1dienas
19stundas
38minūtes
00sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Pirmajiem Dziedāšanas svētkiem Dikļos - 160
foto: REUTERS/SCANPIX
Novadu ziņas

Pirmajiem Dziedāšanas svētkiem Dikļos - 160

Ziņu nodaļa

Jauns.lv / LETA

Sestdien, 15. jūnijā, Dikļos svinēs pirmo Dziedāšanas svētku 160.gadskārtu, informēja Valmieras novada pašvaldības Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece Zane Bulmeistare.

Pirmajiem Dziedāšanas svētkiem Dikļos - 160...

1864. gadā Dikļu mācītājmuižas parkā, mācītāja Jura Neikena aicināti, pirmajos Dziedāšanas svētkos satikās seši vīru kori no Dikļiem, Rūjienas, Mazsalacas, Salacgrīvas, Limbažiem un Straupes. Tas tiek uzskatīts par sākumu Dziesmu svētku tradīcijai Latvijā.

15. jūnijā, piedaloties 127 sievu, vīru un jauktajiem koriem no visas Latvijas, Dikļos svinēs pirmo Dziedāšanas svētku 160. gadskārtu.
Plkst.13 Dikļu evaņģēliski luteriskajā baznīcā, godinot mācītāju Juri Neikenu, kurš kalpošanu Dikļu draudzē sāka 1857.gadā, skanēs Garīgās mūzikas koncerts. Piedalīsies Latvijas Universitātes sieviešu koris "Minjona", mākslinieciskais vadītājs Romāns Vanags, Kultūras un tautas mākslas centra "Ritums" vīru koris "Tēvzeme", mākslinieciskais vadītājs Tālivaldis Gulbis un koncertmeistare Ilze Dzērve.

Dikļos Neikens kalpojis desmit savas dzīves ražīgākos gadus. Viņš bija izcils mācītājs un sprediķu teicējs. Mācoties Vidzemes draudžu skolotāju seminārā jeb Cimzes skolotāju seminārā, kur liela vērība bija arī mūzikas apguvei, Neikens uzskatīja, ka mūzikai ir liela nozīme garīgo vērtību stiprināšanā. Koncerts būs apliecinājums tam, ka šo pārliecību stiprinām mūsu tautas pašapziņā arī šodien.

No plkst.19 Neikenkalna dabas koncertzālē dabas skaņas mīsies ar tautas mūziku. Par svētku noskaņu rūpēsies Tautas mūzikas kopas "Sēļu muižas muzikanti", vadītāja Iveta Dukaļska, un "Rotas muzikanti", vadītājs Valdis Meijers, kā arī folkloras kopa "Sēlene", vadītāja Iveta Dukaļska.

No plkst.20 Neikenkalna dabas koncertzālē vairāk nekā 3000 koristu balsis vienosies koncertā "Jaunā zelt", izdziedot skaņdarbus no Dziesmu svētku programmas.

Lielkoncerta mākslinieciskais vadītājs ir Valmieras, Smiltenes un Valkas novadu virsdiriģents Mārtiņš Klišāns, svētku režiju veido Juris Jonelis. Tāpat kā cilvēkam ir savs kodols, pie kura cikliski jāatgriežas, lai dotu savu artavu pasaulei, tāpat arī Dziedāšanas svētkiem - par to vēstīs svētku koncertā. "Ceļosim 160 gadu senā vēsturē, mūsu visnozīmīgākās kultūras tradīcijas dzimšanas laikā, tiekoties vietā, kur viss sācies, kur ar dziesmu apliecināta mūsu piederība šai neizsīkstošajai un mūsu tautai nozīmīgajai kultūras tradīcijai," akcentē Klišāns.

Koncerta noslēgumā tiks apbalvoti 10 Mazpilsētu un lauku koru konkursa laureāti.

Vakarā ap plkst.22 svētku dalībniekiem notiks zaļumballe grupas "The Picture" vadībā.