foto: Lita Millere/LETA
Tuhbatova esot izmesta no savulaik Gobzema vadītās partijas "Platforma 21"
Pēc Alda Gobzema izstāšanās no partijas "Katram un katrai" tā tika pārsaukta par "Platforma 21" un nu tās valdē ir Raimonds Lazdiņš, Jānis Ronis, Agris Freifalts, Aivars Strakšass un Katrīna Killa.
Sabiedrība
2024. gada 8. aprīlis, 15:46

Tuhbatova esot izmesta no savulaik Gobzema vadītās partijas "Platforma 21"

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Par spiegošanu Krievijas labā apsūdzētā 14. Saeimas deputātes amata kandidāte Inga Tuhbatova ("Katram un katrai") bija viena no mazāk zināmajiem populista Alda Gobzema cīņubiedriem.

Jauns.lv jau vēstīja, ka kādu laiku viņa darbojusies šīs partijas vārdā nosauktā labdarības biedrībā. Aplūkojot iepriekšējās mediju publikācijās pausto, jāsecina, ka Tuhbatova, starp visiem citiem vietējiem "Baltijas antifašistiem", tika aizturēta pērnā gada sākumā - pēc tam, kad jau stājās labdarības biedrības "Palīdzam katram un katrai" valdē.

Publiskā informācija arī norāda, ka pirms tam viņa aptuveni mēnesi darbojusies nedaudz citādi nosauktā veidojumā "Labdarības biedrība "Katram un katrai"" - no 2022. gada septembra vidus līdz oktobra beigām.

Jaunākā veidojuma "Palīdzam katram un katrai" valdē Tuhbatova darbojusies no 2023. gada 23. janvāra līdz tā paša gada 9. novembrim. Pēc Alda Gobzema izstāšanās no partijas tā tika pārsaukta par "Platforma 21" un nu tās valdē ir Raimonds Lazdiņš, Jānis Ronis, Agris Freifalts, Aivars Strakšass un Katrīna Killa.

Saskaņā ar partijas atbildi uz Jauns.lv jautājumiem, Tuhbatova vairs nav partijas "Platforma 21" biedrs. Viņa no biedru saraksta izslēgta 2023. gada martā, aptuveni tad, kad pirmo reizi  ziņots par kādas personas aizturēšanu, kura apvainota tādu darbību veikšanā, kurās apsūdz Tuhbatovu. Partija "Platforma 21" atbildē arī norāda, ka tai nekad nav bijusi saikne ar labdarības biedrību, kurā Tuhbatova rosījusies.

Jauns.lv tā arī nav izdevies sazināties ar minēto biedrību, lai noskaidrotu, ko tieši Tuhbatova tās ietvaros darījusi.

Par ko tiesā Tuhbatovu?

Jau vēstīts, ka Rīgas rajona tiesa šodien plkst. 10 plānoja sākt skatīt krimināllietu, kurā par spiegošanu Krievijas labā apsūdzēta 14.Saeimas deputāta amata kandidāte no partijas "Katram un katrai" Inga Tuhbatova.

Sieviete apsūdzēta par informācijas nelikumīgu vākšanu un nodošanu Krievijas izlūkdienestam tā uzdevumā ar citas personas starpniecību. Viņa ieguvusi un nodevusi tālāk ziņas, kas skar gan ikdienas norises Latvijā, gan Latvijas aizsardzības sistēmu un drošību kopumā. 

Plašāku informāciju par vāktās informācijas saturu prokuratūra patlaban nesniedz, tomēr Valsts drošības dienests (VDD) medijus iepriekš informēja, ka persona noziedzīgās organizācijas "Baltijas antifašisti" vadītājiem sniedza informāciju par NATO militārās tehnikas pārvietošanos, izvietojumu un kaujas spējām Latvijas teritorijā, zinot, ka šo informāciju plānots nodot Krievijas specdienestiem.

Tāpat Tuhbatova "Baltijas antifašistu" kontaktpersonas uzdevumā bija vākusi un apkopojusi informāciju par Latvijā plānotajiem iepirkumiem, kas saistīti ar militāro jomu un Latvijas valsts aizsardzības spēju stiprināšanu.

VDD iepriekš informēja, ka sevi par "Baltijas antifašistiem" dēvējošā personu apvienība 2022. gada novembrī sāka izvērst un koordinēt pret Latvijas nacionālo drošību vērstas darbības, izmantojot speciāli šim nolūkam izveidotas saziņas grupas platformā "Telegram".

Noziedzīgā organizācija šos kanālus mērķtiecīgi un sistemātiski izmantoja dažādām pret Latvijas nacionālās drošības interesēm vērstām aktivitātēm, tajā skaitā neizpaužamu ziņu un citu ziņu nelikumīgai vākšanai nolūkā nodot tās Krievijas specdienestiem un citām institūcijām.