītis.

Arī līdzbraucējiem pirms sēšanās automašīnā būtu nozīmīgi izvērtēt sava šofera braukšanas stilu. Irbītis pārliecināts, ka arī pasažieri ir līdzatbildīgi ceļu satiksmes negadījumos. “Viņi taču redzēja, kā tiek vadīts šis automobilis,” bilst satiksmes drošības eksperts. “Ja ir cilvēks, kas ir neadekvāts, nu kāpēc pie viņa sēsties automobilī. Noķert to adrenalīnu? Nu aizbrauciet uz kādu atrakciju parku! Nu izbrauciet pa amerikāņu kalniņiem. Vismaz būs garantija, ka paliksiet dzīvi.”

Šoreiz autovadītāja impulsivitātes un straujā rakstura dēļ ļoti smagi cieta un bojā gāja pilnīgi nevainīgi cilvēki.

Likumsargi saistībā ar traģisko avāriju ir uzsākuši kriminālprocesu un skaidro nelaimes gadījuma apstākļus.

Valsts policijas pārstāve Rūta Strautniece komentē: “Kāda “BMW” markas automašīna nobrauca no ceļa braucamās daļas un uzbrauca kokam. Transportlīdzeklī atradās četras personas, no kurām negadījumā dzīvību zaudēja trīs – divi vīrieši un viena sieviete. Viena persona ar gūtajām traumām tika nogādāta medicīnas iestādē.”

Lielāku skaidrību par vājprātīgās steigas cēloņiem policijai un ekspertiem, iespējams, varēs sniegt vienīgais avārijā izdzīvojušais, ja viņam izdosies izdzīvot. Cietušā veselības stāvoklis ir smags.