foto: ekrānuzņēmums no video
"Ukraina karu zaudēja," Stepaņenko partijas EP kandidāts dabū pa pakausi Ukrainas atbalsta pasākumā
(No kreisās) Maksims Šeiņins, "Suverēnā vara" EP kandidāts Jānis Lauva, kurš Ukrainas atbalsta pasākumā ieradās, lai "paustu savu viedokli". Spriežot pēc video, viedoklis balstīts virknē tendenciozu un melīgu faktu par Ukrainā notiekošo.
Sabiedrība
2024. gada 27. februāris, 11:38

"Ukraina karu zaudēja," Stepaņenko partijas EP kandidāts dabū pa pakausi Ukrainas atbalsta pasākumā

Jauns.lv

Ukrainas atbalstam rīkotajā pasākumā "Kopā līdz uzvarai!" ieradies, kā pats skaidro, "paust savu nostāju" bija arī partijas "Suverēnā vara" kandidāts Eiropaparlamenta (EP) vēlēšanās Jānis Lauva. Vīrieti notikuma vietā pārtvēra kāds Ukrainas atbalstītājs, kura nervi neizturēja, klausoties Lauvas paustos apgalvojumus par "Ukrainas zaudēto karu".

Kopumā iepriekšējās sestdienas pasākums pie Brīvības pieminekļa aizritēja mierīgi, taču saķeršanās starp bijušās saskaņietes Jūlijas Stepaņenko jauno, marginālo politisko spēku "Suverēnā vara" un kādu "TikTok" personību, kura Latvijā iestājas pret Krievijas atbalstītājiem uzņem apmērus.

Latvija atbalstot "Ukrainas zaudētu karu"

Spriežot pēc pārpublicētā satura, kuru todien veidojis Jānis Lauva, vīrietis notikuma vietā, starp simtiem Ukrainas atbalstītājiem, paudis savādus, klaji melīgus apgalvojumus par Ukrainā notiekošo karu.

Starp sociālo tīklu personību, aktīvistu Maksimu Šeiņinu un Jāni Lauvu notikušais strīds nofilmēts un, spriežot pēc video, Šeiņins asi reaģējis uz Lauvas apgalvojumiem, ka "Latvija šobrīd atbalsta karu", kuru "Ukraina zaudēja jau 2022. gada martā", kad esot "parakstīts miera līgums".

Apkārt sapulcējušies cilvēki uz šo Lauvas paziņojumu reaģē ar neizpratni un smiekliem. Video beigās redzams, kā Šeiņins ar plaukstu uzsit pa pakausi Lauvam, pirms aiziet projām.

Pēc šī incidenta sociālajos tīklos Lauvas aizstāvībai video ierunājusi pati Jūlija Stepaņenko, norādot, ka "uzbrukts viņu kolēģim", un, ka saistībā ar šo cer uz Valsts policijas (VP) rīcību.

Arī pats Lauva pēcāk ierunājis video, kurā apgalvo, ka "pēc sistiena mājās sajuties slikti".

Mītiņu “Kopā līdz uzvarai!” rīkoja Latvijas Pilsoniskā alianse kopā ar biedrību “Gribu palīdzēt bēgļiem”, “Eiropas Kustība Latvijā” un “Tavi draugi“.

Pasākuma norisi līdzfinansēja Eiropas Savienības Patvēruma, migrācijas un integrācijas fonds, Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā, Kultūras ministrija.

Stepaņenko domubiedri cer pārstāvēt Latviju Eiropā

Jānis Lauva uz EP vēlēšanām kandidē kā "Suvērēnā vara" pārstāvis ar kārtas numuru 14., saraksta beigu daļā.

Kā pirmā kandidē pati Stepaņenko, aiz viņas - Ļubova Švecova un Karina Sprūde. Švecova iepriekš saistījusies gan ar Aināra Šlesera "Latvija pirmajā vietā", gan Alda Gobzema "Katram un katrai". Sprūde bijusi "Katram un katrai" biedre.

EP vēlēšanas visās ES dalībvalstīs notiks no 6. līdz 9. jūnijam. Tajās tiks ievēlēti 720 deputāti. 

EP vēlēšanas Latvijā notiks jūnija sākumā, un tajās no Latvijas tiks ievēlēti deviņi EP deputāti - par vienu vairāk nekā pašreizējā sasaukumā. Līdz šim brīdim kandidātus EP vēlēšanām iesnieguši 16 politiskie spēki.

EP birojs Latvijā ceturtdien, 29. februārī, plkst. 16 atzīmēs simts dienas līdz EP vēlēšanām.

Pasākumā jaunieši un nevalstisko organizāciju pārstāvji ar spēles palīdzību iepazīs vēlētāju lomas un tiks mēģināts izcelt katras balss nozīmīgumu vēlēšanās.

Vēlāk līdzīgi pasākumi tiks izspēlēti ap 80 Latvijas skolās.Pasākumā piedalīsies EP biroja Latvijā vadītāja Marta Rībele un Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājas vietniece Baiba Veisa.