foto: Paula Čurkste/LETA
Kultūras ministra amata kandidāte Lāce par budžeta plānošanu
Partijas "Progresīvie" virzītā kultūras ministres kandidāte, līdzšinējā Kultūras ministrijas parlamentārā sekretāre Agnese Lāce piedalās preses brīfingā pēc tikšanās ar partijas "Progresīvie" valdes un frakcijas pārstāvjiem Saeimas frakcijas telpās.
Politika
2024. gada 17. jūnijs, 19:28

Kultūras ministra amata kandidāte Lāce par budžeta plānošanu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv / LETA

Apstiprināšanas gadījumā kultūras ministres amatā partijas "Progresīvie" virzītās kandidātes Agneses Lāces (P) svarīgākais darbs budžeta veidošanas procesā būšot skaidri paust kultūras nozares vajadzības.

Pašreizējā Kultūras ministrijas (KM) parlamentārā sekretāre Lāce atzīmēja, ka runa tostarp ir arī par kultūras nozares darbinieku atalgojumu, kā arī to, lai nozares vajadzības specifika tiktu ņemta vērā, veidojot ne tikai nākamā gada valsts budžetu, bet arī nodokļu politiku.

Lāce uzsvēra, ka vēlas turpināt darbu pie informatīvās telpas drošības stiprināšanas, kur svarīga ir sabiedrisko mediju apvienošana un iesāktais darbs šajā jautājumā, bet ne tikai. Nozīmīga ir arī medijpratības un informācijas pratības, kā arī žurnālistu neatkarības stiprināšana.

Ja līdzšinējo KM parlamentāro sekretāri apstiprinās kultūras ministres amatā, viņa apņēmusies stiprināt arī latviešu valodas lomu, piemēram, veicināt bērnu lasītprasmi, nodrošināt, lai bērniem un jauniešiem būtu jauns saturs, ko latviešu valodā patērēt. Tās var būt grāmatas, mūzika un kinodarbi.

Tāpat Lāce iecerējusi veicināt latviešu valodas izmantošanu ikdienā. Pēc viņas paustā, tas būs saistīts ar latviešu valodas mācību sistēmas nostiprināšanu pieaugušajiem, kas ir jaunatbraucēji, remigranti un citi cilvēki, kas dzīvo Latvijā. Kultūras ministra amata kandidāte plāno strādāt, lai stiprinātu latviešu valodu arī digitālajā vidē, kas, piemēram, būtu lielais valodas modelis, lai latviešu valoda kvalitatīvā formā būtu arī tiešsaistē.

Taujāta, kā viņa plāno budžeta sarunās aizstāvēt nozari un kliedēt mītu par pārfinansēto kultūru, Lāce atzīmēja, ka šis mīts ir jākliedē ne tikai partneru vidū, bet arī sabiedrības acīs. Viņasprāt, ir jāsakārto pamatlietas, proti, kādi izdevumi vispār ir attiecināmi uz KM un nozari.

"Strādājot KM parlamentārās sekretāres amatā, centos šo mītu kliedēt katrā attiecīgā diskusijā par finansējuma nepieciešamību. Ar šo priekšstatu vienmēr būs jāstrādā, ne tikai budžeta kontekstā, bet esmu gatava doties uz priekšu un pārliecināt par to ne tikai koalīcijas partnerus, bet arī sabiedrību kopumā," teica kultūras ministra amata kandidāte.

Taujāta, kādas izmaiņas tiks ieviestas pēc Valsts kontrole publicētā revīzijas ziņojumu par 2018.gadā noslēgtās revīzijas ieteikumu ieviešanu, Lāce uzsvēra, ka Valsts kontrole ir devusi skaidrus uzdevumus, kuriem noteikti ir jāpievērš uzmanība, piemēram, no KM tiek sagaidīti uzlabojumi darbā ar datiem. Viņa tam piekrīt, jo ir jābūt skaidram priekšstatam ne tikai par KM kapitālsabiedrību lomu kultūras ainavā, bet, piemēram, arī par nevalstiskajiem teātriem, kas arī piedalās kultūras piedāvājuma nodrošināšanā.

Lāces ieskatā ir arī jāpārskata kapitālsabiedrībās atlaižu apmēra noteikšana dažādām sabiedrības mērķgrupām un brīvbiļešu izsniegšana. Tāpat ar KM kapitālsabiedrībām noslēgtajos deleģējumu līgumos ir skaidri jādefinē uzdevumi, kas atspoguļo nozares prioritātes.

"Mēs redzam nepieciešamību arī skaidrāk paust "Progresīvo" vērtības - ilgtspēja, piekļūstamība un pieejamība, tai skaitā reģionālā pieejamība, iekļaujot ar sabiedrības saliedētību kā elementus, kas parādās visos deleģējumu līgumos ar KM kapitālsabiedrībām," teica KM parlamentārā sekretāre.

Taujāta, kas turpmāk ieņems KM parlamentārā sekretāra amatu, Lāce uzsvēra, ka tas nav tika viņas, bet arī partijas valdes un Saeimas frakcijas lēmums. Patlaban šis lēmums vēl nav pieņemts. Viņasprāt, patlaban galvenais ir nodrošināt nepārtrauktību un turpināt darbu, taču šis būs viens no jautājumiem, kas tuvākajā laikā būs jāizlemj, ja Saeima apstiprinās viņu kultūras ministres amatā.

Atsevišķi kultūras nozares pārstāvji pauduši vēlmi tikties ar kultūras ministra amata kandidāti. Jautāta, vai līdz Saeimas 20.jūnija sēdei, kurā "Progresīvie" vēlas balsojumu par viņas apstiprināšanu amatā, Lācei atradīsies laiks sarunai ar nozari, viņa atbildēja apstiprinoši, piebilstot, ka tagad jau ir ieplānota tikšanās ar Radošo savienību padomi un Laikmetīgās kultūras nevalstisko organizāciju asociāciju.

"Laiks atradīsies. Esmu atvērta tikties arī ar citiem nozares pārstāvjiem. Man ir paredzētas tikšanās ar frakcijām Saeimā un ar Ministru prezidenti Eviku Siliņu (JV), bet man pavisam noteikti ir svarīgi tikties ar nozares pārstāvjiem," teica Lāce.

Partija "Progresīvie" pirmdien valdes un frakcijas kopsēdē nolēma kultūras ministra amatam virzīt pašreizējo KM parlamentāro sekretāri Lāci.

Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Andris Šuvajevs žurnālistiem pauda, ka "Progresīvie" ir pārliecināti, ka Lāce ir piemērota kultūras ministra amatam, pēdējo deviņu mēnešu laikā viņa esot iedziļinājusies "visā nozares specifikā un darbībā". Pēc Šuvejeva vārdiem, izvirzītā kandidāte lieliski spēs pārstāvēt "Progresīvo" vērtības arī turpmāk.

Līdzšinējā kultūras ministre Agnese Logina (P) nolēmusi personīgu iemeslu dēļ atkāpties no ministres amata, un šos pienākumus viņa beigs pildīt jau šodien.

Logina sāka pildīt kultūras ministres pienākumus 2023.gada 15.septembrī. Neilgi pēc tam viņas komandai pievienojās Lāce, kļūstot par KM parlamentāro sekretāri.