Viedokļi
2024. gada 16. janvāris, 06:57

Tviterkonvoja veidotājs Reinis Pozņaks par krievu izraidīšanu no Latvijas: "Valstij no tā kļūs tikai drošāk"

Jauns.lv

Par no Latvijas izraidāmajiem Krievijas pilsoņiem tviterkonvoja izveidotājs Reinis Pozņaks saka: “Neticu, ka visi tie cilvēki ir tādi, kas tikai guļ mājās un nezināja, kas bija jādara”. Redzot, kas notiek Ukrainā, viņš teic, ka šo cilvēku pensijas vecums nav tas rādītājs, ka viņi nevar nodarīt kādu postu valstij, šajā gadījumā - Latvijai.

Grozījumi Imigrācijas likumā paredz, ka šī gada sākumā no Latvijas tiks izraidīti aptuveni 1200 Krievijas pilsoņu, kuri nav izpildījuši likumā noteiktās prasības, pirmām kārtām jau nokārtojot valsts valodas eksāmenu vai vismaz iesniedzot pieteikumu par uzturēšanās atļaujas pagarināšanu. Līdz ar to Lielais jautājums: “Kādas sekas būs vairāk nekā 1000 Krievijas pilsoņu izraidīšanai no Latvijas?” To Jauns.lv vaicāja palīdzības Ukrainai, "Twitter konvoja" veidotājam, Eiropas Gada cilvēkam Latvijā 2022 Reinim Pozņakam.

“Negribu teikt, ka visi krievvalodīgie pensionāri ir drauds, bet nevar arī pieņemt, ka viņi nav drauds tikai tāpēc, ka viņi ir pensionāri. Ļoti lielas nepatikšanas tāds pensionārs ar telefonu var izdarīt X stundā.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
"Ja cilvēks šeit negrib dzīvot atbilstoši likumam, tad viņam jādodas prom, tā tas ir jebkurā pasaules valstī," saka Reinis Pozņaks.

Tas dod signālu, ka tā vairs nevar turpināt, ka kaut kā sava lojalitāte valstij ir jāapliecina, to nevar ignorēt. Manuprāt, problēma nav tajā, ja cilvēks nevar nokārtot valsts valodas eksāmenu ar pirmo reizi. Lai kārto kaut vai piecas reizes, kamēr nokārto, tā cilvēks vismaz izrāda vēlmi to darīt. Bet, ja cilvēks vispār to ignorē un neizrāda šādu vēlmi, tad man tiešām jautājums – kāpēc,” saka Reinis Pozņaks.

Iespējams, ka atbilde meklējama tajā, ka šie cilvēki nonākuši drošības iestāžu uzmanības lokā: “Ārpolitiski tas, protams, (no Krievijas puses) tiks izmantots pret mums, bet lai izmanto. Katrā ziņā valstij no tā kļūs tikai drošāk: cilvēki, kuri nevēlas šeit uzturēties, lai dodas prom.” Viņš arī norāda, ka arī sarucis to Krievijas pilsoņu skaits, kuriem jāatstāj Latvija, salīdzinājumā ar to, kā iesākumā tika lēsts.

“Ja cilvēks šeit negrib dzīvot atbilstoši likumam, tad viņam jādodas prom, tā tas ir jebkurā pasaules valstī. Tā ir pilnīgi viņu brīva izvēle – nepagarināt uzturēšanas atļauju,” norāda Reinis Pozņaks un atgādina, ka tagad pati Krievijas Federācija skandina, ka visus laipni uzņems: “Nu malači – lai ņem!”

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.