Viedokļi
2024. gada 5. marts, 05:53

Aigars Rostovskis par birokrātiju: "Ierēdniecības aparāts ir uzblīdis un slikti apmaksāts"

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības (LTRK) vadītājs Aigars Rostovskis ir pārliecināts, ka Latvijā uzblīdušo valsts birokrātijas aparātu droši varētu samazināt par kādiem 20-30 procentiem. Pie tam pašreizējais ierēdniecības kvantums ir ne tikai bezjēdzīgs, bet arī maz apmaksāts. Un birokrātiem, kuri zaudēs darbu, nevajadzētu uztraukties, jo viņi bez problēmām tagad, kad ir darbaspēka deficīts, viegli atradīs citu darbu.

Par birokrātiju sūdzas visi gan zemnieki un uzņēmēji, gan celtnieki un vienkārši cilvēki, kuriem tīri sadzīviskās situācijās nākas saskarties ar valsts un pašvaldību iestādēm. Liekas, ka birokrātija jau ir pārņēmusi visas mūsu dzīves jomas un nekur no tās nav glābiņa. Politiķi gan reizēm runā par birokrātijas mazināšanu, taču praktiskus risinājumus pagaidām neredz. Līdz ar to Lielais jautājums: „Kā cīnīties pret birokrātiju?” To Jauns.lv vaicāja LTRK prezidentam Aigaram Rostovskim.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Man ir sajūta, ka mēs funkcionējam kā tāda liela un smagnēja valsts, norāda Aigars Rostovskis.

Visās pasaules valstīs ir birokrātija, bet tai jābūt saprātīgā līmenī, saka Aigars Rostovskis un teic, ka Latvijā šis līmenis ir nesaprātīgs.

Birokrātija ir nepieciešama, lai pārvaldītu valsti, bet jautājums ir tajā, cik šī birokrātija ir liela un sarežģīta? „Mums tās ir par daudz. Mazo valstu priekšrocība ir tā, ka tās var būt veiklākas. Bet man ir sajūta, ka mēs funkcionējam kā tāda liela un smagnēja valsts. Pēc „Eurostat” datiem Eiropā publiskajā sektorā vidēji strādā 16-17% strādājošo, bet pie mums tie ir 21-22 procenti. Un no otras puses, mums finansējums šim publiskajam sektoram ir viens no zemākajiem Eiropas Savienībā. Latvijā ir pārāk liels un zemi nofinansēts publiskā sektora aparāts,” saka Aigars Rostovskis.

Lai situāciju uzlabotu, viņš aicina spert radikālu soli – par 20-30% samazināt ierēdniecības aparātu. Un šajā gadījumā publiskā sektora serviss sliktāks nekļūs, teic Aigars Rostovskis un pieļauj, ka daļu publiskā sektora funkciju varētu nodot privātajam sektoram, kas pie tam tās vēl paveiks par brīvu.

Tāpat, lai uzlabotu publiskā sektora darbu, nozarēm un industrijām vajadzētu pajautāt, ko tās no tā sagaida, un ieteikumus ņemt vērā, uzticēties privātajiem. LTRK prezidents atgādina senās Ķīnas filozofa Laodzi teikto – jo vairāk kādā zemē aizliegumu, jo tauta grimst dziļākā nabadzībā.

Un trešā lieta, kas jāņem vērā: „Publiskajam sektoram uz iesniegumiem jāatbild nevis 30, bet gan desmit dienās. Ja šīs manis trīs minētās lietas ņemtu vērā, tad uzreiz būtu labāk.”

Ko Aigars Rostovskis saka par mūs pārņēmušo birokrātijas sērgu, skatieties Jauns.lv video.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.