Kultūra
2024. gada 20. janvāris, 00:53

VIDEO& FOTO: teātra cienītāji un augsti viesi vērtē Dailes teātra pirmizrādi “Pīters Pens saiet sviestā”

Jauns.lv

Piektdien, 19. janvārī, sabiedrībā plaši un ne tik ļoti atpazīstami cilvēki devas uz Dailes teātri, lai vērtētu teātra jaunās izrādes “Pīters Pens saiet sviestā” pirmizrādi.

Ņemot vērā izrādes komēdijas žanru, kopējā atmosfēra bija gaisīga un piektdienas vakaram raksturīgi bezrūpīga.

Viesu vidū bija manāma eksprezidenti Vaira Vīķe-Freiberga, Valdis Zatlers un Raimonds Vējonis. Teātra kolektīvu ar savu klātbūtni pagodināja arī premjere Evika Siliņa ar ģimeni. Pirmizrādes viesu vidū bija manāmi arī daudzi citi sabiedrībai nozīmīgi ļaudis, kas piektdienas vakarā nodevās teātra mākslai.

Cilvēki pulcējas uz "Pīters Pens sagājis sviestā" pirmizrādi Dailes teātrī

Piektdien, 19. janvārī, sabiedrībā plaši un ne tik ļoti atpazīstami cilvēki devas uz Dailes teātri, lai vērtētu teātra jaunās izrādes ...

gallery icon

Lugas autori Henrijs Luiss, Džonatans Seiers, Henrijs Šīlds, pēc panākumus guvušās “Izrādes, kas saiet sviestā”,  radījuši kārtējo kases grāvēju, kas savu pirmizrādi Dailes teātrī piedzīvos šodien, 19. janvārī. Dailes teātris sadarbībā ar “Mischief Worldwide Ltd.” piedāvā teātra “The Mischief Theatre” iestudējumu "Pīters Pens saiet sviestā". Ar mērķi totāli neizgāzties uz Lielās zāles skatuves atkal atgriežas Kornlijas Politehnikuma drāmas pulciņš, šoreiz visai ģimenei paredzētā iestudējumā par zēnu, kurš nevēlējās pieaugt. Skatītāju jau iemīļotie aktieri, kuri “Izrādē, kas saiet sviestā” izmeklēja slepkavību Haveršamas muižā un, būsim godīgi, salaida visu pilnīgā sviestā, nu ir izveidojuši jaunu izrādi. Leģendārā Pītera Pena un viņa ienaidnieka Kapteiņa Āķa cīņas karstumā viss, iespējams, atkal juks un bruks, bet mīlestība starp Vendiju un Pīteru būs tikpat īsta, kā pasakā.

Šī ir jau otrā izrāde Dailes teātrī, kas tapusi ciešā sadarbībā ar “The Mischief Theatre”. 2022. gada sākumā iestudēts “Izrāde, kas saiet sviestā” (“The Play That Goes Wrong”) pārlikums, kas arvien ir viena no skatītāju vispieprasītākajām Dailes teātra izrādēm. Nu Dailes teātrī būs redzams oriģinālā uzveduma “Peter Pan Goes Wrong” (kas ar panākumiem jau vairākas sezonas tiek spēlēta Londonas Vestendā) precīzs pārlikums. Izrādi Dailē iestudē “The Mischief Theatre” režisors Freds Grejs, kas kopā ar savu komandu un mūsu aktieriem rūpīgi strādā, lai precīzi īstenotu daudzos uz skatuves notiekošos tehniskos trikus un klasiskās “slapstick” jeb farsa komēdijas elementus. 

Lomās: Gints Andžāns, Andris Bulis, Dainis Gaidelis, Gints Grāvelis, Marta Lovisa Jančevska, Anete Krasovska, Klāvs Kristaps Košins, Niklāvs Kurpnieks, Kristīne Nevarauska, Artis Robežnieks, Lauris Subatnieks, Madara Viļčuka.

Dailes teātra komēdija ģimenei "Pīters Pens sagājis sviestā"

Dailes teātra iestudētā izrāde “Pīters Pens saiet sviestā”, līdzīgi kā “Izrāde, kas saiet sviestā”, iestudēta daudzās pasaules valstīs un piedzīvojusi ...

gallery icon

Autori – Henrijs Luiss (Henry Lewis), Džonatans Seiers (Jonathan Sayer), Henrijs Šīlds (Henry Shields); tulkojuma autore – Kintija Rodžersa; režisors – Ādams Megido (Adam Meggido); Dailes teātrī deleģētais režisors – Freds Grejs (Fred Gray); scenogrāfs – Saimons Skalions (Simon Scullion); kostīmu mākslinieks – Roberto Surače (Roberto Surace); gaismu mākslinieks – Mets Haskinss (Matt Haskins); skaņu dizainere – Ella Vālstrema (Ella Wahlström); komponisti – Robs Falkoners (Rob Falconer), Ričards Beikers (Richard Baker); horeogrāfi – Nensija Zamita (Nancy Zamit), Deivs Hērns (Dave Hearn); režisora asistente tehniskos jautājumos – Stefānija Elizabete Lindvola (Stephanie Elizabeth Lindwall); režisora asistente mākslinieciskos jautājumos – Stefānija Džeina de Volija (Stephanie-Jane de Whalley); muzikālās konsultācijas – Juris Vaivods, Ilze Dzenīte, Una Stade; kaskadieru konsultācijas – Sergejs Fjodorovs; horeogrāfijas konsultācijas – Inga Krasovska; producente – Kristīne Mūrmane. 

Šīs izrādes panākumi turpina galvu reibinošo ceļu pie skatītājiem visā pasaulē. Izrāde “Pīters Pens saiet sviestā”, līdzīgi kā “Izrāde, kas saiet sviestā”, iestudēta daudzās pasaules valstīs un piedzīvojusi ekranizāciju arī prestižajā “BBC” kanālā kā Ziemassvētku speciālizlaidums. The Mischief Theatre izrādes “Peter Pan Goes Wrong” pirmuzvedumu Londonas Vestendā iestudējušas kompānijas Kenny Wax Ltd un Stage Presence.