Latvijas Mūzikas akadēmija vēršas policijā sakarā ar apgalvojumiem par pasniedzēju uzmākšanos studentēm
Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas rektors Guntars Prānis (publicitātes foto)
Sabiedrība
2024. gada 10. marts, 16:47

Latvijas Mūzikas akadēmija vēršas policijā sakarā ar apgalvojumiem par pasniedzēju uzmākšanos studentēm

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija sestdien vērsusies Valsts policijā saistībā ar raidījumā “Kultūršoks” izskanējušo informāciju par pasniedzēju uzmākšanos studentēm.

Pasniedzējiem, kuri īsteno šādu rīcību pret saviem audzēkņiem, nav vietas nedz Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA), nedz Latvijas mūzikā, paziņoja rektors Guntars Prānis.

“Jebkuros apstākļos un situācijā es un Mūzikas akadēmija ir pret neētisku rīcību, pret diskrimināciju, pret jebkādu seksuālu varmācību. Mēs kategoriski iestājamies pret to un darīsim visu, kas ir mācību iestādes un manā kā rektora kompetencē, lai par šo nebūtu ne mazākās aizdomu ēnas, lai mūsu audzēkņiem tiktu sniegts viss nepieciešamais atbalsts un nerastos nekāda veida apdraudējumi, un lai mūsu studiju process būtu profesionāls un visaugstākās kvalitātes. Mēs neesam un nevienā brīdī neesam bijuši vienaldzīgi. Saistībā ar raidījumā izskanējušo, esam vērsušies policijā un, sadarbojoties ar tiesībsargājošām institūcijām, darīsim visu nepieciešamo iespējamo pārkāpumu un noziegumu izmeklēšanai. Mums tas ir ļoti svarīgi,” norādīja Prānis.

JVLMA vēlreiz aicina visus iespējamos cietušos un aizskartās puses vērsties ar iesniegumiem pie jebkurām atbilstīgām personām vai institūcijām, kas var palīdzēt šī jautājuma risināšanā. Tas var būt rektors, kāds no rektorāta biroja vai akadēmijas pasniedzējs; tās var būt tiesībsargājošās institūcijas, tiesībsargs; tie var būt trauksmes cēlēji. “Lūdzu to nekavējoši darīt! JVLMA un es kā rektors personīgi rūpēšos, lai neviens iesniegums nepaliktu bez atbilstīgas ievērības un rīcības, un lai  mūsu studenti saņem visu iespējamo aizsardzību. Pasniedzējiem, kuri īsteno šādu neadekvātu rīcību pret saviem audzēkņiem, nav vietas nedz Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, nedz Latvijas mūzikā,” uzsverēra Prānis.

"Kultūršoka" rīcībā ir pāridarītāju uzvārdi, bet tie vēl netikšot publiskoti, jo nepieciešams strādāt pie pierādīšanas procesa. Liecības tiks iesniegtas Tiesībsarga birojā, kura pārstāve raidījumā norādīja, ka tās liecina par sistemātisku nepieļaujamu rīcību.
Raidījuma rīcībā esošā informācija liecina, ka par vismaz vienu pasniedzēju saņemtas vairākas sūdzības.

Studentes liecina, ka sajūta pēc uzmākšanās bijusi pretīga, radījusi baiļu sajūtu, traucējušas mācībām, radījušas veselības un citas problēmas.

Guntars Prānis februāra sākumā izdevis rīkojumu par akadēmijas darbinieku uzvedības noteikumiem, kuros norādīts, ka jebkāda veida uzmākšanās neatbilst vispārpieņemtajām ētikas un uzvedības normām. Rektors paziņoja, ka 22.janvārī saņemts viens iesniegums. Reaģējot uz to, tikusi sasaukta Ētikas komisijas sēde, kā arī veiktas pārrunas ar iesaistītajām pusēm. Viņš norādīja, ka iesaistītais darbinieks ir saņēmis disciplinārsodu, taču JVLMA rektors neatklāj, kāds tas bijis.

Rektors aicina studentus šādos gadījumos nekavējoties vērsties ar iesniegumu pie rektora vai jebkura cita akadēmijas darbinieka, kuram persona uzticas un kura var palīdzēt jautājumu risināt.