Viedokļi
2024. gada 10. jūlijā, 06:13

"Kāpēc maksāt sociālo nodokli, ja pensijas nebūs": Aigars Rostovskis par Latvijas sociālo sistēmu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents Aigars Rostovskis mūsu finanšu ministru mudinājis uzdot retorisku jautājumu trīsdesmitgadniekiem: kāda ir viņu motivācija maksāt sociālo nodokli, ja ir skaidri zināms, ka pensija viņam nebūs? Līdz ar to jārisina godīga un atklāta saruna par mūsu sociālās sistēmas ilgtspēju un kā cilvēkam nodrošināties vecumdienām.

"Kāpēc maksāt sociālo nodokli, ja pensijas nebūs":...

Latvijas demogrāfiskā situācija un dzimstības mazināšanās rada arvien lielākas bažas par sociālās sistēmas nākotni. Cilvēki dzīvo aizvien ilgāk un tātad arī ilgāk bauda pensijas labumus. Taču demogrāfiskajai bedrei kļūstot arvien lielākai, kādu dienu vienkārši var nepietikt naudas pensijām un pabalstiem. Tādēļ Lielais jautājums: „Ko iesākt ar sociālo sistēmu Latvijā?” To Jauns.lv uzdeva Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentam Aigaram Rostovskim.

Viņš uzsver, ka pienācis atklāti un godīgi runāt par Latvijas sociālās sistēmas izaicinājumiem un nākotni: „Zinām, kāda būs mūsu demogrāfija, tādēļ mums arī jāzīmē karte, kā celsies pensijas vecums. Labā ziņa ir tā, ka cilvēku dzīves ilgums palielinās, bet tad arī godīgi jārunā par to, ka cilvēkiem nāksies ilgāk strādāt. Tas ir viens. Otra lieta ir tā, ka jau no bērna kājas, no skolas, jāradina pie fakta, ka līdzekļi vecumdienām jāsāk uzkrāt jau no jaunības, ne tikai cerot uz to, ka būs kaut kādas pensijas. Te nu arī parādās tēma par dzimstību, kas ir visas Rietumu civilizācijas problēma.

foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Aigars Rostovskis vērtē Latvijas sociālo sistēmu un tās nākotni.
Aigars Rostovskis vērtē Latvijas sociālo sistēmu un tās nākotni.

Savā ziņā izveidotā pensijas sistēma neveicināja dzimstību. Ja agrākos, senos laikos bērni bija kā tāds kapitāls vecumdienām, tad šobrīd ir pilnīgi savādāk. Pašreizēja sistēma aicina vienkārši dzīvot, neatkarīgi no tā ir vai nav tev bērni, paļaujoties uz garantēto pensiju. Jaunie apstākļi, domāju, kaut kādā veidā šo visu „piegriezīs”, vienkārši tā notiks. Var par to runāt vai nē, atlikt tālākā plauktiņā, bet tas notiks. Spiediens uz budžetu ar katru gadu pieaugs.”

Aigars Rostovskis jau tagad aicina trīsdesmitgadniekus domāt par ieguldījumiem savām vecumdienām, ne tikai paļaujoties uz pensiju sistēmu. Piemēram, iegādājoties otru dzīvokli, kādu citu nekustamo īpašumu vai mežu, kas nākotnē sola ienākumus: „Nekustamais īpašums ilgtermiņā pierādījis, ka nes ienākumus, Tāpat akcijas un zelts. Būtiski ir nesalikt visas olas vienā groziņā, visu kaut kā iespēju robežās sadalīt – nekustamais īpašums, zelts, akcijas, meža zeme. Tas viss tad arī būs jūsu pensijas objekts. Svarīgi, ka cilvēki jau no bērnu dienām saprot, ka pašam ir vairāk jārūpējas un jādomā par savām vecumdienām.”

Kā Aigars Rostovskis vērtē Latvijas sociālo sistēmu un kā raugās uz tās nākotni, skatieties Jauns.lv video.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.