Sabiedrība
2024. gada 21. februāris, 12:21

VIDEO, FOTO: Latvijas Krievu savienība piketē pret Maskavas un vēl vairāku ielu pārdēvēšanu Rīgā

Jauns.lv/LETA

Šodien, 21. februārī, Rīgas Rātslaukumā notika Latvijas Krievu savienības (LKS) politiķes Innas Djeri rīkots protesta pasākums pret Maskavas un vēl vairāku ielu pārdēvēšanu Rīgā.

Rīgas domē protesta pasākumu pieteikusi privātpersona. Pasākuma mērķis - protestēt pret tādu ielu pārdēvēšanu, kuru nosaukumi saistīti ar krievu kultūru. Savukārt bijušajā LKS "Facebook" mājaslapā, kas tagad pārdēvēta par "Centra partijas" mājaslapu, Djeri aicina iedzīvotājus protestēt pret krievu kultūras atcelšanu.

LKS protestē pret Maskavas ielas pārdēvēšanu

Rīgas Rātslaukumā notika Latvijas Krievu savienības (LKS) politiķes Innas Djeri rīkots protesta pasākums pret Maskavas un vēl vairāku ielu pārdēvēšanu ...

gallery icon

Djeri Rīgas domē ievēlēta no LKS un ir Rīgas domes frakcijas "Latvijas Krievu savienība" vadītāja vietniece. Savukārt Eiropas Parlamenta vēlēšanās viņa kandidēs no "Centra partijas" saraksta.

Šodien Rātslaukumā notiks vēl viens pikets, kurā kāda privātpersona paudīs protestu pret plānoto Latgales ielas nosaukuma maiņu.

Kā ziņots, Rīgas dome plāno Maskavas ielu pārdēvēt par Latgales ielu, kas vēsturiski jau bijis šīs ielas nosaukums. Ņemot vērā, ka Rīgā jau ir Latgales iela, tad arī šai ielai ir nepieciešams jauns "ar Latgali saistīts nosaukums".

Pašlaik Rīgā esošo Latgales ielu plānots pārsaukt Jāņa Klīdzēja vārdā. Klīdzējs bija latviešu rakstnieks un dzejnieks no Latgales, pēc viņa romāna "Cilvēka bērns" motīviem uzņemta populārā režisora Jāņa Streiča tāda paša nosaukuma filma.

Savukārt nelielo Maskavas ielas sākumposmu no 13.janvāra ielas līdz Salu tiltam iecerēts pārdēvēt par Lastādijas ielu. Tas tiekot darīts iedzīvotāju drošības dēļ, "lai operatīvajiem dienestiem nebūtu kļūdaini izsaukumi uz iepriekšējām adresēm".

Dome arī lems par Puškina ielas pārdēvēšanu par latviešu valodnieka Kārļa Mīlenbaha ielu, Turgeņeva ielas pārdēvēšanu par latviešu gleznotāja Vilhelma Purvīša ielu, Ļermontova ielas pārdēvēšanu par latviešu dzejnieka Viļa Plūdoņa ielu un Gogoļa ielas pārdēvēšanu par latviešu žurnālistes, izdevējas un sabiedriskās darbinieces Emīlijas Benjamiņas ielu.

Tāpat tiks lemts par Tipogrāfijas ielas pārdēvēšana par Augusta Spariņa ielu. Augusts Spariņš kā militārists, lidotājs piedalījās Bermonta armijas izdzīšanā no Pārdaugavas. Spariņš ir Lāčplēša ordeņa kavalieris. Viņš esot dzimis un dzīvojis Torņakalnā, netālu no pašreizējās Tipogrāfijas ielas.

Savukārt Lomonosova ielu plānots pārdēvēta par pirmās sievietes Latvijas valdībā - izglītības ministra biedres, Latgales latviešu kongresa rīkotājas, Latgales zemes padomes sekretāres, Tautas Padomes locekles un Satversme sapulces deputātes Valērijas Seiles ielu.

Iepriekš Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komitejas sēdē, pret ielu nosaukumu maiņu balsoja Rīgas domes frakcijas "Saskaņa" vadītājs Andrejs Kameņeckis un viņa partijas biedre Anna Vladova. "Pret" balsoja arī "Latvijas Krievu savienības" frakcijas priekšsēdētājs Miroslavs Mitrofanovs.

Par ielu pārdēvēšanu nenobalsoja arī "Progresīvo" frakcijas vadītājs Mārtiņš Kossovičs un "Progresīvo" deputāts Igors Kļaviņš, kuri balsojumā atturējās.