foto: Shutterstock
Sestdien pasaule apvienosies vērienīgākajā vides akcijā "Zemes stunda"
Zemes stundas dalībnieki tiek aicināti uz stundu izslēgt gaismu un maznozīmīgās elektriskās iekārtas.
Sabiedrība
2024. gada 21. marts, 13:43

Sestdien pasaule apvienosies vērienīgākajā vides akcijā "Zemes stunda"

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Pasaules Dabas Fonds iedzīvotājus aicina sestdien, 23. martā, pulksten 20.30 pievienoties vides akcijai Zemes stunda, simboliski samazinot apgaismojumu mājsaimniecībās un veltot stundu Zemei. Zemes stundā miljoniem cilvēku visā pasaulē jau 18. reizi apvienosies, lai apliecinātu savas rūpes par planētas nākotni.

Ir neskaitāmas iespējas, ko ikviens var darīt šajā stundā: sakopt tuvāko apkārtni, doties dabu izzinošā pārgājienā, izmēģināt jaunu veģetāru maltīti, vakariņot sveču gaismā vai pavadīt vakaru bez digitālajām ierīcēm.

“Nav svarīgi, ko tieši katrs no mums izvēlas darīt šajā simboliskajā brīdī, svarīga ir spēja vienoties par jautājumiem, kas mums visiem ir būtiski, un apliecināt to ar savu rīcību. Tikpat svarīgi šo ir atcerēties pēc Zemes stundas, lai mēs spētu arī ikdienā vienoties par sev svarīgo,” uzsver Pasaules Dabas Fonda direktors Jānis Rozītis.

Lai uz klimata un dabas jautājumiem palūkotos no cita skatupunkta, Latvijā pirmo reizi norisināsies Zemes stundai veltīts komēdijas vakars “Būtu bēdīgi, ja nebūtu tik smieklīgi”. Ar šo izrādi tās rīkotāji aicina mazāk nopietni paskatīties uz nopietno. Pasākums notiks 23. martā pulksten 20.00 Rīgā, kultūras namā “Atmoda”. Ieeja pasākumā bez maksas. Zemes stundas pasākuma ietvaros tiks apbalvoti ikgadējā konkursa “Klimata vēstnieks” laureāti.

Zemes stundas dienā Pasaules Dabas Fonds aicina ikvienu doties dabā gan organizētos pārgājienos, gan individuāli, lai iepazītu Latvijas dabas daudzveidību, vairotu izpratni par tās nozīmi un smeltos iedvesmu aktīvākai iesaistei vides jautājumu risināšanā. Šogad Pasaules Dabas Fonda organizētais pārgājiens norisināsies Siguldas pusē, Raganā, tā ievaros dalībniekiem būs iespēja tuvāk iepazīt mežu un purvu biotopus.

Atbalstot vērienīgāko vides akciju pasaulē, Latvijā Zemes stundā gaismas tiks izslēgtas vairākām ēkām, tiltiem un pieminekļiem. Rīgā centrālais gaismas izslēgšanas objekts būs Rīgas pils. Tāpat akcijas laikā apgaismojums tiks izslēgts vai samazināts tādiem objektiem kā Melngalvju nams, Brīvības piemineklis, Vanšu tilts, Latvijas Nacionālais teātris, Latvijas Nacionālā bibliotēka, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, Latvijas Nacionālais dabas muzejs. Ārējās fasādes un reklāmas stendu apgaismojumu plāno samazināt arī vairākas tirdzniecības vietas, piemēram, Lidl Latvija, Narvesen, Caffeine Latvija, Rimi Baltic, kā arī Swedbank centrālā ēka un kafejnīcu tīkls Ezītis miglā. Vakariņas Zemes stundas noskaņās piedāvās arī vairāki restorāni, piemēram, restorāns Ferma un Kaļķu vārti.

Akcijā aicinātas iesaistās arī pašvaldības, samazinot ielu un ēku apgaismojumus, kā arī organizējot pasākumus vietējiem iedzīvotājiem. Īpaši Zemes stundai veltīti pasākumi jauniešiem norisināsies Pļaviņās, Jaunjelgavā, Kandavā, Līvbērzē, Svētē, Vilcē, Staļģenē, Skrīveros un citviet Latvijā. 

Dažādi Zemes stundas pasākumi norisināsies visā pasaulē, tā, piemēram, Čīlē tiks organizēts Zemes stundai veltīts festivāls, kurā elektroenerģiju saražos tā dalībnieki ar velosipēdiem, Bolīvijā tiks īstenoti pasākumi, kas vērsti uz aprites ekonomiku, atkritumu atkārtotu izmantošanu un pilsētas sakopšanu, savukārt WWF Vācijā aicinās iedzīvotājus izmantot šo simbolisko stundu, lai atbalstītu demokrātisku politiku, priekšplānā izvirzot rīcību klimata jomā. Visā pasaulē Zemes stundas simboliskajā gaismas izslēgšanas brīdī piedalīsies daudzi pasaules nozīmes objekti, tostarp Sidnejas operas nams, Tokijas tornis, Pekinas Nacionālais stadions, Taipei 101, Indijas vārti, “Londonas acs”, Kolizejs, Vatikāna bazilika, Brandenburgas vārti, Eifeļa tornis, Empire State Building, Kristus Pestītāja statuja un daudzi citi.

Par Zemes stundu 

Zemes stunda, kas aizsākās Sidnejā 2007. gadā, ir kļuvusi par pasaulē lielāko vides kustību, iedvesmojot cilvēkus, kopienas, uzņēmumus un organizācijas vairāk nekā 190 valstīs un teritorijās rīkoties mūsu planētas labā. Zemes stundā gaismas tiek izslēgtas daudzos pasaules ievērojamākajos objektos.