Leģendāra Latvijas baznīca svin 150 gadu jubileju
foto: marupe.lv
Piņķu Sv. Jāņa (Nikolaja) evaņģēliski luteriskā baznīca.
Novadu ziņas
2024. gada 25. maijā, 05:05

Leģendāra Latvijas baznīca svin 150 gadu jubileju

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Braucot pa Rīgas apvedceļu, tūlīt aiz pagrieziena uz Piņķiem starp kokiem pavīd Svētā Jāņa baznīcas siluets. Šīs draudzes vēsture iesniedzas senos laikos, kas saistīti ar kristīgās ticības pirmsākumiem mūsu zemē. 15. jūnijā aprit dievnama 150. gadadiena. 

Leģendāra Latvijas baznīca svin 150 gadu jubileju...

Apkārt Babītes ezeram atradās 4 kapelas: Sv. Bērtuļa kapela (Bartolomeja kapela, atradās pie Ķīšiem) un Sv. Jāņa kapela (atradās Jāņragā iepretim Slokai), Sv. Nikolaja kapela Piņķos (blakus tagadējai Piņķu Sv. Jāņa baznīcai) un Sv. Annas kapela Babītes ezera krastā, vēsta "Marupe.lv".

To pirmsākumi precīzi nav zināmi, taču, iespējams, šīs kapelas 13. gadsimtā izveidoja un arī apkalpoja cisterciešu mūki no Sv. Nikolaja klostera, kas atradās Daugavgrīvā. Klosteri 1202. gadā dibināja bīskaps Alberts, tā rakstīts Indriķa hronikā. Tāpēc, iespējams, Piņķu baznīca arī nosaukta Sv. Nikolaja – jūrasbraucēju patrona vārdā jau 13. gadsimtā. 1656. gadā krievu aplenkumā baznīca gājusi bojā un 1662. gadā nācās celt jaunu. 18. gadsimta sākumā kauju un karu rezultātā baznīca tika papostīta, bet vēlāk atjaunota un draudzes locekļu uzturēta.

19. gadsimta otrā pusē Rīgas rāte nolēma par pilsētas līdzekļiem celt baznīcu no akmens. Svētdien, 1874. gada 16. jūnijā, lai piedalītos jaunās baznīcas ēkas iesvētīšanā, Rīgas pilsētas īpašumā Piņķu muižā bija ieradušies pilsētas konsistorijas, ģilžu un pilsētas kases kolēģijas pārstāvji, kā arī Rīgas rātes delegāti, kas “par godu iesvētīšanas svinībām dāvināja bagātīgi zeltītu sudraba kristāmtrauku”, kuru lieto vēl šodien.

Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka ar atklātu liesmu deg Svētā Jāņa baznīcas tornis. 22 ugunsdzēsēji Piņķos strādā, lai šo paaugstinātas bīstamības ugunsgrēku likvidētu.

Piņķos aizdedzies Svētā Jāņa baznīcas tornis

Ierodoties notikuma vietā konstatēts, ka ar atklātu liesmu deg Svētā Jāņa baznīcas tornis. 22 ugunsdzēsēji Piņķos strādā, lai šo paaugstinātas ...

Vecajā koka baznīcā, kas atradās turpat līdzās jaunbūvei, sapulcējās draudzes locekļi un viesi, bet mācītājs H.G.E. Hartmanis (1821-1901) sacīja nelielu uzrunu. Svētku kulminācija noritēja jaunajā baznīcā, kur spēlēja no vecās baznīcas pārvestās ērģeles. Tā 1872.-1874. g. kādreizējās koka baznīcas vietā uzcēla jaunu mūra baznīcu, kas pastāv vēl tagad.

Tēmas