foto: Danuta Priede/Facebook
Bauskas novadā izņemtajiem suņiem nekas nav kaitējis
Voljeri, kuros turēti suņi.
Sabiedrība
2024. gada 20. marts, 12:11

Bauskas novadā izņemtajiem suņiem nekas nav kaitējis

Māris Puķītis

Jauns.lv

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) izņēmis lielu skaitu suņu no dzīvnieku audzētavas “Lieldeviņzare” Brunavas pagastā Bauskas novadā, skaidrojot to ar dzīvnieku labturības prasību pārkāpumiem un ilgstošu konstatēto pārkāpumu nenovēršanu.

foto: Pārtikas veterinārais dienests
“Lieldeviņzarē” turēts vairāk nekā 100 suņu.

Šeit turēti vairāk nekā 100 suņi, PVD konstatēja, ka nepiemērotos apstākļos, nenodrošinot pilnvērtīgu barību un brīvi pieejamu dzeramo ūdeni, dzīvnieku veselībai un dzīvībai drošu vidi, pieļaujot nekontrolētu to vairošanos.

Veicot atkārtotas pārbaudes audzētavā, atklāts, ka pārkāpumi nav novērsti, dzīvnieku īpašniece viena nespēj nodrošināt atbilstošu aprūpi un kopumā nav novēroti situācijas uzlabojumi. Izņemtie dzīvnieki nogādāti patversmēs, un Nodrošinājuma valsts aģentūra veiks tālāku rīcību "attiecībā uz dzīvnieku realizāciju" - tas nozīmē, ka suņus saimniecei atņems.

Pavisam citu ainu apraksta dzīvnieku patversmes "Mežavairogi" vadītāja Danuta Priede, kura ar redzēto dalījusies "Facebook". Viņas patversmes pārstāvji, PVD aicināti, arī ieradās "Lieldeviņzarē": "Braucot, gaidīju jau simtreiz redzēto – suņi sū...os līdz ausīm, neēduši, agresīvi un bailīgi." Kad atbraukuši, 30 suņi jau bija izņemti un devušies uz citām patversmēm.

Bija redzams, ka suņi dzīvojuši voljeros, visur valda tīrība. 

"Nekur nav atkritumu čupu, kuras, kā ierasts, ir vietās, kur krāj suņus. Un visai nesen vēl līdzīgi bija vienā no patversmēm, kur suņi dzīvoja pļavā pie ķēdēm. Tagad, protams, viss ir citādi," vēsta Priede. Viņai izdevies, cilvēcīgi parunājot ar saimnieci, vienoties, ka viņa palīdz. 

"Un ziniet, reti kurā mājā, kur dzīvo vairāk par pieciem suņiem, suņi uzvedas tā. Saimniece pieiet pie voljeriem, izlaiž suņus, visi priecīgi lēkā saimniecei apkārt. Katrs atsaucas uz vārdu. Katrs no vairāk kā 40, kuru izņemšanu redzēju! Katrs saimniecei nāk klāt un ierāpjas klēpī, dodot slapju suņa buču. Sasodīts, katrs klausa saimnieci uz vārda! Rūgti raudot, katru savu suni saimniece samīļo un ieliek patversmes transportā," redzējusi Priede.

Saimniece bijusi pat tuvu nervu sabrukumam, bet tomēr savākusi visu suņu pases, katru izņemot no akurātām mapītēm, kur katram sunim ir sava sadaļa, un nodevusi divas lielas kaudzes PVD darbiniekiem. Klāt mapes ar pārošanas dokumentiem - viss fiksēts dokumentāli.

foto: Danuta Priede/Facebook
Viss dokumentēts - mapes ar suņu pasēm.

Suņi saņēmuši vakcīnas, čipus, apstrādi pret parazītiem.

Priede nenoliedz, ka suņu ir "daudz par daudz", bet visi ir labi baroti (šķiet, ka pat pārāk labi, bet to lai konstatē veterinārārsti), nevienam nav traumu vai dermatīta pēdu. "Visi izskatās tiešām labi. Voljeros uzvedas rāmi, izvietoti pēc temperamenta un raksturu saderības. Par katru saimniece pastāsta, kas ar veselību, uzvedību. Gandrīz katrs suņuks pēc saimnieces lūguma pats ieiet būrī, neizrādot nekādas diskomforta pazīmes. Esmu bijusi daudzos desmitos suņu turēšanas vietu. Šī nav pat pirmajā piecdesmitniekā no sliktākajām," secina Priede.

Viņa uzskata, ka, cilvēcīgi komunicējot, varēja vienoties par suņu skaita samazināšanu, bet patlaban vairāk "izskatās pēc paraugprāvas un specpasūtījuma raganu medībām". "Skaisti suņi, ne visai plaši izplatītas, bet ejošas suņu šķirnes. Domāju, ka suņi tiks izķerti kā karsti pīrādziņi, varbūt pat citās valstīs," spriež Priede. 

Viņai ir aizdomas, ja šādas izņemšanas kļūs par ikdienu, apdraudēts var būt ikviens audzētājs, kuram ir vairāk par vienu vaislas kuci un īpaši, "ja suns netiek guldīts viesistabas dīvānā, bet, nedod Dievs, dzīvo ārā voljerā". 

Apkopojot "Lieldeviņzares" situāciju, Priede atzīst: jā, bija nepilnības. Tās varēja novērst, neizņemot suņus, bet cilvēcīgi komunicējot; jā, suņu bija daudz. Bet varēja samazināt skaitu, ja glābēji palīdzētu, nevis tikai draudētu. 

Rezultātā suņi ievietoti patversmēs. Vienā pat vairāk nekā 50! "Mežavairogos" nonākuši seši suņi, fantastiski mīļi, komunikabli un atvērti draudzībai. Ceļā uz pagaidu mājvietu "nesocializētās" korgijmeitenes, kuras, pieradušas braukt mašīnā, uzvedās rāmi un, atbraucot galā, ierāpās Danutai klēpī un nolaizīja vaigu. Tikmēr saimniecei tiekot sniegts psiholoģisks un juridisks atbalsts.

Komentāros pie ieraksta Priede norāda, ka laikam, ja iesniegumu (no vienas organizācijas, kura ir uzēdusies) ir gana daudz.

Diskusijā iesaistījusies arī "Ķepu ķepā" vadītāja Gundega Bidere: "115 suņi vienai sievietei ir ok? Tiešām? Ir ok tirgot nesocializētus kucēnus? Pietam nevis viens tāds, bet daudzi... Ir ok ? Suņu mixiem rakstīt ciltsrakstus ir ok? Ja šī dāma šos suņus nevairotu, visi būtu sterili un netiktu dāļāti kā pīrādziņi."

Bideres patversmē ir nogādāts 31 suns, un viņa noraida pārmetumus, ka vēlas tos pārdot, bet tikai atdot adopcijā (pagaidām šie suņi nav saimniecei atņemti ar tiesas lēmumu). Bidere iebilst, ka suņus atdod par ziedojumu, kas ir brīvprātīga summa.