foto: Paula Čurkste/LETA
Trīs gados Latgales medijiem piešķirti 1,79 miljoni eiro; nepieciešams vairāk uzmanības reģionālajiem medijiem
Reģionālo mediju asociācijas valdes priekšsēdētāja Ivonna Plaude
Novadu ziņas
2024. gada 22. maijs, 19:13

Trīs gados Latgales medijiem piešķirti 1,79 miljoni eiro; nepieciešams vairāk uzmanības reģionālajiem medijiem

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Trīs gados Mediju atbalsta fonda (MAF) reģionālo mediju konkursā Latgales medijiem piešķirti 1 790 582 eiro, liecina Kultūras ministrijas (KM) apkopotie dati, kas trešdien prezentēti Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisija kopsēdē ar Latgales apakškomisiju.

Spriežot par Latvijas Austrumu pierobežas informatīvās telpas drošību, deputāti iepazinās ar KM paveikto informatīvās telpas stiprināšanā. Ministrijas dati liecina, ka kopumā sabiedriski nozīmīga satura radīšanai, Latgales reģiona preses izdevumiem un Latgales elektroniskajiem medijiem trīs gados MAF konkursos sadalīti 1 790 582 eiro.

Visvairāk līdzekļu piešķirts 2024.gada konkursā - 658 728 eiro. Tostarp sabiedriski nozīmīga satura radīšanai piešķirti 462 070 eiro, Latgales preses izdevumi saņēmuši 79 183 eiro, bet reģiona elektroniskie plašsaziņas līdzekļi - 117 475 eiro.

Komentējot datus un reģionālo mediju situāciju, laikraksta "Neatkarīgās Tukuma Ziņas" galvenā redaktore, Reģionālo mediju asociācijas valdes priekšsēdētāja Ivonna Plaude sēdē sacīja, ka "gribētos, lai valsts nauda tiktu iztērēta racionālāk un jēgpilnāk". Pēc viņas paustā, netiek ņemti vērā reģionālo mediju iebildumi par finansējuma sadali. Medijiem dažkārt esot aizdomas, ka iesniegto projektu vērtēšana notiek selektīvi, ne vienmēr ir objektīva. Plaude minēja, ka finansējumu savulaik nav ieguvuši laikraksti "Latgales Laiks" un "Ludzas Zeme", kas loti iedragā jau tā nabadzīgos medijus.

Viņa ir pārliecināta, ka ir nepieciešams padziļināts pētījums par to, kāda ir reģionālo mediju auditorija, jo tā visiem nav viendabīga.
Tāpat neesot pētīts, kāda ir reāla mediju veselība Latgalē. Plaude nepiekrita naratīvam, ka reģionā nav neatkarīgu mediju, kas bieži vien izskanot sabiedrībā, aicinot veikt šādu pētījumu.

Aizsardzības ministrija rīkoja konkursu plašsaziņas līdzekļiem un nevalstiskajām organizācijām, kuru pamata mērķauditorija atrodas Latgales plānošanas reģiona teritorijā "Atbalsts Latgales informatīvās telpas stiprināšanai", informēja ministrija.

Projektu konkursa mērķis ir sniegt finansiālu atbalstu plašsaziņas līdzekļiem un nevalstiskajām organizācijām, lai stiprinātu Latgales un austrumu pierobežas informatīvo telpu. Pieteikšanās konkursam bija plānota līdz 3.maijam.