Viedokļi
2024. gada 20. maijs, 06:09

Krievija gatavojas ilgam karam, Rietumu civilizācijai jāmobilizējas: uzņēmējs Aigars Rostovskis par ASV palīdzību Ukrainai

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents Aigars Rostovskis norāda, ka Krievija gatavojas ilgstošam karam, tā visu savu ekonomiku pakārto militārām vajadzībām, tādēļ Rietumu civilizācijai un tās sabiedrotajiem jāmobilizējas un krieviem pretī jāliek viss savs spēks un jauda. Iespējas tam ir, tikai jautājums tajā, vai mēs tam esam gatavi.

ASV pēc ilgas stīvēšanās nesen beidzot apstiprinājusi palīdzības programmu Ukrainai 61 miljarda dolāru apmērā. Krievija pauzi ar palīdzības paketes apstiprināšanu izmantoja, lai pastiprināti apšaudītu Ukrainas pilsētas un mēģinātu pārraut Ukrainas aizsardzības līniju, jo ukraiņu karavīriem vienkārši sāka aptrūkties munīcija, lai atvairītu uzbrukumus. Jau likās, ka svaru kausi sāk sliekties par labu Krievijai, taču tagad beidzot Ukraina sāks saņemt tik ļoti ilgi gaidīto bruņojumu. Līdz ar to Lielais jautājums: “Vai ASV palīdzības programma spēs būtiski ietekmēt Ukrainas kara gaitu?”  To Jauns.lv uzdeva Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentam Aigaram Rostovskim.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Aigars Rostovskis vērtē ukraiņu spēku izredzes uzvarēt karā pēc ASV palīdzības piešķiršanas.

Amerikas palīdzība Ukrainai aizkavējās apmēram par pusgadu, norāda uzņēmējs. Līdz ar to Ukrainā bija ne tikai militāro resursu trūkums, bet arī pazuda ukraiņu karavīru un sabiedrības optimistiskais noskaņojums, kad sāka pienākt aizvien vairāk ziņu par munīcijas trūkumu:

“Saņemot šo ASV artavu, ukraiņiem ir tāda būtiska atelpa. Ar šo Amerikas palīdzību noteikti aizvilks līdz ASV prezidenta vēlēšanām (tās notiks šī gada novembrī – Red.) Bet tālāk jau nekas nav beidzies. Redzam, ka Krievija gatavojas ilgam karam, tur notiek visādas pārmaiņas un ekonomika tiek pakārtota uz militāro bāzi – viss pakļauts karam un tamlīdzīgi. Līdz ar to Rietumu civilizācijai, ja tā grib nosargāt savas vērtības un sabiedrību, jāliek kaut kas pretī.”

Protams, Eiropai vienai tas būs grūti, un tāpēc jāpaļaujas arī uz Amerikas palīdzību. Kopumā ņemot visas pasaules valstu ekonomikas ir apmēram 105 triljonu dolāru vērtībā. No tā Rietumu civilizācijas un tās sabiedroto daļa ir ap 60 triljoniem, bet Krievijai tikai vairāk par diviem triljoniem. Tas nozīmē, ka Rietumiem ir potenciāls, norāda Aigars Rostovskis:

“Tikai jautājums ir par to, cik šajā demokrātiskajā procesā Rietumu civilizācija spēj mobilizēties un Krievijai likt pretī visu savu spēku un jaudu, lai aizstāvētu savas vērtības. Tas ir tas, kas mūs sagaida.” Bet nule Amerikas piešķirtā palīdzība Ukrainai ir ļoti, ļoti būtiska, teic uzņēmējs.

Kā Aigars Rostovskis vērtē ukraiņu spēku izredzes uzvarēt karā pēc ASV palīdzības piešķiršanas, vērojiet Jauns.lv video.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.