foto: ekrānuzņēmums no video
Latviešu hokejistiem, kuri piedalās Putina atklātās sporta spēlēs Krievijā, atņemtas licences
Ekrānuzņēmumā redzams viens no "Baltic Select" komandas latviešu hokejistiem Ņikita Zantmans. Pasākumu Krievijā rotā lielu šīs valsts uzņēmumu logo, tostarp "Sber" un "Gazprom".
Sabiedrība
2024. gada 22. februāris, 16:02

Latviešu hokejistiem, kuri piedalās Putina atklātās sporta spēlēs Krievijā, atņemtas licences

Jauns.lv

Sašutumu izpelnījušies vairāki Latvijas hokejisti, kuri šobrīd piedalās Krievijā notiekošajās virtuālajās un klātienes sporta spēlēs.

Krievijā notiekošās “Nākotnes spēles” ir sporta norises, kuru funkcija paralēli ir demonstrēt, ka Krievija spēj arī bez tieša Rietumu atbalsta uzturēt savu sporta dzīvi, turklāt piesaistot arī “nedraudzīgo Rietumu saprātīgos iedzīvotājus.

Citiem vārdiem – tos, kuri neatsaka peļņas iespējām agresorvalstī, kā argumentu minot, ka “sportu ar politiku viņi nejauc” vai “par politiku neinteresējas”.

Kazaņā notiekošajās tā dēvētajās “Nākotnes spēlēs” komanda “Baltic Select” sacenšas sporta veidā, kura nosaukumu varētu latviskot kā “figitālais hokejs”.

Tā princips ir visnotaļ savdabīgs – komandas sacenšas gan reālā hokejā uz ledus, gan spēlējot hokeju kā videospēli.

foto: ekrānuzņēmums no video
Putina atklātajās spēlēs parādījies arī Latvijas valsts karogs, uzsverot, ka šajā Krievijas pasākumā piedalās Latvijas pārstāvji. Šī ir daļa no Kremļa propagandas, kuras mērķis ir pārliecināt, ka Krievija "labprāt sadarbojas ar Rietumiem" un nav izolēta sporta kontekstā.

Komandas sastāvā iekļauti arī sportisti no Latvijas – Ervīns Muštukovs, Kirils Tambijevs, Pāvels Goroškovs, Martins Lavrovs, Aleksejs Popovs, Alisers Mubarakšins un Ņikita Zantmans.

"Nākotnes" spēles turklāt atklājis Krievijas diktators Vladimirs Putins, šim notikumam, gribot, negribot, kļūstot par daļu no viņa pirmsvēlēšanu kampaņas.

No šiem Latvijas hokejistiem šosezon Krievijā spēlē tikai aizsargs Mubarakšins, kurš pēdējos trīs gadus ir Krievijas Augstākās hokeja līgas (VHL) Kazaņas "Bars" sastāvā.

Tikmēr Kirils Tambijevs ir leģendārā Latvijas izlases hokejista Leonīda Tambijeva dēls, kurš pats savulaik bijis valstsvienības kandidāts.

Leonīds Tambijevs turpina strādāt Krievijā, kur vada KHL komandu Vladivostokas “Admiral”.

Viens no komandas biedriem - Aleksejs Popovs -, kurš šobrīd spēlē Igaunijas hokeja virslīgā.

Sportistiem atņemtas licences

Jauns.lv sazinājās ar sporta nozari pārvaldošo Izglītības un zinātnes ministriju (IZM), lai noskaidrotu, vai šo sportistu rīcība ir pamanīta un attiecīgi novērtēta.

IZM sporta departamenta direktora pienākumu izpildītājs Juris Zīvarts, norāda, ka šāda situācija nav pieļaujama un ir nosodāma.

“Esmu sazinājies ar Latvijas Hokeja federācijas ģenerālsekretāru Robertu Pļāvēju, lūdzis papildu informāciju – kas ir dalībnieki un kāda motivācija. Mēs ļoti aktīvi strādājam, lai nepieļautu šādas situācijas, visus sportistus, izlases un trenerus aicinu rūpīgi pārbaudīt uz kādām sacensībām plāno doties. Var izskatīt šo konkrēto sportistu turpmāku neiekļaušanu Latvijas izlasē. Tiek veidoti ierobežojumi, lai izvairītos no šādām situācijām,” pauda Zīvarts.

Latvijas Hokeja federācija Jauns.lv norāda, ka visiem latviešu spēlētājiem, kas Krievijā piedalījās valsts rīkotajā Nākotnes spēļu festivālā, apturēta viņu licenču darbība.

Kā zināms, Latvijas valsts komandu sporta spēļu izlasēm liegts spēlēt pret Krievijas un Baltkrievijas izlasēm, noteica Saeimā 1. februārī pieņemtie grozījumi Sporta likumā.

Aizliegums būs spēkā arī gadījumā, ja šo valstu sportisti piedalās sacensībās neitrālā statusā.

Latviešu komandu “mīl” Kremļa propaganda

Tikmēr Krievijas ziņu telpā gan šīm savdabīgajām sacensībām, gan tieši latviešu komandai tiek pievērsta liela uzmanība.

Aģentūra TASS publicējusi vairākus rakstus, kuros komandas pārstāvji izsakās par “Nākotnes spēlēm”, atklājot, ka ieradušies Kazaņā bez problēmām un pārsteigti par to, cik “lieliski pastrādājuši organizatori”.

Krievijas mediji īpaši izceļ tieši to, ka sacensībās piedalās latvieši un igauņi. Vismaz viens sižets parādījies arī Krievijas TV ziņās.

Tikmēr stāsts par latviešu hokejistiem šobrīd izraisījis arī sašutuma vētru Latvijas sociālajos tīklos, lietotājiem asi kritizējot šādu sportistu soli.