Sabiedrība
2024. gada 9. februāris, 19:08

Uz Meksikas robežas izmestā Latvijas pase varētu būt viltojums

Jauns.lv

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) norāda, ka Latvijas Republikas pase, kas Amerikas Savienoto Valstu (ASV) medija sižetā demonstratīvi tika izmesta uz Meksikas robežas, varētu būt viltojums.

5. februārī plašu sabiedrības sašutumu izraisīja, iespējams, kāda Latvijas pilsone, kura, cenšoties caur Meksiku šķērsot ASV robežu krūmos demonstratīvi iemeta Latvijas Republikas pasi. Sižetu publicēja ASV medijs “60 minūtes” un tajā tika atpoguļoti nelegālo imigrantu centieni šķērsot ASV robežu.

Pietuvinot ekrānā redzamos kadrus iespējams daļēji nolasīt pases informāciju - tā liecina, ka pase izdota  25.08.23 PMLP otrajā pasu nodaļā un tās īpašniece varētu būt kāda Latvijas pilsone vārdā Aleksandra Kvirtidze.

foto: Ekrānšāviņš
5. februārī plašu sabiedrības sašutumu izraisīja, iespējams, kāda Latvijas pilsone, kura, cenšoties caur Meksiku šķērsot ASV robežu krūmos demonstratīvi iemeta Latvijas Republikas pasi.

Pase varētu būt viltota

“Pārbaudot izskanējošo informāciju reģistrā, mēs secinājām, ka šāda persona neeksistē,” medijam “Jauns.lv” vēsta PMLP sabiedrisko attiecību vadītāja Madara Puķe.

Tomēr speciāliste uzsver, ka “kadrs, kurā manāma LR pases informācija ir pārāk neskaidrs, tādēļ visa informācija patlaban nodota Valsts policijai, kas šo iespējamo pārkāpumu izmeklēs tālāk”.

“Valsts policija (VP) ar ASV kompetentajām iestādēm ir sazinājusies par konkrēto gadījumu un šobrīd tiek skaidroti notikušā apstākļi,” notikušo komentē VP sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece Lāsma Greidāne.

Savukārt, Ārlietu ministrijas preses sekretātre Diāna Eglīte uzsver, ka “pēc konsulārās palīdzības šobrīd nav vērsies neviens Latvijas valstspiederīgais, kurš varētu atrasties uz ASV un Meksikas robežas”.

Pase ir Latvijas Republikas īpašums

ASV medija publicētais sižets ir raisījis skaļas diskusijas Latvijas sabiedrībā, vieniem asi nosodot iespējamās pilsones rīcību, bet citiem – izsakot minējumus, ka notikums varētu būt provokācija.

"Tā ir absolūta necieņa. Faktiski atteikšanās no pilsonības. Tāpēc arī nosūtīšu iesniegumu PMLP, lai anulē pilsonību," uzstājis Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja biedrs Jānis Dombrava.

“Interesanti, ka pase tika izmesta ļoti demonstratīvi, kameru priekšā,” mikroblogošanas vietnē “X” vēsta Atis.

Savukārt Jānis dalījies ironiskās pārdomās, izsakot minējumus, ka “pase vai nu varētu būt viltojums, vai arī cilvēks ar šādu rīcību vēlējies sākt dzīvi no baltas lapas.”

Ārlietu ministrijā uzsver, ka “personu apliecinošs dokuments ir Latvijas Republikas īpašums un norāda, ka pret to jāizturas ar pienācīgu cieņu. Tāpat ĀM uzsver, ka dokumenta apzināta bojāšana vai nevērīga izturēšanās pret to nav pieļaujama”.

Kā liecina PMLP publicētie dati, Latvijā pase ir uzskatāma par valsts īpašumu un par tās bojāšanu var tikt piemērots brīdinājums vai naudas sods līdz septiņām naudas soda vienībām. Tomēr, ja dokuments ticis viltots, soda mērs jau ir daudz bargāks – par šādu rīcību draud kriminālatbildība.

Nelegālos migrantus ASV gaida bargs sods

Runājot par vispārīgām tendencēm nelegālajā migrācijā, Eglīte norāda, ka “ne Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta, ne Latvijas vēstniecības ASV rīcībā nav informācijas par Latvijas valstspiederīgajiem, kas nelegālā veidā cenšas vai būtu centušies iekļūt ASV. Tomēr ir kontatēti gadījumi, kad Latvijas pilsoņi valstī uzturas nelegāli”.

“Ir bijuši gadījumi, kad Latvijas valstspiederīgie ir ieceļojuši ASV legāli un uzturējušies ilgāk nekā ir atļauts. Visbiežāk šādi gadījumi tiek konstatēti, kad ir veikts administratīvais pārkāpums vai kāds noziedzīgs gadījums,” uzsver ĀM preses sekretāre.

Viņa norāda, ka “ smagāka noziedzīga nodarījuma gadījumā tam seko apcietinājums, soda izciešana un deportācija uz Latviju. Citos gadījumos personai ir jāpamet valsts, un personai var tikt piemērots naudas sods, vai liegums turpmāk ieceļot ASV”.