foto: Publicitātes attēls
Ginta Zilbaloža animācijas filma “Straume” triumfē Ansī festivālā ar četrām balvām
Fragments no režisora Ginta Zilbaloža un producenta Matīsa Kažas animācijas filmas "Straume / Flow" .
Kultūra
2024. gada 16. jūnijs, 08:25

Ginta Zilbaloža animācijas filma “Straume” triumfē Ansī festivālā ar četrām balvām

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Sestdien, 15. jūnijā, norisinājās pasaulē prestižākā animācijas filmu festivāla Ansī (Festival international du film d'animation d'Annecy) balvu pasniegšanas ceremonija, kurā triumfēja Latvijas animācija – Ginta Zilbaloža filma “Straume / Flow” festivāla galvenajā konkursā ieguva četras godalgas, vairāk nekā jebkura cita festivāla filma.

Ansī festivāla noslēguma ceremonijā režisors Gints Zilbalodis uz skatuves kāpa vairākkārt – filmai "Straume" tika piešķirta žūrijas balva, skatītāju balva un Gan Foundation balva – atbalsts filmas tālākai izplatīšanai Francijā – , bet iepriekšējā vakarā tika piešķirtas speciālbalvas, un "Straume" saņēma godalgu par labāko pilnmetrāžas filmas mūziku, kuru komponējis pats Zilbalodis sadarbībā ar komponistu Rihardu Zaļupi. Latvijas filma "Straume" šajā prestižajā animācijas filmu festivālā bija vienīgā, kas izpelnījās tik daudz godalgu. Līdzīgi kā Kannu kinofestivālā, kur filma piedzīvoja pasaules pirmizrādi, arī Ansī tā tika uzņemta ar vairāku minūšu ilgām stāvovācijām.

Ginta Zilbaloža filma "Straume" vēsta par Kaķi – individuālistu, kurš dzīvo krāšņā un cilvēku pamestā pasaulē. Kad Kaķa mājas iznīcina plūdi, viņš ir spiests meklēt patvērumu nelielā laivā. Lai izdzīvotu, Kaķim jāiemācās sadzīvot ar dažādu citu sugu zvēriem, tai skaitā Kapibaru, Lemuru, Putnu un Suni. "Straume" ir poētisks un vizuāli iespaidīgs animācijas kino bez dialogiem. 

foto: Publicitātes attēls
Fragments no režisora Ginta Zilbaloža un producenta Matīsa Kažas animācijas filmas "Straume / Flow" .

“Es daudz labprātāk komunicēju ar attēliem, nekā ar vārdiem, to pierāda arī mana filma, kurā nav teksta. Saņemt tik daudz godalgu lielākajā pasaules animācijas notikumā ir neaprakstāms prieks. Gribu pateikties filmas komandai, producentiem un atbalstītājiem, kas uzņēmās veidot un finansēt šo īpatnējo, riskanto jauna režisora darbu. Visvairāk mani iepriecina skatītāju balva, un esmu patiesi laimīgs, ka filma tiks izplatīta kinoteātros daudzviet pasaulē un nesīs Latvijas animācijas vārdu tālāk,” pēc triumfa Ansī saka filmas režisors Gints Zilbalodis.

“Mazas valsts autoru animācijas filmai saņemt visvairāk balvu konkursā, kurā piedalās rūdīti animācijas veterāni no visas pasaules, – tas liecina par Latvijas kino starptautisko konkurētspēju visaugstākajā līmenī. Filmas vēstījums par savstarpējo sadarbību un empātiju aizkustina. Priecājos kopā ar visu komandu ne tikai par panākumu Ansī, bet arī par to, ka filmai šis ir tikai ceļa sākums,” vēsta producents Matīss Kaža. 

foto: Publicitātes attēls
Animācijas filmas "Straume / Flow" iegūst skatītāju balvu.

Ansī starptautiskais animācijas filmu festivāls ir viens no pazīstamākajiem un prestižākajiem animācijas filmu festivāliem pasaulē, tas katru gadu jūnijā norisinās Francijā. Festivāls ir slavens ar savu gados jauno publiku – ik gadu uz Ansī brauc tūkstošiem animācijas studentu  –, taču festivālu apmeklē arī pasaulē pazīstamāko animācijas studiju pārstāvji no DreamWorks, Pixar un citām. Ansī festivāla galvenā konkursa programma, kurai atlasīta filma "Straume", kinoindustrijā tiek uzskatīta par pasaulē lielāko un svarīgāko animācijas filmu konkursu. Latvijas pirmizrādi filma piedzīvos rudenī.

Filmu "Straume" finansiāli atbalsta Nacionālais kino centrs, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Eurimages, Francijas Nacionālais kino centrs, televīzijas Arte un Canal+, arī dažādi reģionālie fondi un atbalsta programmas Francijā un Beļģijā. Filma veidota kā trīs valstu kopražojums, sadarbojoties studijām Dream Well Studio (Latvija), Sacrebleu Productions (Francija) un Take Five (Beļģija).