Sabiedrība
2024. gada 5. marts, 12:12

FOTO, VIDEO: zemnieki pulcējas protesta gājienā pie Ministru kabineta

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Rīgā pie Ministru kabineta pulcējies gandrīz tūkstotis mežsaimniecības un lauksaimniecības nozaru pārstāvju, lai protesta akcijā paustu nostāju pret nozaru nesakārtotajiem jautājumiem.

Zemnieki protestē pret nozaru nesakārtotajiem jautājumiem

Rīgā pie Ministru kabineta pulcējies gandrīz tūkstotis mežsaimniecības un lauksaimniecības nozaru pārstāvju, lai protesta akcijā paustu nostāju pret nozaru nesakārtotajiem ...

gallery icon

Tāpat pie Ministru kabineta novietotas sešas smagās lauksaimniecības tehnikas vienības, kā arī uzstādīta nozares prasībām veltīta lielizmēra instalācija - krēsls, kam nolauzta viena kāja, ar uzrakstu "Atjēdzieties! Kritīsiet!".

Vienlaikus protestētājiem līdzi ir arī izkārtnes, uz kurām norādīti saukļi, piemēram, "Par zaļo attīstību! Pret zaļo stagnāciju!", "Ļaujiet strādāt!", "Dabas bagātības mežos cilvēku veidotas!", "Aiz kokiem neredz mežu nozari", un tamlīdzīgi.

Piketētāju vidū ir arī vairāku meža nozares uzņēmumu pārstāvji, tostarp pārstāvēts "Krauzers", "Lignum Latvija", "Amber Birch", "Erte grupa", un daudzi citi.

Protestētājiem savu viedokli ļauts izpaust "brīvajā mirofonā".

Gaidot iznākam laukā Ministru prezidenti Eviku Siliņu, mežsaimnieki izsauca saukli: "Katram savu priedi!" Siliņai iznākot, skanēja ovācijas un atskanēja rībam piena kanniņas. Siliņu nozare aicināja uzkāpt uz skatuves, lai viņu varētu labāk redzēt, ko gan viņa atteicās darīt.

Premjere atgādināja, ka valdība aizliegusi Krievijas un Baltkrievijas graudu importu Latvijā un 5. martā tiks apstiprina'ts Ministru kabineta noteikumu projekts, kas regulēs, kādi būs šie produkti. "Šie produkti nebojās mūsu tirgu," viņa solīja. Zemnieku intereses Siliņa solīja aizstāvēt arī Eiropas Savienības līmenī, atgādinot, ka gan Lietuva, gan Polija ir gatavas pievienoties Latvijas iniciatīvai par Krievijas un Baltkrievijas produktu imorta aizliegumu.

Valdības vadītāja mežsaimniekiem apliecināja, ka jaunais biotopu regulējums vēl ir izstrādes stadijā, tostarp tas, cik lieli būs ierobežojumi un kādas būs kompensācijas. Svarīgākais esot saglabāt biotopus nākamajām paaudzēm.  Vienlaikus viņa uzsvēra, ka prasībām ir jābūt samērojamām - lai Latvijas daba saglabātu savu daudzveidību arī nākotnē.

Siliņa apliecināja, ka atbildīgās ministrijas patlaban strādā pie samērojama regulējuma un esot iespējams vienoties arī par kompensējošiem mehānismiem meža apsaimniekotājiem un meža īpašniekiem. Viņa apliecināja, ka mežsaimnieki ir gan sadzirdēti, gan ieraudzīti.

Ar saukļiem "Laujiet mums strādāt" pulcējas zemnieki

Pie Ministru kabineta notiek pulcēšanās protesta gājienam, kuru organizē biedrība "Zemnieku saeima".

gallery icon

"Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš iepriekš uzsvēra, ka otrdien protesta akcijā pie Ministru kabineta lauksaimniecības tehnika būs ļoti ierobežotā skaitā.