foto: Unsplash
1. jūlijā partnerību Latvijā reģistrējuši seši pāri
Viendzimuma pāris.
Sabiedrība
2024. gada 5. jūlijs, 17:45

1. jūlijā partnerību Latvijā reģistrējuši seši pāri

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Šīs nedēļas sākumā, kad stājās spēkā jaunais partnerības regulējums, partnerību reģistrēja seši pāri - trīs viendzimuma un trīs heteroseksuāli pāri.

Jau ziņots, ka 1.jūlijā Latvijā stājas spēkā regulējums, kas ievieš jaunu tiesību institūtu - partnerību. Tās ietvaros savas attiecības turpmāk varēs reģistrēt visi pāri, tai skaitā viendzimuma pāri.

Pirmais pāris šo iespēju izmantojis uzreiz pēc pusnakts. Partnerību kā pirmie reģistrējuši Jānis un Maksims, kuri iepazinušies 2019.gada sākumā. Viesiem LNB pirms tieslietu ministres uzrunas tika izstāstīts, kā Jānis un Maksims iepazinušies. Puišus savedusi kopā abu draudzene. Pirmais randiņš bijis kādā picērijā.

Abus puišus svinīgajā ceremonijā īpaši sveica arī Latvijas Republikas tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere (V), kuras vadībā izstrādāts partnerības regulējums. Visus izdevumus, kas saistīti ar pirmās partnerības reģistrāciju un svinībām, pilnībā sedza LGBT un viņu draugu apvienība “Mozaīka” no ziedojumos iegūtajiem līdzekļiem.

Ministre Lībiņa-Egnere abiem uzdāvināja vīgriežu pušķi, kas salasīts viņas pļavā. Pēcāk abi puiši simboliski  samainījās ar gredzeniem. Klātesošos ar muzikālu priekšnesumu  izklaidēja dziedātāja Katrīna Gupalo.

Ko nozīmē partnerības regulējums?

“Partnerības ieviešana Latvijā ir būtisks solis tuvāk līdztiesīgākai, iekļaujošākai un empātiskākai sabiedrībai, kurā katrs cilvēks jūtas novērtēts un var realizēt savu potenciālu gan personīgajā, gan profesionālajā dzīvē. Partnerības tiesību institūta ieviešana ir nozīmīgs signāls, ka Latvijā visas ģimenes tiek aizsargātas, novērtētas un atzītas. Tas ir ārkārtīgi svarīgi cilvēkiem, kuri daudzkārt palikuši valstij neredzami, ne tikai praktiski risinot dažādus sadzīves jautājumus, bet arī emocionālā ziņā. Šis ilgi gaidītais brīdis pozitīvi mainīs ļoti daudzu cilvēku dzīves,” minēja Kaspars Zālītis, kustības “Dzīvesbiedri” vadītājs.

Grozījumi Notariāta likumā ir daļa no likumu pakotnes, kas paredz iespēju divām pilngadīgām personām - gan dažāda dzimuma, gan viena dzimuma - reģistrēt savas attiecības pie zvērināta notāra. Reģistrējot partnerību, tiks nodrošināta divu cilvēku tuvo personisko attiecību juridiska, ekonomiska un sociāla aizsardzība valsts līmenī, jo ziņas par partnerību tiks ierakstītas Fizisko personu reģistrā.

Pēc partnerības nodibināšanas partnerim būs tiesības pieņemt lēmumus, kas saistīti ar otra partnera ārstniecību, ja viņš pats nebūs spējīgs par sevi parūpēties vai brīvi paust savu gribu, iegūt sociālās garantijas, piemēram, saņemt partnerim aprēķinātās pensijas summas, kas nav izmaksātas līdz viņa nāvei, kā arī iegūt iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumus savstarpējiem dāvinājumiem un aizdevumiem.