foto: Evija Trifanova/LETA
"Stabilitātei!" uz CVK amatu stumj advokātu, kurš karu Ukrainā sauca par "Krievijas operāciju"
Vienlaikus ar paziņojumu par Ogorodņikas atsaukšanu Rosļikovs informēja, ka frakcija CVK locekļa amatam izvirzīs zvērināta advokāta Viļa Sruoģa (attēlā) kandidatūru.
Sabiedrība
2024. gada 6. marts, 06:44

"Stabilitātei!" uz CVK amatu stumj advokātu, kurš karu Ukrainā sauca par "Krievijas operāciju"

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Līdz šim no "Stabilitātei!" puses Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) darbojās Katarina Ogorodņika, taču nu partija izteikusi vēlmi viņu atsaukt, viņasvietā mēģinot iebīdīt zvērinātu advokātu Vili Sruoģi. To, kas tieši ir Sruoģis, par kura atbilstību CVK locekļa amatam nu būs jālemj Saeimai, gan der aprakstīt vēl sīkāk.

2. martā uzzinājām, ka Alekseja Rosļikova vadītā partija ir nolēmusi atsaukt Katarinu Ogorodņiku no Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) locekles amata.

Tas noskaidrojās pēc tam, kad publisks kļuva parlamentā iesniegtais frakcijas lēmumprojekts.

Ogorodņika CVK strādāja kā "Stabilitātei" virzīta pārstāve. Kā ierasts - lielāko daļu no CVK locekļiem virza Saeimas frakcijas.

Saskaņā ar likumu CVK priekšsēdētāju un septiņus vēlēšanu komisijas locekļus ievēlē Saeima, vienu locekli no tiesnešu vidus - Augstākā tiesa savā plēnumā.

Vienlaikus ar paziņojumu par Ogorodņikas atsaukšanu Rosļikovs informēja, ka frakcija CVK locekļa amatam izvirzīs zvērināta advokāta Viļa Sruoģa kandidatūru.

Ukrainā ir karš vai "operācija"?

Šo to par plašākai sabiedrībai mazāk zināmo Sruoģi pasaka intervijas, kurās viņš piedalījās, kandidējot (neveiksmīgi) uz 14. Saeimas deputāta amatu.

Vēl 2022. gada sarunā ar "Delfi", diskutējot par karu Ukrainā, Sruoģim tika uzdots jautājums: "Kurš ir iebrucējs?"

Kādu brīdi minstinoties, Sruoģis pajautāja: "Jūs domājat par Krievijas operāciju Ukrainā?"

"Par karu Ukrainā," Sruoģi izlaboja intervētāja.

"Nu to mēs visi zinām, kāpēc šeit par to runāt?" atcirta Sruoģis.

Lieki piebilst, ka par "operāciju" vai "speciālo operāciju" kā tolaik, tā tagad Krievijas iebrukumu Ukrainā sauc Kremlī un Krievijas medijos.

Vēl Sruoģis savulaik iestājies par to, lai Valsts aizsardzības dienests būtu "brīvprātīgs" un publiski vaicājis - vai tiešām Latvijai ir vērts tērēt 2,5% no IKP aizsardzībai.

Par "Stabilitātei!" rindās esošā Sruoģa skatījumu uz lietām kaut ko pasaka arī viņa "Facebook" profils, kurā Sruoģim pie interesēm atrodamas 9. maija tā saucamajiem "uzvaras svētkiem" veltītas grupas:

foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",

Zvērinātā advokāta Viļa Sruoģa vārds plašāk sabiedrībā ir izskanējis, arī pateicoties no "Stabilitātei!" ievēlētās, nu jau bijušās Saeimas deputātes Glorijas Grecvocas "melošanas lietai".

Grevcovu tiesāja par nepatiesu ziņu sniegšanu CVK, un Sruoģis bija viņas advokāts. Tieši  notiesājoša sprieduma dēļ šajā lietā Grevcovai nācās pamest darbu Saeimā

Kā novēroja Jauns.lv, arī pats tiesas process, kurā piedalījās deputāte un Sruoģis, izvērtās gana amizants.

Kādā sēdēm iepriekšējā gadā īpašu uzmanību piesaistīja tieši Sruoģa komunikācija ar tiesnesi Erlenu Ernstsonu.

Sēdei noslēdzoties, tika arī paziņots, ka noslēdzas tiesas izmeklēšana un sekos debates. Sagatavošanās laiku tam lūdza Sruoģis, taču tiesneša piedāvātais 17. februāris kā nākamās sēdes datums Sruoģim nederēja.

Uz Sruoģa piebildi tiesnesis pauda, ka pieejamā informācija liecina, ka šajā datumā aizstāvim ir paredzēts ierasties citā tiesas sēdē, šādi norādot, ka attiecīgajā datumā advokāts ir pieejams.

Uz to Sruoģis precizēja, ka tā esot neaktuāla informācija un viņam kalendārā ierakstīts, ka todien viņš neesot Rīgā.

Kā iemeslus visnotaļ neveiklās sarunas laikā Sruoģis minēja te brīvdienu, te komandējumu, stingri uzstājot, ka viņam ir citi plāni.

Tiesnesis turpināja sarunu, piebilstot, ka nākamais pieejamais datums būtu vienīgi 14. marts.