NATO Austrumu flanga valstu samits; līderu tikšanās

Bulgārijas, Čehijas, Igaunijas, Latvijas, Lietuvas, Polijas, Rumānijas, Slovākijas un Ungārijas līderi tiekas Rīgā NATO Austrumu flanga valstu samitā.

gallery icon
26
Politika
2024. gada 11. jūnijs, 11:31

Rinkēvičs: NATO Austrumu flanga aizsardzību tagad stiprina arī Zviedrija un Somija

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Somijas prezidenta Aleksandra Stuba un Zviedrijas premjera Ulfa Kristersona dalība NATO Austrumu flanga valstu samitā pierāda, ka drošība reģionā ir nedalāma, žurnālistiem uzsvēra Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs otrdien pēc tikšanās ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu Rīgas pilī.

Rinkēvičs uzsvēra, ka NATO Austrumu flanga valstu samita laikā plānots apspriest un koordinēt atsevišķus jautājums pirms gaidāmā alianses samita Vašingtonā, ASV. Tie ir jautājumi, kas skar praktisko aizsardzības plānu īstenošanu, NATO spēju stiprināšanu, dalībvalstu aizsardzības izdevumu palielināšanu, kā arī alianses spēju reaģēt pret dažāda veida hibrīduzbrukumiem.

"Mēs ar kolēģiem no NATO Austrumu flanga valstīm, Somijas un Zviedrijas kolēģiem runāsim ir atbalsts un palīdzība Ukrainai. Mēs gribētu redzēt, lai Vašingtonā Ukraina saņemtu skaidru signālu, ka tās dalība aliansē ir dienaskārtībā un ka tiks veikti praktiski darbi, lai Ukraina arvien ciešāk tuvinātos NATO un Eiropas Savienībai," teica Latvijas prezidents.

Pēc Latvijas prezidenta paustā, diskusijā uzmanība tiks pievērsta arī tam, kā stiprināt arī NATO Dienvidu flanga drošību, kā aliansei sadarboties ar Āzijas un Klusā okeāna valstīm. Tāpat Rinkēvičs norādīja, ka samits ir laba iespēja arī pateikties NATO ģenerālsekretāram par desmit labas sadarbības gadiem.

Viņš atgādināja, ka Stoltenbergs kļuva par NATO ģenerālsekretāru dažus mēnešus pēc Krimas pretlikumīgās okupācijas, kad dienaskārtībā bija NATO lomas pārvērtēšana, alianses stiprināšana reģionā un tās spēju attīstībā. Latvijas prezidents akcentēja, ka Stoltenbergs ir darījis labu darbu, panākot starp 32 NATO dalībvalstīm kopīgu un efektīvu lēmumu pieņemšanu.

"Tādēļ man bija prieks Latvijas valsts vārdā pasniegt NATO ģenerālsekretāram Triju Zvaigžņu ordeni, augstu novērtējot desmit mūsu sadarbības gadus un Stoltenberga personīgo ieguldījumu alianses stiprināšanā. Šis ir zināms jubilejas gads. Aprit 75 gadi kopš NATO dibināšanas un 20 gadi kopš Latvija ir pilntiesīga NATO dalībvalsts," sacīja Rinkēvičs.

Latvijas prezidents atzina, ka gan tikšanās ar NATO ģenerālsekretāru, gan samits ir simbolisks un arī praktisks pasākums, lai stiprinātu alianses un reģiona drošību, turpinātu strādāt pie atbalsta Ukrainai.

Rīgā sācies NATO Austrumu flanga valstu samits

Otrdien, 11. jūnijā, Rīgā pirmo reizi tiek aizvadīts NATO Austrumu flanga valstu samits, kurā tiksies tā dēvētais Bukarestes deviņnieks (B9), ...

gallery icon
17

Rīgā šodien pirmo reizi notiek NATO Austrumu flanga valstu samits, kurā tiksies tā dēvētais Bukarestes deviņnieks (B9), kas tika izveidots 2015.gadā kā platforma Bulgārijas, Čehijas, Igaunijas, Latvijas, Lietuvas, Polijas, Rumānijas, Slovākijas un Ungārijas pārstāvju apspriedēm.