foto: LETA
Kara otrajā gadadienā visā Latvijā notiek atbalsta pasākumi Ukrainai
Visas dienas garumā notiks pasākumi Ukrainas atbalstam
Sabiedrība
2024. gada 24. februāris, 06:45

Kara otrajā gadadienā visā Latvijā notiek atbalsta pasākumi Ukrainai

Jauns.lv

Turpinot atbalstīt Ukrainu cīņā pret agresoru, sestdien, 24. februārī, visā Latvijā norisināsies koncerti, akcijas un ziedojumu vākšana gan Ukraiņu ģimenēm, gan viņu karavīriem.

Solidarizējoties ar Ukrainas tautu, Latvijas Valsts prezidents, Saeimas priekšsēdētāja, Ministru prezidente un ārlietu ministrs 24. februārī plkst. 9.00 aicina visus Latvijas iedzīvotājus vienoties klusuma brīdī, pieminot un godinot Ukrainas tautas upurus.

Rīgas pieminekļu aģentūra no saulrieta līdz saullēktam Ukrainas karoga krāsās izgaismos Brīvības pieminekli. Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā katru vakaru dzeltenzilie toņi iemirdzas arī uz Rātsnama fasādes.

24. februārī arī Rātsnama zvani vienosies melodijā Ukrainas atbalstam – plkst. 9.00, 12.00, 15.00 un 18.00 tie ierasto skaņdarbu vietā atskaņos dziesmu “Lūgšana par Ukrainu”  (Духовний Гімн України).

Plkst. 11.00 pie Latvijas Okupācijas muzeja Latviešu strēlnieku laukumā tiks atklāta fotoizstāde "Kara portreti: divi drosmes gadi, divi upurēšanās gadi". Ekspozīcija Muzeja logos dos Rīgas viesiem un Muzeja apmeklētājiem iespēju aplūkot Ukrainas Nacionālās gvardes foto izlasi, veltītu Ukrainas kara otrās gadadienas piemiņai.

Plkst. 11.00 biedrība "Austošā Saule" pretī Ukrainas vēstniecībai, Kalpaka bulvārī 3, rīkos Ukrainas atbalsta sapulci "Ar Ukrainu līdz uzvarai!"

Plkst. 12.00, lai parādītu Latvijas mediju vienotību Ukrainas atbalstam karā pret iebrucēju, Latvijas radiostacijas, televīzijas kanāli un elektroniskie mediji vienosies kopīgā akcijā, vienlaicīgi atskaņojot Ukrainas himnu.

No plkst. 12.30 pie Brīvības pieminekļa notiks mītiņš “Kopā līdz uzvarai!”. Pasākuma organizatori – Latvijas Pilsoniskā alianse – uzsver, ka tuvojamies jau trešajam Krievijas izraisītā pilna mēroga kara gadam Ukrainā, kas nozīmē, ka solidaritātei un atbalstam šogad jābūt vēl spēcīgākam. Pasākuma dalībniekus uzrunās Latvijas un Ukrainas amatpersonas un sabiedriskie aktīvisti. Vienlaikus Bastejkalnā darbosies ierakumu sveču darbnīcas un mantu ziedojumu punkti.

Mītiņa dalībnieki ir aicināti ņemt līdzi Ukrainas un Latvijas karogus, apģērbā iekļaut Ukrainas karoga krāsas, kā arī dzeltenus un zilus ziedus un svecītes, kuras varēs nolikt pie Brīvības pieminekļa un Ukrainas vēstniecības.

Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (LNMM) galvenajā ēkā no plkst.11.30 līdz 13.30 un no plkst.12.00 līdz 13.00 darbosies mākslas studija, kurā pētīs kara tematiku, kas pārstāvēta Jāzepa Grosvalda vērienīgajā izstādē "Esmu tagad noņēmies dzīvot mākslai".

Nodarbību sāks māksliniece, muzejpedagoģe Diāna Dimza-Dimme ar stāstījumu par kara notikumu un pārdzīvojumu atspoguļojumu autora darbos, īpašu uzmanību pievēršot strēlnieku tēlam.

Mākslas studijā no plkst.11.30 līdz 13.30 gaidīti pieaugušie, bet no plkst.12.00 līdz 13.00 - ģimenes ar bērniem vecumā līdz desmit gadiem.

LNMM galvenajā ēkā plkst.14.00 notiks darbnīca "Pasaka par pūķi, kuru sauca Karš". Darbnīcas dalībnieki gan iepazīsies ar latviešu mākslinieka Grosvalda glezniecības un grafikas darbiem izstādē "Esmu tagad noņēmies dzīvot mākslai", gan skatīs muzeja pastāvīgās ekspozīcijas meistardarbus, kas radīti Pirmā pasaules kara laikā. Pēc pastaigas interesenti aicināti noklausīties mākslinieces Dimzas-Dimmes pasaku "Pūķis, kuru sauca Karš" un darboties radoši - vizuāli izteikt savas pārdomas par muzejā piedzīvoto, redzēto un dzirdēto.

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (DMDM) no plkst.12.00 līdz 15.00 norisināsies darbnīca "Piespraudes Ukrainas neatkarībai". Iedvesmojoties no Ukrainas karoga krāsām un etnogrāfiskajiem motīviem, dalībniekiem būs iespēja paust emocijas un pārdomas rotas miniatūrajā formā, darinot savu unikālu solidaritātes simbolu. Aksesuāru radīšanai tiks izmantoti dažādi tekstilmateriāli.

Tajā pašā dienā DMDM ukraiņu mākslinieces un politiskās aktīvistes Darjas Kalašņikovas vadībā plkst.14.00 notiks ukraiņu tradicionālās papīra griešanas mākslas - vitinankas meistarklase. Vitinanka ir dekoratīvs papīra griezums, ko iegūst, ar nazi griežot ģeometriskus, simetriskus elementus baltā vai krāsainā papīra lapā.

Tradicionāli šādus papīra izgriezumus izvietoja pie logiem, lai pasargātu māju no ļaunuma un negatīvas enerģijas. Darbnīcā katrs varēs veidot kartītes vitinankas tehnikā, kuras tiks nosūtītas Ukrainas karavīriem uz fronti kā sveiciens un atbalsts no Latvijas.

Mākslas muzejā "Rīgas birža" plkst.12.00 notiks radošā darbnīca "Saulespuķu spēks". Pasākumā kolāžās varēs interpretēt Ukrainas nacionālo puķi kā dzīvības un enerģijas simbolu, akcentējot tās nozīmi valsts kultūrā un vēsturē.

Iedvesmai interesenti varēs apmeklēt muzeja pastāvīgo ekspozīciju, gleznās aplūkojot 16. līdz 17. gadsimta holandiešu un flāmu ziedu kompozīcijas. Darbnīcā tiks izmantoti dažāda veida materiāli un tehnikas, piemēram, aplikāciju, papīru, audumu, plastilīnu un žurnālu atgriezumus.

Ekspozīcijā "Skulptūru mežs" Muzeju krātuvē piektdien plkst.15.00 gaidītas ģimenes, kuras aicinātas doties izglītojošā pastaigā un piedalīties interaktīvā nodarbībā, kurā ar antīkās un renesanses tēlniecības darbu palīdzību tiks izzināta kultūras un mākslas vēsture. Iedvesmojoties no ekspozīcijā redzētā, apmeklētāji radīs līdzi ņemamu masku - magnētu no pašcietējošā māla.

Dalība LNMM pasākumos būs par ziedojumiem Ukrainai fonda "Ziedot.lv" ziedojumu kastē vai tiešsaistē.

Plkst. 15.00 Rīgas Doma baznīcā notiks ekumēniskais dievkalpojums par mieru Ukrainā. Dievkalpojumā tiks pieminēti Krievijas pilna apmēra iebrukuma Ukrainā kritušie Ukrainas kareivji.

No plkst. 18.00 Doma laukumā notiks piemiņas un atbalsta akcija "Gaismas ceļš Ukrainai", kura laikā Latvijas iedzīvotāji ir aicināti doties simboliskā gaismas gājienā, pieminot kara upurus un paužot atbalstu Ukrainai tās brīvības cīņā.

Latvijas Nacionālajā Bibliotēkā plkst. 18.30 notiks Ukrainas vēstniecības rīkots labdarības koncerts "Kopā ar Ukrainu", kurā zināmi latviešu un ukraiņu dziedātāji un mūziķi apvienosies muzikālā pasākumā, lai paustu Ukrainas tautai savu solidaritāti un atbalstu.

Kultūras un atpūtas centra "Imanta" telpās plkst 19.00 notiks regeja mūzikas apvienības "Riga Reggae" akustiskais koncerts "Stop the war" Rīga.

Pasākumi novados

Ogrē, Brīvības ielas gājēju posmā plkst. 12.00  tiks atklātas divas fotoizstādes, kas veltītas ukraiņu tautai un stāsta par Polijas un Ogres novada sniegto palīdzību Ukrainai.

Poļu fotogāfa Maceja Bedžicka izstādi “24.02” veidojusi Polijas vēstniecība Latvijā, kas Ogres Vēstures un mākslas muzejam piedāvāja iespēju šādu izstādi izvietot arī Ogrē. Tas ir dramatisks stāsts par kara bēgļiem no Ukrainas, bet vienlaikus arī vēstījums par starptautisko solidaritāti un palīdzību, ko poļi, Polijas iestādes un poļu organizācijas sniedza sievietēm un bērniem kritiskā situācijā.

Fotoizstādi “Ogres novads kopā ar Ukrainu” organizē Ogres novada pašvaldība. Tā vēsta par Ogres novada īstenotajām atbalsta aktivitātēm Ukrainai kopš 2015. gada, kā arī ataino krievijas iebrukuma nodarīto postu Ukrainai. Izstādes veidošanā galvenokārt izmantotas Ogres novada domes priekšsēdētāja Egila Helmaņa fotogrāfijas, kas tapušas, nogādājot Ukrainā palīdzības sūtījumus bruņotajiem spēkiem un civiliedzīvotājiem.

Paužot atbalstu Ukrainai, stāvlaukumā pie Valmieras bibliotēkas no plkst. 13.00 būs iespēja ziedot nepieciešamās lietas Ukrainas atbalstam.

No plkst. 11.00 līdz 13.00 Jaunjelgavas tūrisma informācijas punktā notiks radošās nodarbības, kurās būs iespēja izgatavot piespraudes un citus aksesuārus ar Ukrainas simboliku.

Pasākuma apmeklētāji aicināti atnest atbalsta kasti Ukrainā karojošajiem. Biedrība “SOS palīdzība Ukrainas armijai” tās nogādās Ukrainā. Kastē var likt zeķes, cimdus, saldumus, riekstus — visu, kas emocionāli vai fiziski sasildīs un iepriecinās.

Plkst. 13.00 Jaunjelgavas kultūras centrā notiks atbalsta pasākums Ukrainai “Par brīvu Ukrainu, mēs brīvā Latvijā”, kurā kopā ar biedrību “SOS palīdzība Ukrainas armijai” tiks vākti ziedojumi taktiskajiem žņaugiem, kas spēj glābt karavīru dzīvības.

Pasākumā piedalīsies Jaunjelgavas apvienības apvienotais kopkoris, muzikālā apvienība “Tikai tā”, vokālā grupa “Fridrihštate”. Īpašie muzikālie viesi būs Jānis un Monta Čubari. Tāpat pasākumā piedalīsies Zemessardzes 55. kājnieku bataljona zemessargi.

No plkst 16.00 līdz plkst. 20.00 Smiltenes Kultūras centra foajē norisināsies novadā dzīvojošo ukraiņu rīkota ziedojumu akcija "Dāsnā sirds" Ukrainas karavīru atbalstam.

Akcijas laikā par ziedojumiem būs iespējams iegādāties dažādus ukraiņu nacionālos gardumus, kā pelmeņi, vareņiki un citi. Tāpat būs iespējams nopirkt Smiltenes novada ukraiņu rokdarbus, un ievērībai – daži darinājumi atceļojuši pat no Ukrainas.

Akcijas rīkotāji priecāsies arī par mantiskiem ziedojumiem: sauso pārtiku (zupas, putras, graudaugu batoniņi, rieksti un citi produkti), konserviem, bezrecepšu medikamentiem saaukstēšanās, dažādu sāpju un gremošanas trakta slimību ārstēšanai, higiēnas salvetēm. Saziedotie līdzekļi tiks nodoti ukraiņu karavīriem Harkivas apgabalā, sniedzot atbalstu cīņā pret Krievijas agresiju.

24. februārī plkst. 17.00 Popes kultūras nama iekšpagalmā notiks labdarības pasākums, veltījums Ukrainai “Cerību mazliet”. To organizē Popes kultūras nama, Usmas tautas nama un Jūrkalnes tautas nama kultūras darbinieces, aicinot ikvienu noklausīties sirsnīgu koncertu un piedalīties labdarības akcijā, ziedojot ukraiņiem nepieciešamās preces.

Koncertā uzstāsies Oksana Lutsenko, Katrīna Bindere un meiteņu ansamblis “Pasmaidi”, Emīlija Jermola, Daniels Širmanis, Ieva Janiševa un Madara Ivane. Pasākuma laikā būs iespēja zvanīt ziedojumu tālrunim +371 90006865 (maksa par zvanu –  4,27 eiro), kā arī par simbolisku ziedojumu baudīt Ventspils novada jaunsargu vārīto zupu.

Labdarības akcijā ikviens tiek aicināts ziedot aktuālās nepieciešamības preces gan karavīriem frontē, gan kara postīto reģionu iedzīvotājiem: gaļas un zivju konservus, ātri pagatavojamu pārtiku (nūdeles, zupas, putras), pēdu ķīmiskos sildītājus, veļas mazgājamos līdzekļus, higiēnas preces – higiēniskās paketes, zobu birstes un pastas, dušas želejas, šampūnus, skuvekļus, skūšanās putas, 5. izmēra bērnu pamperus.

Rēzeknē notiks ukraiņu tautai veltīts atbalsta pasākums “No sirds Ukrainai”. Pasākuma ietvaros plkst. 15.00 pie Latgales atbrīvošanas pieminekļa “Vienoti Latvijai” tiks ieturēts svētbrīdis, un notiks svecīšu nolikšana, lai paustu atbalstu tiem, kurus skāris karš Ukrainā, kā arī šīs valsts aizstāvjiem.

Plkst. 16.00 Rēzeknes Nacionālo biedrību kultūras namā notiks Rēzeknē dzīvojošo Ukrainas civiliedzīvotāju un viņu draugu koncerts. Turpat būs skatāma ukraiņu mākslinieces Lilijas Maliarovas gleznu izstāde, noritēs maskēšanās tīklu pīšanas darbnīca, kā arī akcija “Laba vēlējumi Ukrainai”. Līdz 24. februārim var nodot ziedojumus Ukrainas armijas karavīriem – vilnas zeķes, saldumus un kafiju.

Savukārt Latgales kultūrvēstures muzejā no plkst. 11.00 līdz 17.00 darbosies rotaļu istaba “Bērnībai jābūt!”, kā arī būs aplūkojama Rēzeknē un Rēzeknes novadā dzīvojošo Ukrainas bērnu zīmējumu izstāde “Mana Ukraina” (no 17. februāra līdz 12. martam).

Plkst. 16.00 Daugavpilī Vienības nama otrā stāva foajē tiks atklāta ukraiņu mākslinieka Ivana Vitjuka (Иван Витюк) izstāde, kura būs apskatāma līdz 31. martam.