Viedokļi
2024. gada 28. maijā, 06:06

"Kultūras ministrija domā, kā saglabāt divkopienu valsti": Andis Kudors par Kultūras ministrijas imigrācijas politiku

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Kultūras ministrija, izstrādājot jauno integrācijas plānu un tajā paredzot imigrantu skaita palielināšanu, pēc būtības ir nostājusies pret Latvijas nacionālās drošības koncepciju un domā, kā saglabāt divkopienu valsti, teic Andis Kudors. Viņš uzsver, ka pirmām kārtām jādomā nevis par robežu atvēršanu imigrantiem, bet gan par to, lai veicinātu dzimstību pašu zemē.

"Kultūras ministrija domā, kā saglabāt divkopienu ...

Kultūras ministrija sagatavojusi projektu ar garu nosaukumu “Saliedētas un pilsoniski aktīvas sabiedrības attīstības plāns no 2024. līdz 2027. gadam””. Tas paredz palielināt trešo valstu pilsoņiem izsniegto vienreizējo patstāvīgo uzturēšanās atļauju īpatsvaru no 1,1% līdz 2,2%. Citiem vārdiem sakot - veicināt ārvalstnieku ieplūšanu Latvijā, lai tā aizlāpītu robus darba tirgū, kas rodas bēdīgās demogrāfiskās situācijas dēļ. Līdz ar to rodas Lielais jautājums: “Kāds būtu pareizais ceļš demogrāfijas problēmu risināšanā?” To Jauns.lv uzdeva politologam Andim Kudoram.

foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Andis Kudors vērtē bēdīgo demogrāfisko situāciju Latvijā un kur saskata izeju no samilzušās problēmas.
Andis Kudors vērtē bēdīgo demogrāfisko situāciju Latvijā un kur saskata izeju no samilzušās problēmas.

Politologs uzskata, ka Kultūras ministrija izstrādājot šo plānu, ir “iegājusi lauciņā”, kurā tai vispār nebūtu, ko darīt, tas ir – migrācijas kontrolē: “Šajā dokumentā ministrija atsaucas uz “Providus” un Sergeju Kruku – tātad uz ekspertiem ar ļoti liberāliem uzskatiem, kuri īpaši par Latvijas valsts nāciju nerūpējas. Integrācijas dokumentā runāt par plašāku robežu atvēršanu ir vienkārši tuvredzīgi, jo šis ir nacionālās drošības jautājums. Migranti no spilgti atšķirīgām kultūrām, kas par demokrātiju vispār nedomā, nedomās arī par integrāciju. Tieši otrādi – pie noteikta viņu īpatsvara skaita, viņi mēģinās mūs integrēt sevī. Mēs jau redzam, kā tas notiek Rietumeiropā. Tāpēc šo Kultūras ministrijas dokumentu vērtēju kritiski, jo sevišķi sadaļā par migrāciju.”

Liberālā un kreisā nostāja, ka demogrāfija jārisina ar migrāciju, jau pašā saknē nav pareiza, saka Andis Kudors. Tādēļ pirmām kārtām ir jādomā par dzimstības palielināšanu, nevis migrācijas veicināšanu. Viņš norāda, ka no partijas “Progresīvie” politiķu runām izriet tas, ka vajag sabotēt nacionālās drošības koncepciju, kurā paredzēts, ka no 2026. gada sabiedriskais medijs strādās tikai latviešu valodā, tas ir – valsts valodā. Tas ir ļoti labs lēmums, un šī drošības koncepcija tapusi arī to saskaņojot ar Latvijas drošības institūcijām, bet: “Tagad mediju cilvēki grib būt speciālistu visur, tai skaitā arī nacionālās drošības jomā.

Nu tas nav atbilstoši. Tā vietā, lai īstenotu (drošības koncepciju), Kultūras ministrija “Progresīvo” vadībā domā par to, ka “de facto” saglabāt divkopienu valstu. “De jure” mums nav divkopienu valsts, bet “de facto” ir tās pazīmes. Līdz ar padomju rusifikācijas sekas pilnā mērā nav novērstas. Šī no “Progresīvo” puses ir kārtējā neatbilstošā pieeja, risinot Latvijas problēmas.”

Kā Andis Kudors vērtē bēdīgo demogrāfisko situāciju Latvijā un kur saskata izeju no samilzušās problēmas, vērojiet Jauns.lv video.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.