foto: Edija Pālens/LETA
“400 eiro mēnesī!” No Latvijas izraidītais Katkovs Krievijā sabučots TV kameru priekšā un iemests neremontētā dzīvoklī
Pēc dažiem TV ziņu sižetiem šķita, ka Krievijā Boriss Katkovs varēs mierīgi un ērti aizvadīt pensiju pēc gadiem, kas iztērēti, Latvijā stiprinot agresīvās kaimiņvalsts ietekmi.
Sabiedrība
2024. gada 1. februāris, 05:52

“400 eiro mēnesī!” No Latvijas izraidītais Katkovs Krievijā sabučots TV kameru priekšā un iemests neremontētā dzīvoklī

Jauns.lv

No Latvijas izraidītais “militārais pensionārs” Boriss Katkovs nonācis pagalam neapskaužamā situācijā Kaļiņingradā, kur viņu vēl nesen tik laipni uzņēma. Izrādās, Krievijas rūpes par “savējiem” ārpus kadra izskatās pavisam citādi. Tik necili, ka par to traci ceļ pat turienes propagandisti.

Latvijā ilgus gadus dzīvojušais Krievijas pilsonis Boriss Katkovs pēc VDD iniciatīvas tika iekļauts "melnajā sarakstā" saistībā ar ilgstošu un sistemātisku darbošanos Krievijas Federācijas interesēs, iepriekš skaidroja Iekšlietu ministrija.

Boriss Katkovs ilgus gadus ir pārstāvējis Latvijā bāzētu, faktiski Krievijas pilsoņu pārvaldītu biedrību "Latvijas un Krievijas sadarbības asociācija".

Biedrība Latvijā reģistrēta jau 1999. gadā un kopš tā laika pārstāvējusi Krievijas pilsoņu kopienu, veidojot ciešas saiknes ar Krieviju.

Organizācijā, saskaņā ar "Lursoft" datubāzi, bez Katkova darbojas vēl Marija Katkova, Igors Solovjovs un Krievijas pilsoņi Aleksandrs Sidorenko, Oļegs Kalmikovs. Līdz pat 2016. gada 30. maijam biedrība baudīja sabiedriskā labuma organizācijas statusu.

Tukšs dzīvoklis, iedots uz laiku

Krievijas medijos un dažādu propagandistu sociālajos tīklos Katkova izraidīšana tika pataisīta par īstenu šovu.

Viņu pie robežas kā varoni sagaidīja un sveica virkne žurnālistu, atbalstītāju un labus, mierinošus vārdus teica pat Pleskavas apgabala gubernators Mihails Vederņikovs, kura iesaiste un palīdzība, cik var saprast, ar to arī beidzās.

Pēc dažiem TV ziņu sižetiem šķita, ka Krievijā Katkovs varēs mierīgi un ērti aizvadīt pensiju pēc gadiem, kas iztērēti, Latvijā stiprinot agresīvās kaimiņvalsts ietekmi.

Taču realitāte izrādījusies tik skaudra, ka par to neklusē pat Krievijas propagandisti. Borisam Katkovam apsolīta dzīvesvieta, bet piešķirts – faktiski remonta projekts, kur bez rokas pielikšanas dzīvošana neiznāks. Tā, sarunājoties ar Maskavā mītošo “žurnālistu” no Latvijas Alekseju Stefanovu, apgalvo Katkova dēls.

“Diemžēl pievienošu karoti darvas stāstam par deportētā [tā Krievijas propaganda dēvē izraidīšanas procesu] 82 gadus vecā Krievijas pilsoņa Borisa Katkova jauno dzīvi. Aģentūrā TASS nonāca informācija, ka Kaļiņingradas apgabala varasiestādes viņam piešķīrušas divistabu dzīvokli. Ziņa gan ir ļoti laba. Nodomāju, ka šim stāstam var likt punktu. Un gaidīt nākamās deportācijas no Latvijas, rakstīt par jauniem krievu tautas genocīda gadījumiem. Bet izskatās, ka esmu pasteidzies. Jā, dzīvokli Borisam Katkovam, tiešām iedeva. Taču, kā pastāstīja Borisa Katkova bērni, šajā dzīvoklī ne tikai nav veikts remonts pirms pensionāra apmešanās, tajā nav vispār nekādu mēbeļu – vienkārši plikas sienas,” raksta Stefanovs.

Propagandists piebilst, ka Katkova ģimene varētu iekārtot un izremontēt dzīvokli par savu naudu, taču tās būs “papildu izmaksas un aizķeršanās”.

Ir gan vēl kāda nianse – piešķirtais būtībā ir dienesta dzīvoklis un iedots Borisam Katkovam lietošanā tikai uz laiku, kamēr viņš strādās Baltijas Federālajā universitātē, kur viņš pieņemts darbā.

“Pieņemsim, ka viņš pēc gada aizies pensijā. Viņš atkal paliks bez dzīvesvietas,” sarunā ar Stefanovu norādīja Katkova dēls Sergejs Katkovs.

Šobrīd Katkovs dzīvo Kaļiņingradā īrētā dzīvoklī, par kuru maksā viņa bērni – ap 400 eiro mēnesī.

Domājams, ka publicitāte par šādu pavērsienu nenāk par labu Krievijas tēlam.

Taču galvenais jautājums, ko šajā valstī iestādēm un propagandistiem sev nāktos uzdot ir – kā tikt galā ar pārējiem Krievijas pilsoņiem, kuri varētu ierasties, ja nevīžīgi sanācis rēķinus nokārtot pat ar salīdzinoši patstāvīgo Katkovu, kuram jau sen bija pazīšanās un iemīta taciņa uz Kaļiņingradu.