Viedokļi
2024. gada 24. janvāris, 05:09

Tviterkonvoja veidotājs Reinis Pozņaks par ielu pārdēvēšanu: propagandas ierocim nav vietas mūsu ielās

Jauns.lv

Reinis Pozņaks, runājot par mūsu pilsētu ielu krieviskajiem nosaukumiem, atgādina Jaunā Rīgas teātra mākslinieciskā vadītāja Alvja Hermaņa teikto, ka šādi vietvārdi un pieminekļi ir veids, kā impērija “apčurā stūrus un iezīmē teritoriju”. Un tāpēc mums no tiem ir jāatbrīvojas. Viņam nešķiet, ka tas būtu ārkārtīgi sarežģīti.

Šobrīd turpinās diskusijas par vairāku ar Krieviju saistītu Rīgas ielu pārdēvēšanu. Maskavas, Puškina, Ļermontova, Saharova vai pat Elizabetes, kas daudziem par pārsteigumu tā nosaukta par godu Krievijas impērijas ķeizara Aleksandra I sievai Elizabetei... Bet Saharova ielu tā nosauca jau pēc neatkarības atgūšanas: fiziķis Andrejs Saharovs piedalījās gan ūdeņraža bumbas izstrādāšanā Padomju Savienībai, gan saņēma Nobela Miera prēmiju par to, ka vēlāk kļuva disidents un cilvēktiesību aktīvists.

Šīs ir tikai dažas no neviennozīmīgi vērtētajām personībām, kas liek uzdot jautājumu: “Kuras ielas Latvijā vajadzētu pārdēvēt?” To Jauns.lv vaicāja palīdzības Ukrainai, “Twitter konvoja” veidotājam, Eiropas Gada cilvēkam Latvijā’2022 Reinim Pozņakam.

foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
"Mēs novācām padomju vadoņu un amatpersonu vārdus, atstājot kultūras lauku neaiztiktu, kas varbūt arī kaut kādā brīdī šķita normāli, ar to nebija nekādu problēmu līdz mūsu kaimiņš neizdomāja viņus sākt aizstāvēt un nepārvērst šo visu par savu propagandas ieroci," saka Reinis Pozņaks.

“Mēs novācām padomju vadoņu un amatpersonu vārdus, atstājot kultūras lauku neaiztiktu, kas varbūt arī kaut kādā brīdī šķita normāli, ar to nebija nekādu problēmu līdz mūsu kaimiņš neizdomāja viņus sākt aizstāvēt un nepārvērst šo visu par savu propagandas ieroci. Tas ir līdzvērtīgi tam, ka nevajag sportu jaukt ar politiku. Tiešām nevajag! Tāpēc agresorvalsts propagandas ierocim nav jāpiedalās sporta notikumos, un ar kultūru ir tieši tas pats,” teic Reinis Pozņaks.

Viņš atgādina, ka mums nav ne Džeka Londona, ne Šekspīra, ne Džeralda Darela un citu ievērojamu ārzemju rakstnieku vārdos nosauktu ielu: “Pasaulē ir ļoti daudz nozīmīgu autoru, mākslinieku, dejotāju, vingrotāju, kuru vārdos arī varbūt jāsauc Latvijas pilsētu ielas. Bet mums ir savi cilvēki, varoņi, notikumi un kultūra, ko var izmantot ielu nosaukumos.”

Mūsdienu digitālajā laikmetā ielu pārdēvēšanai nevajadzētu būt kaut kam ārkārtīgi sarežģītam, tas var notikt “diezgan automātiski”, ja neuzradīsies “malači”, kas mums mēģinās iestāstīt, ka jārada kādas īpašas sistēmas, lai to visu īstenotu dzīvē.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.