foto: Tukuma novada pašvaldība
Jaunpils pils atjaunošana: līdz maijam iecerēts nomainīt jumtu un restaurēt logus
Jaunpils pils atjaunošanas darbi.
Novadu ziņas
2024. gada 3. aprīlis, 12:44

Jaunpils pils atjaunošana: līdz maijam iecerēts nomainīt jumtu un restaurēt logus

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Jaunpils pilī atjaunošanas darbi notiek saskaņā ar noslēgtā līguma grafiku un patlaban izpildītas jau gandrīz divas trešdaļas atjaunošanas darbu, bet līdz maijam plānots nomainīt jumta segumu un restaurēt logus, informēja Tukuma novada pašvaldībā.

Marta sākumā izpildīti 63,17% no kopējā darbu apjoma. Kopš marta aktīvi maina jumta segumu, ko plānots pabeigt līdz šā gada maijam. Līdz tam paredzēts restaurēt arī pils logus.

Savukārt pils fasādi sāks remontēt aprīļa sākumā - siltākos laika apstākļos. Ir noteikti arī pils iekštelpu bojājumi un iesniegti apdrošinātājiem zaudējumu segšanai. Aprīlī iecerēts pabeigt atjaunot izbūves, skursteņus un karnīzes.

foto: Tukuma novada pašvaldība
Jaunpils pils atjaunošanas darbi.

Šobrīd kopējais pieejamais finansējums Jaunpils pils atjaunošanai ir 1,017 miljoni eiro, tajā skaitā 450 421 eiro - apdrošināšanas atlīdzība, 232 042 eiro - pašvaldības budžeta līdzekļi, 310 161 eiro - no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, ko šā gada 20. februārī valdība ar rīkojumu piešķīra Tukuma novada pašvaldībai pagājušā gada 7. augusta dabas stihijas laikā Jaunpils pilij radīto postījumu novēršanai, kā arī ziedojumi 24 843 eiro apmērā, kuri ir ieskaitīti gan ziedojumu kontā, gan savākti labdarības koncertā pērn 23. augusā.

Lai gan finansējums pašlaik šķiet pietiekošs, tomēr jāņem vērā fakts, ka, restaurējot šāda laikmeta ēkas un kultūrvēsturiskos pieminekļus, bieži rodas kādi neplānoti papildu izdevumi. Šobrīd visi papilddarbi ir iekļauti esošajās izmaksās un apjomos, uzsver Tukuma novada pašvaldībā.

foto: Tukuma novada pašvaldība
Jaunpils pils atjaunošanas darbi.

Aktīvo būvdarbu norise Jaunpils pils darbību nav apturējusi. Neraugoties uz ārējām pārmaiņām, krāšņais kultūras piemineklis apmeklētājiem ir atvērts, un, ievērojot drošības noteikumus, ikviens ir laipni gaidīts izbaudīt viduslaiku atmosfēru pilī.

Jauns.lv jau vēstīja, ka šā gada 7. augusta postošajā vētrā smagi cieta Jaunpils pils, it īpaši tās vēsturiskais jumts un dienvidu spārns, kurā tika izsista lielākā daļa logu un sabojāti to rāmji. Lielgraudu krusa sabojāja arī pils fasādi. Jau no pērnā gada decembra notiek Jaunpils pils atjaunošana 7. augusta vētras radīto seku likvidēšanai.