Sabiedrība
2024. gada 12. marts, 14:23

Ešenvalds aizstāv Prāni. Vīlies kultūras ministres un JVLMA padomes rīcībā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Otrdien, 12.martā, notikušo preses konferenci Kultūras ministrijā apmeklēja arī komponists Ēriks Ešenvalds, kurš paziņoja, ka ir dziļi vīlies ministrijas un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas padomes darbā un reizē atzinīgi vērtēja Guntaru Prāni kā rektoru.

"Jāpārtrauc šīs diskusijas, jo tādu ir daudz. Jāsagaida policijas izmeklēšana, jo ir nepieciešama profesionāla izmeklēšana un fakti. No padomes es to, diemžēl, nesagaidu. Un, mani ļoti arī pārsteidz Kultūras ministrijas priekšniece - mūsu ministre, ka Jūs "dziedājāt" līdzi padomes lēmumam tā vietā, lai es kā pilsonis varētu saprast, ka, lūk, ir šīs augstākās institūcijas, kuras beidzot vismaz mazina šo vardarbību," teica Ešenvalds.

"Es vakar rakstīju Valsts prezidentam vēstuli, jo man šķiet, vai tiešām šajā brīdī viņš ir vienīgais, kurš grib palīdzēt cietušajām… Man jāteic, ka es jau tagad esmu cietušais, redzot sociālajos tīklos notiekošo, ka ir sākusies "linča tiesa", ja lieto jau abstraktus vārdus. Mani, kā Latvijas pilsoni tas uztrauc," neslēpa komponists.

Ešenvalds arī neslēpa nožēlu, ka no mūzikas padomes nav sagaidījis tiesiskuma vairošanās attieksmi. "Es gribu pateikties Guntaram Prānim, kurš ir pirmais rektors, kurš ir vismaz sācis kaut ko darīt. Jo es lasu, ka daudzi akadēmijā to ir zinājuši un Jūs esat pirmais rektors [un es Mūzikas akadēmijas laikā esmu piedzīvojis trīs rektorus], kas ir sācis kaut ko darīt. Gaidīsim Valsts policijas izmeklēšanu," viņš sacīja.

Jau ziņots, pēc ilgstošām diskusijām JVLMA padome nolēmusi izteikt neuzticību akadēmijas rektoram Prānim un aicina viņu atkāpties no amata.

Tomēr JVLMA rektors Guntars Prānis neatkāpsies no amata, jo saredz savu atbildību par notiekošo akadēmijā un redz veidu, kā situāciju vērst par labu, otrdien preses konferencē norādīja akadēmijas vadītājs.

Jau ziņots, ka LTV raidījuma "Kultūršoks" rīcībā nonākušas septiņu JVLMA studenšu liecības par atsevišķu pasniedzēju seksuālu uzmākšanos.

"Kultūršoka" rīcībā ir pāridarītāju uzvārdi, bet tie vēl netikšot publiskoti, jo nepieciešams strādāt pie pierādīšanas procesa. Liecības tiks iesniegtas Tiesībsarga birojā, kura pārstāve raidījumā norādīja, ka tās liecina par sistemātisku nepieļaujamu rīcību.