Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Līvānu bāriņtiesa trīs bērnus atrauj no ģimenes un pavirši piemeklē aizbildni
foto: Shutterstock
Bērni atrauti no mātes un vēlāk arī no vecākās māsas.
Sabiedrība

Līvānu bāriņtiesa trīs bērnus atrauj no ģimenes un pavirši piemeklē aizbildni

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/BezTabu

TV3 raidījuma “Bez Tabu” redakcijā vērsās Santa, kas pirms kāda laika izmitināja pie sevis savu brāli un divas māsas – 11, 12 un 15 gadus vecus bērnus. Bērni pie viņas nonāca pēc tam, kad par pārkāpumiem aprūpē mātei Līvānu novada bāriņtiesa uz laiku pārtrauca aizgādības tiesības. Kā raidījumam stāstīja Santa, brāļi un māsas kopā ar trīs pašas bērniem dzīvoja saticīgi. Tomēr pēc īsa laika bāriņtiesa nosprieda, ka Santas īrētais divistabu dzīvoklis ir par šauru sešiem bērniem.

Līvānu bāriņtiesa trīs bērnus atrauj no ģimenes un...

“Kamēr dzīvoja pie manis, neviens [dienests] nezvanīja un neinteresējās, kā pie manis bērniem klājas, ar bērniem nerunāja, bet pienāca brīdis, kad piezvanīja un pateica, ka jāaizved bērnu drēbes uz skolu, jo viņus vedīs uz citurieni. Mazajai māsai asaras, histērija. Viņi teica, ka grib pie mammas vai pie manis,” raidījumam stāsta Santa.

Pēc sievietes teiktā, bērni tagad ir traumēti, jo atrauti no mātes, un vēl vairāk emocionāli cieta tad, kad tikuši atrauti arī no viņas. 

Santa sacīja, ka, ja bāriņtiesai ir iebildumi par šaurību viņas dzīvoklī, uz laiku, kamēr bērnu māte uzlabo dzīves apstākļus un atgūst pilnvērtīgas aprūpes tiesības, varēja kādu no saviem bērniem izmitināt pie viņu tēva, ar kuru kopā vairs nedzīvo. Tā vietā bērni atrodas aizbildnes, sveša cilvēka.

Kad “Bez Tabu” viesojās Līvānu pusē, bērni pie aizbildnes dzīvoja aptuveni divas nedēļas. Bērnu māsa Santa sacīja, ka mazie tuvinieki ļoti bieži viņai un mātei sūdzas par sadzīves apstākļiem pie aizbildnes. Bērni dzīvo ļoti nelielā lauku mājā ar divām istabām. Vienā istabā sarūmējušies viņas tuvinieki, otrā uzturas mazs puisītis no citas nelabvēlīgas ģimenes. 

“Biju šokā no apstākļiem. Tur tādā kā priekštelpā bija netīra virtuve. Saprotu, ja tur gatavo priekš lopiņiem, bet, ja tur tiek gatavots priekš bērniem, tā ir antisanitārija. Gultas veļa bērniem netiek mainīta – kāda bija, kad atbrauca, tāda joprojām ir. To man stāsta bērni, kad sazināmies. Pēc brāļa teiktā, kaķene dzemdēja gultā, viņam pie galvas. Bērni sacīja, ka mazgājas reizi nedēļā, braucot pie tās sievietes bērniem. It īpaši vasarā, karstumā bērniem jānodrošina duša katru dienu. Māsa sūdzas, ka nevar gulēt, jo kasās. Bija pie ģimenes ārsta, kurš nosūtījis pie cita ārsta, jo ir aizdomas par kašķi. Māsa zvana man un bāriņtiesai, sūdzas par apstākļiem, bet viņai vienkārši taisa ciet muti,” sacīja Santa.

“Bez Tabu” ieradoties aizbildnes dzīvesvietā un ar viņas atļauju apskatot namu, pārliecinājās, ka bērni dzīvo nelielas lauku saimniecības mazā mājā. Istabā žurnālists sastapa divus no trijiem bērniem. Kamēr viens bērns kautrējās vai baidījās ko bilst, otrs bērns atklāti pauda nepatiku par vidi un apstākļiem, kuros nonācis kopā ar citiem mazajiem tuviniekiem. Šis bērns arī apraudājās un sacīja, ka grib prom pie mammas vai vecākās māsas. Šis bērns arī sūdzējās par antisanitāriem apstākļiem un to, ka viņi svešajā vidē pārlieku tiekot nodarbināti.

Savukārt aizbildne raidījumam sacīja, ka bērni ir nepateicīgi, jo “pieņēmu viņus no tīras sirds”. Ja mājās mēdz būt nekārtība, bērni paši to radot. Taujāta par bērnu nostrādināšanu, aizbildne sacīja, ka neko pārmērīgu viņiem darīt neliek, vien grib radināt pie darba tikuma, jo šie bērni, viņasprāt, nezina, kas ir kārtība un pienākumi, un ir rupji.

Uz atvadām aizbildne raidījumam sacīja: “Lai bāriņtiesa ved prom kaut vai šodien!”

Bērnu vecākā māsa Santa gan saka, ka mazie tuvinieki nav rupji – pie viņas viņi nepacēla balsi un palīdzēja mājas solī. 

Līvānu novada bāriņtiesas vadītāja Sandra Zēverte-Rivža “Bez Tabu” informēja, ka bērnu vecākās māsas dzīvesvietu apskatīja un šaurību konstatēja kolēģi Preiļu novadā, jo Santa dzīvo Preiļu pusē. Ieklausoties kolēģu secinājumos, tika nolemts meklēt citas pagaidu mājas. Kā variants tika izskatīts arī internāts Līvānos, bet bāriņtiesa uzskatīja, ka bērniem nepieciešama ģimeniska vide, tāpēc sazinājās ar konkrēto sievieti, kura dzīvo, lai gan laukos, tomēr netālu no Preiļiem, kur bērniem ir skola.

Taujāta, vai un kā pārliecinājās, ka konkrētā sieviete un vide, kurā viņa dzīvo, būs piemērota šiem konkrētajiem trim bērniem, Līvānu novada bāriņtiesas vadītāja Rivža sacīja, ka guva pārliecību, ka sieviete var nodrošināt gultas vietas. Tāpat Rivža teica, ka konkrētā sieviete uz aizbildnes prasmēm jau ir pārbaudīta, jo rūpējas par citu bērnu no citas ģimenes. Viņa gan raidījumam sacīja, ka pie aizbildnes tiks veikta pārbaude un, ja atklāsies, ka bērniem tur nav komfortabli, meklēs citu izmitināšanas vietu.

Bērnu aizsardzības centrs informēja, ka pēc “Bez Tabu” vizītes Līvānu pusē bāriņtiesa izņēma šos trīs bērnus no aizbildnes dzīvesvietas, skaidrojot, ka pārbaudē konstatēts, ka bāriņtiesa līdz galam nepārliecinājās, vai konkrētajai sievietei piemīt spējas un īpašības, lai varētu nodrošināt ārpusģimenes aprūpi šiem konkrētajiem trim bērniem. 

“Šie bērni ir psihoemocionāli traumēti. Ir jāvērtē bērna un aprūpētāja savietojamība. Proti, vai spēs bērniem dot mieru; vai zinās, kā ar šiem bērniem strādāt un runāt; vai spēs noturēt psihoemocionāli stabilā līmenī. Šī lieta tiks izanalizēta, izvērtēta. Bāriņtiesai tiks dotas konkrētas norādes, kas ir iztrūcis tās darbā un kas ir jāpilnveido,” sacīja Bērnu aizsardzības centrs vadītājas vietniece Valentīna Gorbunova.