foto: Ekrānšāviņš
Spiegošanā apsūdzētā Tuhbatova grozījās ap Gobzema partijas "labdarības aktivitātēm"
Jau vēstīts, ka Rīgas rajona tiesa šodien plkst. 10 plānoja sākt skatīt krimināllietu, kurā par spiegošanu Krievijas labā apsūdzēta 14.Saeimas deputāta amata kandidāte no partijas "Katram un katrai" Inga Tuhbatova.
Sabiedrība
2024. gada 4. aprīlis, 13:47

Spiegošanā apsūdzētā Tuhbatova grozījās ap Gobzema partijas "labdarības aktivitātēm"

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Par spiegošanu Krievijas labā apsūdzētā 14. Saeimas deputātes amata kandidāte Inga Tuhbatova ("Katram un katrai") bija no mazāk zināmajiem populista Alda Gobzema cīņubiedriem. Kādu laiku viņa darbojusies šīs partijas vārdā nosauktā labdarības biedrībā.

"Sāka darbu labdarības biedrībā "Palīdzam katram un katrai"," vēsta pērn 23. februārī izdarīts ieraksts Tuhbatovas "Facebook".

Aplūkojot iepriekšējās mediju publikācijās pausto, jāsecina, ka Tuhbatova, starp visiem citiem vietējiem "Baltijas antifašistiem", tika aizturēta pērnā gada sākumā - pēc tam, kad jau stājās labdarības biedrības valdē.

Publiskā informācija arī norāda, ka pirms tam viņa aptuveni mēnesi darbojusies nedaudz citādi nosauktā veidojumā "Labdarības biedrība "Katram un katrai"" - no 2022. gada septembra vidus līdz oktobra beigām.

Jaunākā veidojuma "Palīdzam katram un katrai" valdē Tuhbatova darbojusies no 2023. gada 23. janvāra līdz tā paša gada 9. novembrim.

Labdarība un vēlētāju "zvejošana"

Biedrības mērķi - "ekonomiskās krīzes apstākļos palīdzēt trūcīgiem Latvijas iedzīvotājiem". Tā ir aktīva arī "Facebook", ik pa laikam ieliekot materiālus par to, kā tiek sarūpēta palīdzība.

Senākās fotogrāfijās/video īpaši izcelta partijas "Katram un katrai" vizuālā identitāte. Kā zināms, pirms kāda laika šo partiju pārsauca par "Platforma 21" un Aldis Gobzems no tās izstājās īsi pēc neveiksmīgajām 14. Saeimas vēlēšanām.

Vēl 2022. gadā pirms vēlēšanām Tuhbatova aktīvi dalījusies ar biedrības labdarības izpausmēm un partijas gaitām sociālajos tīklos. Šos vēstījumus caurstrāvoja aicinājumi balsot par Gobzema organizēto politisko spēku.

Kādā no fotogrāfijām Tuhbatova redzama Krāslavā, kopā ar tā laika Latgales apgabala deputātu kandidātiem Andri Spūli un Sergeju Pirogovu:

Spūle publiski norādīja, ka ir ieguvis augstāko izglītību Maskavas valsts industriālajā universitātē, savukārt Pirogovs - ka ir JSP "Republikāniskā uzņēmējdarbības konfederācija" pārstāvis Latvijā.

Tas ir Baltkrievijā reģistrēts veidojums, kurš kā savus darbības veidus cita starpā norāda tirgus un sabiedriskās domas izpēti un konsultēšanu komercdarbībā, vadībzinībās.

Labdarības biedrības "Palīdzam katram un katrai" juridiskā adrese ir kāds nams Pļaviņās, daudzdzīvokļu un dzīvojamo māju teritorijā. Starp tās vadītājiem minēti kāds 1971. gadā dzimis Aigars Vārpa un 1976. gadā dzimusī Sandra Kukare.

Darbojas līdzās Brēmaņa "jaunlatviešu" labdariem

Interesanti, ka Vārpa, saskaņā ar publiski pieejamo informāciju, iesaistīts vēl kādas "aktīvistu partijas" labdarības izpausmēs.

Viņš kopā ar kādu 1987. gadā dzimušo Oskaru Kalnu ir pie grožiem biedrībai "Jaunlatvieši palīdz".

Šīs biedrības "Facebook" konts liecina, ka tā saistīta ar skandalozā bijušā diplomāta Rūdolfa Brēmaņa jaunizveidoto partiju "Apvienība jaunlatvieši".

foto: Ekrānšāviņš
Vēl martā "Facebook" redzams, ka abas politisko partiju iedvesmotās labdarbības biedrības sadarbojas. Kā zināms, Aldis Gobzems, kura partijā savulaik bija "Apvienība jaunlatvieši" līderis Rūdolfs Brēmanis, nu startē Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās no Brēmaņa politiskā spēka.

Brēmanis ir bijušais minētās Gobzema partijas biedrs, darbojies plecu pie pleca arī ar Aināru Šleseru un nu viņa partijā visnotaļ klusi atgriezies ir arī ilgāku laiku prombūtnē no Latvijas bijušais Aldis Gobzems - kā kandidāts uz Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām.

Sarakstā Gobzems ir pēdējais, taču pirmo un otro vietu ieņem pats Brēmanis un skandalozā aktīviste Glorija Grevcova, kura šķīrās no Saeimas deputātes mandāta notiesājoša sprieduma dēļ, un, kurai priekšā atkal jauni tiesas darbi.

Vārpa ir saistīts arī ar kādu šī gada 18. janvārī reģistrētu biedrību ar nosaukumu "Aizsargu organizācija".

Zināms, ka vēsturisko aizsargu vārdu Latvijā arī pirms tam nesuši visādi nodibinājumi - tostarp arī ar sliktu slavu.

Ar īsto "Latvijas aizsargu organizāciju", piemēram, sakara nebija kādam veidojumam ar nosaukumu "7. Valkas pulks", kurš ļoti aktīvi palīdzēja Gobzemam izpausties savās demonstrācijās Covid-19 pandēmijas laikā.

Šodien Rīgas rajona tiesā bija jāsākas Tuhbatovas tiesāšanai, taču apsūdzētā uz sēdi neieradās.

Jauns.lv ir sazinājies ar Prokuratūru, lai noskaidrotu, kādi būs tālākie soļi šajā lietā, kā arī, lai noskaidrotu citas nianses par apsūdzības izvirzīšanu Tuhbatovai.

Sazinājāmies arī ar "Palīdzam katram un katrai", lai vaicātu - kādi bijuši Tuhbatovas reālie pienākumi labdarības organizācijā un ar "Platforma 21", lai noskaidrotu, vai partijai ir saikne ar šo biedrību un spiegošanā apsūdzēto Tuhbatovu.

Publicēsim iegūto informāciju, tiklīdz būs saņemtas atbildes.

Par ko tiesā Tuhbatovu?

Jau vēstīts, ka Rīgas rajona tiesa šodien plkst. 10 plānoja sākt skatīt krimināllietu, kurā par spiegošanu Krievijas labā apsūdzēta 14.Saeimas deputāta amata kandidāte no partijas "Katram un katrai" Inga Tuhbatova.

Sieviete apsūdzēta par informācijas nelikumīgu vākšanu un nodošanu Krievijas izlūkdienestam tā uzdevumā ar citas personas starpniecību. Viņa ieguvusi un nodevusi tālāk ziņas, kas skar gan ikdienas norises Latvijā, gan Latvijas aizsardzības sistēmu un drošību kopumā. 

Plašāku informāciju par vāktās informācijas saturu prokuratūra patlaban nesniedz, tomēr Valsts drošības dienests (VDD) medijus iepriekš informēja, ka persona noziedzīgās organizācijas "Baltijas antifašisti" vadītājiem sniedza informāciju par NATO militārās tehnikas pārvietošanos, izvietojumu un kaujas spējām Latvijas teritorijā, zinot, ka šo informāciju plānots nodot Krievijas specdienestiem.

Tāpat Tuhbatova "Baltijas antifašistu" kontaktpersonas uzdevumā bija vākusi un apkopojusi informāciju par Latvijā plānotajiem iepirkumiem, kas saistīti ar militāro jomu un Latvijas valsts aizsardzības spēju stiprināšanu.

VDD iepriekš informēja, ka sevi par "Baltijas antifašistiem" dēvējošā personu apvienība 2022. gada novembrī sāka izvērst un koordinēt pret Latvijas nacionālo drošību vērstas darbības, izmantojot speciāli šim nolūkam izveidotas saziņas grupas platformā "Telegram".

Noziedzīgā organizācija šos kanālus mērķtiecīgi un sistemātiski izmantoja dažādām pret Latvijas nacionālās drošības interesēm vērstām aktivitātēm, tajā skaitā neizpaužamu ziņu un citu ziņu nelikumīgai vākšanai nolūkā nodot tās Krievijas specdienestiem un citām institūcijām.