Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 21. un 22. februārī. FOTO. VIDEO
Sestdien „Arēnā Rīga” Šaoliņas mūki no Ķīnas demonstrēs pārsteidzošus unikālus Austrumu cīņu mākslas paraugdemonstrējumus.
Kultūra
2015. gada 20. februāris, 08:30

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 21. un 22. februārī. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

„Arēnā Rīgā” pārsteidzošus Austrumu cīņu paraugdemonstrējumus sniegs pasaulslavenie budistu mūki no Šaoliņas klostera. Spīķeru koncertzālē skanēs turku džezs, bet Rīgas Jāņa baznīcā – garīgā saksofonmūzika. Kuldīgā jubileju svinēs latviešu liriskais tenors Jānis Sproģis.

Siguldā spāņu mūziķu pavadībā izrādīs pasaules slavenāko mēmo dokumentālo filmu „Vīrs ar kameru”. Rēzeknē pasniegs Latgales kultūras balvu „Boņuks”, bet Ķīpsalas izstāžu hallēs valdīs kaislīga erotika. Protams, daudz jaunumu arī klasiskajās izstāžu zālēs.

1. Šaoliņas klostera mūki ar Austrumu cīņu paraugdemonstrējumiem „Arēnā Rīga”

Daudzi jo daudzi cilvēki visā pasaulē Šaoliņas klostera vārdu ir dzirdējuši saistībā ar tajā dzīvojošo budistu klostermūku fantastiskajām kung-fu kaujas mākslām. Šaoliņa mūki piesaistījuši visu uzmanību ar savu nepārspējamo kaujas mākslas tehniku. Tā dibināta uz seno garīgo prakšu un askētisko varoņdarbu pamata un pārsniedz materiālās pasaules robežas un cilvēka iespējas, pietiek vien pieminēt faktu, ka viens Šaoliņa karavīrs var uzvarēt veselu pretinieka kaujas vienību.

Vēsturiski Šaoliņas mūki palīdzēja nākt pie varas visprogresīvākajiem Ķīnas imperatoriem. Arī valsts vadītāji kritiskos brīžos vērsās pēc palīdzības tieši pie Šaoliņas mūkiem, jo saprata to, ka viņi ir neuzvarami. Elpu aizraujoši ir vērot meistara – karavīra uzstāšanos, noslīpētās un elegantās kustības pārvēršas spēkā, kaujas paņēmienu varenībā, līdz sekundes daļai noslīpētās kustībās. Redzētais bieži vien neiekļaujas parastajos pasaules uztveres stereotipos. Patiesībā atbilde ir ļoti vienkārša un tai pat laikā dižena. Tam pamatā ir cēls mērķis: tiekšanās pēc apgaismības un pašpilnveidošanās. Aizejot no visām pasaulīgajām izklaidēm, kuras tik raksturīgas vienkāršajam cilvēkam, cīņas mākslas meistari apmetās klosterī, lai visu savu dzīvi, visu enerģiju veltītu garīgajām praksēm un veltītu sevi pilnības virsotņu sasniegšanai, ko viņi arī paveica.

Sestdien, 21. februārī, pulksten 18.00 „Arēnā Rīga” Šaoliņas klostera mūki sniegs Austrumu cīņu paraugdemonstrējumus, aicinot pievienoties, lielajai sākotnējā kaujas mākslu dievišķā avota kultūrai un unikālajām Austrumu garīgajām praksēm.

Biļešu cenas: 10 – 20 eiro („Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: www.arenariga.lv.

Šaoliņas mūku fantastiskā kug-fu kaujas māksla

2. Turku džezs Spīķeru koncertzālē

Spīķeru koncertzālē (Maskavas ielā 4/1, Rīgā) sestdien, 21. februārī, pulksten 19.00 džeza mūzikas mīļotājiem saistošs būs konkursa „Riga Jazz Stage” laureātu koncerts, kurā Turcijā dzimušu džezu un tā orģinālkompozīcijas klausītājiem dāvās atraktīva  mūziķu kompānija: saksofonists Dāvis Jurka, pianists Ritvars Garoza, basists Toms Poišs, sitaminstrumentālists Rūdolfs Dankfelds, saksofonists Batuhan Salliel un ģitārists Enders Fodžans.

Koncerts notiks Eiropā lielākā saksofonmūzikas festivāls „Saxophonia” ietvaros. Šajā festivālā satiekas pasaules mēroga saksofona zvaigznes. Klausītājiem tā ir iespēja vienkopus dzirdēt džeza, populāro, klasisko, mūsdienu un pasaules mūziku izcilā atskaņojumā.

Biļešu cenas: 12 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.spikeri.lv .

* Savukārt Rīgas svētā Jāņa baznīcā šai pašā laikā – 21. februārī pulksten 19.00 festivāla „Saxophonia” ietvaros Rīgas Saksofonu kvartets kopā ar kori „Latvija” prezentēs jaunu latviešu komponistu Riharda Dubras, Jāņa Lūsēna un Jēkaba Jančevska mūziku. Savukārt koncerta garīgā vertikāle – šīgada pasaulslavenā jubilāra Gijas Kančeli mūzika - apliecinās garīgo, nepārejošo vērtību noturīgumu un Mūžības dimensijas klātbūtni. Biļešu cenas: 7 – 20 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.saxophonia.lv .

Konkursa „Riga Jazz Stage” laureātu koncerts Spīķeru koncertzālē

3. Jāņa Sproģa jubilejas koncerts Kuldīgā

Kuldīgas Kultūras centrā sestdien, 21. februārī, pulksten 18.00 izcili skaistu melodiju pasaulē klausītājus ievedīs izcilais latviešu liriskais tenors Jānis Sproģis, kurš nesen nosvinēja savu 70. dzimšanas dienu. Viņš Kuldīgā sniegs savu jubilejas koncertu „Sveika, mīļā Kuldīga!”

Koncertā piedalīsies tenori Jānis Sproģis, Miervaldis Jenčs, Nauris Puntulis, Guntars Ruņģis, Mārtiņš Zvīgulis un Valters Gleške, bartitons Eduards Čudakovs, mecosoprāns Antra Bigača, soprāns Laura Perišivana, pianists Ventis Zilberts, stīgu kvartets „Sotto voce” (Gidons Grīnbergs, Leonards Antonēvičs, Rihards Štrauss,  Silvija Krauze) un „Mirage Jazz Orchestra” (mākslinieciskais vadītājs Lauris Amantovs).

Jānis Sproģis kopā ar saviem kolēģiem un audzēkņiem sarūpējis patiešām iespaidīgu programmu. Koncerta pirmajā daļā skanēs Johana Sebastiana Baha, Georga Frīdriha Hendeļa, Volfganga Amadeja Mocarta, Antonio Vivaldi, Frederika Šopēna, Petro Maskanji, Franča Šūberta, Johana Štrausa, Edvarda Grīga, Žaka Ofenbaha, Emīla Dārziņa un citu komponistu klasiskā mūzika.

Otrajā daļā līdzās tādām zināmām tēmām kā „Hello, Dolly” un „Lambetvox” skanēs fragmenti no mūzikla „Mana skaistā lēdija”, „Ēdelveiss” no pasaulslavenā mūzikla „Mūzikas skaņas”, Glena Millera mūzikas hīti „Moonlight serenāde”, „In the Mood”, spāņu mūzikas pērles – „Cielito lindo”, „Besame  mucho”, visiem labi pazīstamā sentimentālā un jaukā melodija no kinofilmas „Vaterlo tilts”.

Protams, kas gan būtu tenori bez neapolitāņu dziesmām – „Santa Lucia”, „Funiculi – funicula”, „Iemīlējies karavīrs”, „O, sole mio”. Koncertā skanēs vēl daudzi citi populāri skaņdarbi un arī dažas paša jubilāra - Jāņa Sproģa – dziesmas.

Biļešu cenas: 9 – 12 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāka internetā: www.kuldiga.lv.

Jānis Sproģis un Emīla Dārziņa mūzikas skolas zēnu koris: „Tēvs, māmiņa” (1986. gads)

4. Pasaulē labākā mēmā dokumentālā filma un spāņu mūziķu trio Siguldā

Siguldas koncertzālē „Baltais flīģelis” sestdien, 21. februārī, pulksten 18.00 uzstāsies mūziķu no Spānijas trio „Caspervek trio”, kurš spēlēs pavadījumu pasaulē par visu laiku labāko atzītajai 1929. gadā Dzigas Vertova uzņemtajai mēmajai dokumentālajai filmai „Vīrs ar kameru”.

„Caspervek trio” (Eduards Vecbaštiks, vijole; Braiss Gonsaless, klavieres, ģitāra un Blass Kastaņjers, sitaminstrumenti) radījusi triju kultūru mijiedarbība. Tā izveidojies projekts, kurš par vienu no saviem galvenajiem mērķiem izvirza emociju un izjūtu pārraidīšanu audiovizuālas uztveres ceļā.

Trio uzsāka darbību 2013. gadā  Augstākajā Mūzikas konservatorijā Spānijā, Vigo pilsētā, ar ideju tiešā izpildījumā veidot muzikālu pavadījumu mēmā kino klasikas filmām, komponējot tām jaunu mūziku. Vadoties no šāda koncepta, „Caspervek trio” pēta mūzikas un attēla mijiedarbību, kā arī abu mākslas veidu iedarbību uz publiku, lai veidotu dzīvu izrādi, kas aizved pie mākslinieciskas izrādes pirmsākumiem, kad mākslas veidu tiešums un vienlīdzība bija izrādes radīšanas stūrakmens.

Trio mākslinieku iegūtā klasiskā izglītība ļauj apvienot džeza, minimālisma, elektroniskās mūzikas un tautas folkloras elementu iespējas, veidojot „Caspervek trio” skanošās ainavas. Šāds muzikāls audums kalpo kā darbarīks, lai nostiprinātu pašu radīto izrāžu scēniskumu, kurā emociju uztvere un mākslu mijiedarbība spēlē galveno lomu.

Biļešu cenas: 10 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.baltaisfligelis.lv .

Dzigas Vertova 1929. gadā uzņemtā dokumentālā filma „Vīrs ar kameru”

5. Latgaliešu kultūras gada balvas pasniegšana Rēzeknē

Austrumlatvijas koncertzālē jeb Latgales vēstniecībā „Gors” Rēzeknē svētdien, 22. februārī, pulksten 16.00 jau septīto reizi tiks pasniegtas balva „Boņuks”, kas ir vienīgā balva, kas īpaši izceļ un godina sasniegumus latgaliešu kultūras dzīvē.

„Boņuks 2014” pasākuma pirmajā daļā vēlreiz izrādīs oktobrī pirmizrādi piedzīvojušo uzvedumu „Francis”, kas veltīts ievērojamajam valstsvīram Francim Trasunam. Pēc kura sekos apbalvošanas ceremonija.

Latgaliešu kultūras gada balvas „Boņuks” mērķis ir veicināt latgaliešu kultūrvides saglabāšanu un attīstību, kā arī apkopot un godināt spilgtākos un nozīmīgākos sasniegumus latgaliešu kultūrā pagājušā gada griezumā. Ik gadu Latgaliešu kultūras gada balvas pasniegšanas ceremonijā satiekas aktīvākie ļaudis, kuru darbības, dzīves aicinājuma un rosīšanās lauks ir latgaliešu kultūra vai ar to saistītas nozares. Katru gadu balvu pasniegšanas ceremonija tiek kuplināta ar latgaliskiem muzikāliem priekšnesumiem.

Jau ir zināmi „Boņuks 2014” pretendenti 16 nominācijās sabiedrības un kultūras, mūzikas un literatūras sadaļās. Šogad tika saņemtas 180 pieteikuma anketas kopējam balvas pretendentu skaitam sasniedzot 130 cilvēkus, notikumus un aktivitātes.

Biļetes cena: 3 eiro. Sīkāk internetā: www.latgalesgors.lv.

Tuvojas „Boņuka 2014” ceremonija (Latgales Reģionālā televīzija)

6. Erotikas izstāde - festivāls „Erots” Ķīpsalā

Kā jau katru gadu ap Valentīndienu, arī šogad Ķīpsalas izstāžu hallē piektdien un sestdien, 20. un 21. februārī, notiks starptautiskā erotikas izstāde - festivāls „Erots 2015”. Tajā varēs baudīt ne tikai pikantus un jutekliskus erotikas šovus, bet arī klubu deju priekšnesumus, jo festivālā norisināsies Latvijā vienīgais klubu deju konkurss „Club Dance Queen & King 2015”. Konkurss sola ne vien kārdinošu go-go dejotāju un talantīgu locking un waacking meistaru uzstāšanos, bet arī elektrizējošu atmosfēru. Tāpat apmeklētāji varēs piedalīties atraktīvos konkursos, fotografēties kopā ar pornoindustrijas zvaigznēm, kā arī iegādāties sev tīkamo no plašā intīmpreču klāsta.

Vienā no hallēm ikviens būs aicināts piedzīvot un izbaudīt izklaidi, vērojot un atbalstot pronozvaigžņu uzstāšanos, sieviešu un vīriešu striptīzšovus, pikantas modes skates, kā arī ekstrēmus priekšnesumus. „Erota” atmosfēru uzkarsēs arī divi enerģiski vadītāji – seksīgais modelis Kristaps Vilde un draiskā mājsaimniece Sigita Brazdauska.

Paralēli šovprogrammai apmeklētāji tiks aicināti iepazīties ar plašu intīmpreču klāstu, ko prezentēs uzņēmumi no Latvijas, Lietuvas, Vācijas, Zviedrijas, Dānijas, Luksemburgas un citām valstīm. Festivālā neizpaliks arī plašs erotiskās veļas, literatūras, plakātu, filmu un mūzikas klāsts, masāžas eļļas un losjoni, erotiski ādas izstrādājumi, tetovēšana, pīrsings un tematiskas rotaslietas. Pasākumā notiks arī izglītojoši semināri, kurus vadīs pašmāju vadošie seksa eksperti.

Erotikas festivāla „Erots” darba laiks: piektdien, 20. februārī, - no pulksten 18.00 līdz 3.00, sestdien, 21. februārī, - no pulksten 18.00 līdz 4.00. Ieeja no 18 gadu vecuma. Biļetes cena: 12 – 15 eiro („Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: www.erots.lv .

7. Izstāžu ceļvedis: leģendārā „Literatūra un Māksla” Gaismas pilī, Purvīša balvas laureāti „Arsenālā” un Latvijas ainava Daugavpilī.

* Līdz 12. aprīlim izstāžu zālē „Arsenāls” (Torņa ielā 1, Vecrīgā) skatāma ceturtā Purvīša balvas izstāde. Tās ekspozīciju veido spilgts glezniecības, grafikas, tēlniecības, instalāciju un videomākslas kopums, ko radījuši ceturtajai Purvīša balvai par izcilāko sniegumu vizuālajā mākslā 2013. un 2014. gadā neatkarīgo ekspertu izvirzītie astoņi mākslinieki un autoru kolektīvi – Kaspars Teodors Brambergs, Miķelis Fišers, Gints Gabrāns, Kristaps Ģelzis un Ģirts Bišs, Ginters Krumholcs, Ģirts Muižnieks, Henrijas Preiss un Artūrs Riņķis. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

* Latvijas Nacionalajā bibliotēkā līdz pat jūnija beigām skatāma izstāde „Literatūrai un Mākslai 70. Škapara laiks”, kura veltīta laikraksta „Literatūra un Māksla” 70. gadskārtai un vienam no tā aktīvākajiem redaktoriem – Jānim Škaparam. Jāatgādina, ka laikraksts „Literatūra un Māksla” (1945 – 1994) ieņēma īpašu vietu pagājušā gadsimta otrās puses Latvijas domāšanas telpā. Sīkāk internetā: www.lnb.lv .

* Daugavpils Marka Rotko jaunais gads iesācies ar vairākām jaunām izstādēm, kuras visas būs apskatāmas līdz nākamā gada 12. aprīlim.:

- Unikālā starpdisciplinārā pētījumā par Latvijas laikmetīgo ainavu apvienojoties pieciem Latvijas fotogrāfiem (Arnis Balčus, Reinis Hofmanis, Alnis Stakle, Iveta Vaivode un Ilze Vanaga) un pieciem zinātniekiem (Sergejs Kruks, Klāvs Sedlenieks, Kārlis Vērpe, Laine Kristberga un Ivars Austers) tapusi izstāde „Latvijas ainava”;

- Tāpat Marka Rotko mākslas centrā atklātas uzreiz četru mākslinieku Kaspara Zariņa, Vijas Zariņas, Paula Zariņa un Martas Zariņas personālizstādes, kas veidotas kā četri dialogi ar Rotko abstrakto ekspresionismu un viņa mākslas filozofiju. Kā jau liecina mākslinieku uzvārdi, tad viņi ir ģimenes locekļi, bet vienlaikus viņi ir pilnīgi patstāvīgi savos radošajos meklējumos. Tas arī uzskatāms par projekta lielāko izaicinājumu - gan ekspozīcijās, gan interpretācijās turēties drošā attāluma no ģimenes sentimenta, no Zariņu dzimtas sentimenta un pievērsties tikai mākslai;

- Vēl Daugavpilī apskatāma 2014. gada Kurzemes mākslas un dzejas dienu ceļojošā izstāde „Vārti uz Kurzemi”, kurā skatāmi Kurzemes mākslinieku darbi. Tajā apkopoti visdažādākie mākslas veidi un atšķirīgas mākslinieku paaudzes, parādot mākslas virzību, kas aktuāla tieši Kurzemē.

Sīkāk internetā: www.rothkocenter.com .

* Ogres muzejā vēl nedēļu – līdz 28. februārim ir apskatāma tautas daiļamata meistares no Ikšķiles Intas Kožemjakinas personālizstāde „Intas dzīvotprieks”. Meistare jau vairāk kā 40 gadus ir Ogres Tautas lietišķās mākslas studijas „Saiva” dalībniece. Izstādē apskatāms ievērojams skaits Intas Kožemjakinas darinātu segu un galdautu. Šķiet, tajās dzirksteļo pašas audējas prieks un dažādība. Māksliniece Inta uzsver, ka viņai patīk eksperimentēt, izmēģināt jaunas tehnikas, meklēt jaunus krāsu salikumus. Sīkāk internetā: www.ogresmuzejs.lv.

Kaļķu ielas piedzīvojumu Vecrīgā

Ja sestdien, 21. februārī, būsiet Vecrīgā, tad ir vērts ir doties uz Līvu laukumu, kur notiks Kaļķu ielas apzaļumošanas akcijas atklāšana un ikviens tiks aicināts piedalīties interesantās izklaidējošās aktivitātēs, gaidot pavasari un dabas mošanos. Akciju organizē biedrība „Kaļķu iela un kaimiņi”.

Jau no pulksten 12.00 speciālajā pasākuma „Kaļķu ielas piedzīvojumi” teltī Vecrīgā ikvienam būs iespēja saņemt puķu sēkliņas, ko organizatori aicina nest mājās, iestādīt podiņā un audzēt, lai maijā nestu atpakaļ uz Kaļķu ielu – kafejn­īcām, picērijām, tirdzniecības vietām – tādējādi piedaloties Eiropas ziedošākās un zaļākās ielas veidošanā. Domājams, tas izvērtīsies par Ginesa rekorda cienīgu notikumu.

Kaļķu ielā un Līvu laukumā no pulksten 12.00 līdz 15.00 notiks arī dažādas aktivitātes īpaši ģimenēm ar bērniem: sacensības ar iespēju laimēt garšīgas balvas, iespēja uzzināt par Itālijas tradīcijām, kultūru un garšas pasauli, bezmaksas našķi saldummīļiem un citas interesantas nodarbes. Biedrības biedri parūpējušies arī par īpaši izdevīgiem piedāvājumiem garšas kārpiņu un sevis palutināšanai.

Rīgas vicemērs Andris Ameriks saka: „Rīgas domes viena no prioritātēm ir sadarbības vides veicināšana visā pilsētā un jo īpaši Vecrīgā. Biedrības „Kaļķu iela un kaimiņi” iniciatīva pierāda, ka dažādu tautu un biznesu pārstāvji var būt vienoti un padarīt Vecrīgu daudz pievilcīgāku tieši Rīgas un tās apkārtnes iedzīvotājiem. Arī mēs jūtam vēlmi iesaistīties un atbalstīt iniciatīvu, kam ir visas iespējas kļūt par neatņemamu Vecrīgas kultūras dzīves sastāvdaļu ilgtermiņā.”

­„Kaļķu ielas piedzīvojumi” ir biedrības „Kaļķu iela un kaimiņi” ir plašākas pasākumu sērijas pirmā aktivitāte.

Elmārs Barkāns/Foto; publicitātes foto, periodika.lv, All Over Press, Lita Krone/LETA