foto: Liepājas Komunālā pārvalde
Latvijas naidnieki apzīmē autobusu pieturu un zog krustu, Ventspilī demolē vietējo laiku: kriminālā province
Apgānīta piemiņas vieta nacistu nošautajiem kureliešiem, kuri cīnījās par Latvijas brīvību.
112
2024. gada 5. marts, 06:42

Latvijas naidnieki apzīmē autobusu pieturu un zog krustu, Ventspilī demolē vietējo laiku: kriminālā province

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Latvijas valsts naidnieki ne tikai met degmaisījumu Latvijas Okupācijas muzejā, bet uzdarbojas arī citos valsts novados. Tā Olainē regulāri parādās ķēpājumi, kuri slavina rašistu armiju ar burtiem “V” un “Z”, informē vietējais deputāts. Savukārt Liepājas Karostā apgānīta piemiņas vieta, kas bija veltīta cīnītājiem par Latvijas brīvību – kureliešiem.

Ir arī cita veida pārkāpumi un nejēdzības. Tā Ventspilī kāds huligāniski noskaņots spēka mitriķis centās “apstādināt” vietējo laikrādi, bet Vidzemē jūras līča piekrastē maluzvejnieki izlikuši kilometriem garus zveju tīklus. Valsts vides dienests arī, nokūstot sniegam, konstatējis neskaitāmus vides piesārņojumus: Olšanakā atklāta nelegāla atkritumu izgāztuve, Smārdē dedzināja plastmasas detaļas un vadus, Apes pagastā netiek galā ar naftas produktiem, Bauskas novadā kāds aizbēris Vārnupes posmu, bet Ķekavas novadā nomaļus no visiem kāds izgāž kanalizācijas saturu.

Rašisti apgāna Olaines autobusu pieturu

foto: Aleksandrs Gerzatovics/“Facebook”
Vairākas dienas uz autobusu pieturas pie Olaines stacijas bija redzama rašistu armijas simbolika.

Policija kopā ar jelgavnieku, kuru aizturēja aizdomās par degmaisījuma pudeles iemešanu Latvijas Okupācijas muzeja direktores kabinetā, “sašņorēja” vēl divus viņa iespējamos līdzdalībniekus no Olaines – vīrieti un sievieti. Pēc visa spriežot, Olainē varētu būt kāds mūsu valsts ienaidnieku midzenis, jo šajā pilsētā regulāri parādās ķēpājumi, kuri ar burtiem “V” un “Z” slavina Kremļa slepkavniecisko režīmu.

Olaines novada domes deputāts Aleksandrs Gerzatovics (Attīstībai/Par!) februāra pēdējā dienā sociālajā tīklā “Facebook” informēja par apgānīto autobusa pieturu “Olaines stacija”:

“Šo pamanīju vakardien. Izrunāju ar pašvaldības policijas priekšnieku un izpilddirektoru, kā arī nosūtīju iesniegumu Valsts policijai. Protams, ir maza iespēja, ka vainīgos atradīs, taču šim būtu jāpievērš uzmanība. Cik zinu, šis nav pirmais gadījums Olainē. “Latvijas Valsts ceļi” sola pieturu tuvākajās dienās sakopt.”

Tagad šī Krievijas armijas simbolika pie Jelgavas šosejas jau ir aizkrāsota.

Nolauž kureliešu piemiņai veltīto krustu

foto: Liepājas Komunālā pārvalde
Liepājas Karostā no piemiņas vietas kureliešiem nozagts metāla krusts. Tiek pieļauts, ka to bija iekārojuši metāla zagļi (attēlā redzama piemiņas vieta vēl ar visu krustu).

Latvijas naidnieku uzbrukumu pagājušajā mēnesī piedzīvoja arī 2013. gadā ierīkotā piemiņas vieta kureliešiem Liepājas Karostā. No turienes ir nozagts metāla krusts ar uzrakstu “8 Kurelieši”. Citi postījumi vai huligāniskas darbības piemiņas vietā nav veiktas, ziņo Valsts policija.

Liepājas Komunālā pārvalde likumsargus informējusi, ka apgānīta piemiņas vieta kureliešiem: Krasta ielā no akmens ir demontēts un norauts akmenī stiprinātais metāla krusts. Valsts policijas amatpersonas skaidro notikušā apstākļus un aicina metāllūžņu pieņemšanas vietas informēt policiju, ja kāds cenšas šo metāla krustu nodot metāllūžņos vai ir jau to izdarījis.

Pirms 11 gadiem šī piemiņas vieta tika iekārtota, lai atgādinātu par Latvijas Brīvības cīņu vēsturi. Ģenerāļa Jāņa Kureļa grupa jeb kurelieši pastāvēja īsu brīdi 1944.gada otrajā pusē un, par spīti tā laika situācijai, apzinājās sevi ārpus abām okupācijas varām - vāciešiem un krieviem, un bija gatavi cīnīties par brīvu Latviju. Karostas cietumā notika vācu kara tiesa, kurā arestētajiem kureliešiem piesprieda nāves sodu.

Ventspilī “likvidē” vietējo laiku

foto: Ventspils pašvaldības policija
Pēc 22 gadu uzcītīgas laika skaitīšanas uzbrukumu piedzīvojis Ventspils Ziedu pulkstenis, kuram kāds vandalis trešdienas vakarā centās noraut ciparu rādītājus.

Vairākas Latvijas pilsētas savus svētkus iemīļojušas svinēt nevis pēc Latvijas “centralizētā, vienotā” laikrāža, bet gan ņemot vērā sava vietējā laika mērījumus. Viena no pilsētām, kas sirdīgi pieturas pie Saules lēkta un rieta fiksēšanas savā pusē ir Ventspils. Tomēr kādam vietējam huligānam tas ļoti nepaticis. Ventspils Pašvaldības policija vēsta:

“28. februārī pulksten 20:37 patrulēšanas gaitā Ventspils pašvaldības policijas darbinieki aizturēja vīrieti, kurš Lielajā prospektā esošajam “Ziedu pulkstenim” lauza un rāva nost ciparu rādītājus. Vainīgās personas dati ir noskaidroti zaudējumu piedziņai un persona nodota Valsts policijai turpmāko procesuālo darbību veikšanai.”

Piecu metru diametrā esošais Ziedu pulkstenis ir viens no ziedošākajiem Ventspils vides objektiem ar stundu, minūšu un sekunžu rādītājiem. Vasarā pulksteņa pamatnē iestāda ap 2500 puķu stādu, bet ziemā to rotā salizturīgi augi un īpašs apgaismojums. Ziedu pulkstenis zvana katru stundu.

Pavasaris atklāj vides piegānītājus

foto: Valsts Vides dienests.
Sventes pagasta Oļšankā Valsts vides dienests konstatējis ražošanas, tai skaitā bīstamo, sadzīves atkritumu un būvgružu izgāztuvi.

Sākoties siltākam laikam, Valsts vides dienesta (VVD) redzes lokā pagājušajā nedēļā nonākuši vairāki vides piesārņotāji. Rezultātā konstatēti būtiski pārkāpumi - ar dažāda veida atkritumiem piesārņota apmēram 1000 kvadrātmetru plaša teritorija Sventes pagastā Augšdaugavas novadā, Latgalē; neatbilstoši vidē uzglabāti naftas produkti Apes pagastā pie Igaunijas robežas; uzglabāti un dedzināti dažāda veida atkritumi privātīpašumā Smārdes pagastā Tukuma pusē; nelegāli aizbērts Misas pietekasVārnupes posms Zemgalē, kā arī ar kanalizācijas saturu piesārņota teritorija Ķekavas novadā.

VVD Operatīvas koordinācijas centra direktors Elmārs Jasinskis stāsta: “Jāatzīst, ka ne tikai iedzīvotāji, bet arī uzņēmumi cenšas nopelnīt uz vides rēķina, atkritumus apglabājot vai apsaimniekojot negodprātīgi. Diemžēl, joprojām ir tāda sabiedrības daļa, kas apzināti rada vides piesārņojumu, vienlaikus VVD novēro, ka daļai iedzīvotāju vides jautājumi ir būtiski un nereti vides pārkāpumi tiek atklāti tieši pateicoties iedzīvotāju iesaistei – varam teikt lielu paldies tiem, kas ieraugot vides pārkāpumu, ne vien to nosoda, bet aktīvi ziņo atbildīgajiem dienestiem. Visērtāk šādos gadījumos to ir izdarīt zvanot uz VVD Operatīvas koordinācijas centru pa tālruni 26338800 vai izmantojot “Vides SOS” mobilo aplikāciju.” Lūk, nesen atklātie lielākie vides piesārņojumi:

* Oļšankas ciematā Sventes pagastā apsekotajā objektā konstatēta ražošanas, tai skaitā bīstamo, sadzīves atkritumu un būvgružu izgāztuve, kuras teritorijā raktas bedres ar mērķi atkritumus apglabāt. Tāpat, reaģējot uz iedzīvotāju sūdzību, Smārdes pagastā par to, ka privātmājas teritorijā tiek izjauktas automašīnas, dedzinātas plastmasas detaļas un vadi, VVD atklājis ar dažāda veida atkritumiem piesārņotu teritoriju. Abos iepriekš minētajos objektos uzsākts administratīvā pārkāpuma process, kas paredz ne vien sodu, bet konkrēto teritoriju sakopšanu.

foto: Valsts Vides dienests.
Smārdes pagastā Valsts vides dienests kādā privātmājas teritorijā konstatējis, ka tur neatļauti tiek izjauktas automašīnas, dedzinātas plastmasas detaļas un vadi.

* Smiltenes novada Apes pagastā VVD inspektori pēc iedzīvotāja ziņojuma pārbaudes konstatēja, ka kādā īpašumā – apmēram desmit metrus garā un piecus metrus platā bedrē bez seguma uzglabājas naftas produkti. Blakus bedrei atradās ekskavators un divi metāla konteineri, kas arīdzan pildīti ar naftas produktiem. Naftas produktu tālākās noplūdes vidē pārbaudes laikā netika konstatētas. Nekustamā īpašuma īpašnieks pārbaudes laikā skaidroja, ka, uzsākot teritorijas sakopšanu pie vecā angāra, tika atrasta tilpne ar bitumam līdzīgu vielu. 16 tonnu naftas produktus saturošu atkritumu jau nodotas atkritumu apsaimniekotājam, kā arī tiks organizēta bedrē esošās vielas un ar naftas produktiem piesārņotās augsnes izņemšana un nodošana. VVD teritorijas īpašniekam uzdos veikt piesārņotās teritorijas sakārtošanu. Šobrīd lietas apstākļi tiek vērtēti, pēc izvērtējuma tiks uzsākts administratīvā pārkāpuma process.

* Bauskas novadā kāds zemnieku saimniecības īpašnieks VVD informēja par viņa īpašumā neatļauti izveidotu pārbrauktuvi pār Vārnupi. Veicot pārbaudi, tika konstatēts, ka veikts daļējs Vārnupes aizbērums ar būvniecības atkritumiem (ķieģeļiem), kā arī upē ievietotas polipropilēna caurules ūdens caurteces nodrošināšanai. Pēc veiktās pārbaudes pieņemts uzsākt administratīvā pārkāpuma procesu.

* Tāpat aizvadītajā nedēļā, VVD saņēma informāciju par piesārņojumu Ķekavas novadā, kur atklājies, ka nomaļā teritorijā vairākkārt ar asenizācijas speciālo transportu ir ievesti un izgāzti notekūdeņi un decentralizētās kanalizācijas sistēmas saturs. Par notikušo ir uzsākts administratīvā pārkāpuma process. Atbildīgajai personai ne tikai nāksies apmaksāt naudas sodu par pārkāpumu, bet arī veikt piesārņojuma seku likvidācijai nepieciešamos darbus – satura izvākšanu un grunts virsējā slāņa noņemšanu un to tālāku apsaimniekošanu, nododot atkritumu apsaimniekotājam.

Maluzvejnieki izliek kilometriem garus tīklus

foto: Valsts Vides dienests.
Rīgas līča piekrastē, Limbažu novadā, īsā laikā periodā no ūdens izcelti maluzvejnieku tīkli vairāk nekā 2 km garumā

Pavasarīgais laiks un ledus pazušana aktivizējusi arī maluzvejniekus. Tā Rīgas jūras līča piekrastē Limbažu novadā īsā laikā periodā no ūdens izcelti maluzvejnieku tīkli vairāk nekā divu kilometru garumā, ziņo Valsts vides dienests: 

“Ledus no Rīgas līča piekrastes ir atkāpies un notiek zivju migrēšana gar krastu, kas vienlaikus nozīmē, ka zivis ir vieglāk pieejamas maluzvejniekiem. Aizvadītajā nedēļā VVD inspektori, veicot piekrastes apsekošanu Saulkrastu un Limbažu novadā, laikus pamanīja un no ūdens izcēla septiņus nelikumīgi ievietotus zivju tīklus. Tā kā nelikumīgi ievietotos tīklus izdevies atrast, kā vizuālās pazīmes liecina, neilgi pēc to ievietošanas ūdenī, zivju tajos nebija daudz - atpakaļ ūdeņos atlaisti trīs taimiņi”.

Pagājušajā nedēļā, apsekojot piekrasti, izņemti nelikumīgi ievietoti zivju tīkli, kuru kopējais garums sastāda divus kilometrus. Par konstatēto uzsākts administratīvā pārkāpuma process.

VVD atgādina, ka no 1. marta – zivju nārsta laikā - aizliegts zvejot jebkādas zivis visās ūdenstilpēs ar zivju tīkliem. Tāpat arī noteikts, ka no 1. marta līdz 30. aprīlim aizliegts iegūt līdakas.