foto: Kaspars Nordens/LETA
Brīdina par ūdens līmeņa paaugstināšanos pie Pļaviņām - spēkā dzeltenais brīdinājums
Sabiedrība
2024. gada 11. janvāris, 15:31

Brīdina par ūdens līmeņa paaugstināšanos pie Pļaviņām - spēkā dzeltenais brīdinājums

Jauns.lv

Latvijā iestājies neliels atkusnis. Iestājoties atkusnim, kūst sniegs, kas atradās uz ledus. Daugavā paaugstinās ūdenslīmenis, tāpēc spēkā stājies dzeltenās pakāpes brīdinājums, informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Aizvadītajā diennaktī Daugavas posmā Suraža - Verhņedvinska ūdenslīmenis pazeminājās par 3 - 46 cm diennaktī, posmā Piedruja - Krāslava paaugstinājās par 12 - 21 cm, posmā Daugavpils - Pļaviņas ūdenslīmenis paaugstinājās par 21 - 39 cm diennaktī. 

Daugavas baseina upēs ūdenslīmenis lielākoties pazeminājās, bet Dubnā pie Sīļiem, Ogre pie Lielpēčiem un Lielajā Juglā paaugstinājās attiecīgi par 2, 7 un 21 cm diennaktī.

Iepriekšējā sala periodā Daugava nebija pārklājusies ar vienlaidus ledus segu. Posmā Piedruja - Krāslava turpinājās vižņu veidošanās un iešana, bet posmā Daugavpils - Pļaviņu ūdenskrātuve upi sedza ledus sega, ledus sega ar lāsmeņiem, atsevišķos posmos upē joprojām bija atvērta ūdens laukumi.

Atkusnis, kas šonedēļ iestājās arī valsts austrumdaļā nebija spēcīgs, tomēr ūdens pieplūdums no baseina veicināja lēnu ūdenslīmeņa celšanos, tā izraisīja atsevišķos upes posmos lokālas ledus sakustēšanās. 

Vižņu un ledus masas blīvēšanās augšpus Daugavpilij, radīja spiedienu uz ledus segu, tā neizturēja un šodien pie Daugavpils sākās ledus iešana.

Vairākās Daugavas baseina upēs izveidojusies nepilna ledstāve vai ledstāve. Laucesā pie Lenderņas, Rēzeknē pie Griškāniem, Aiviekstē pie Lubānas un Ogrē pie Ogres ledus sega ar lāsmeņiem. Ogre pie Lielpēčiem - nepilna ledstāve. Dubnā pie Sīļiem, Ošā pie Kūleniekiem, Pededzē pie Litenes un Mazajā Juglā ledstāve. Gaujā pie Velēnas un Valmieras izveidojusies ledstāve; pie Siguldas gar krastiem piesalas un upē iet reti vižņi; pie Carnikavas veidojas ledus sega ar torosiem. 

Meteorologi brīdina, ka ledus biezums nav vienmērīgs un uz tā atrasties ir bīstami!

Šodien vēl gaisa temperatūra pozitīva, ledus kustība Daugavā  turpināsies arī posmā lejpus Daugavpils, šodien tāpat arī iespējamas lokālas ledus sakustēšanās posmā Vaikuļāni - Jēkabpils.

Ledus iešanas gaitā upēs veidosies jauni sablīvējumi. Pie Vaikuļāniem šodien plašāk applūdīs palienes un zemākās vietas. Arī citās upēs iespējamas lokālas ledus sakustēšanās un virzība. Gaujā pie Carnikavas paaugstināts ūdenslīmenis, ko šodien ietekmē arī vējuzplūdi, tur iespējama palieņu un zemāko vietu applūšana.

Nedēļas nogalē atgriezīsies sals. Ledus segā samazināsies lāsmeņu platības,  nostiprināsies ledus uz ūdenstilpēm. No ledus brīvajos upju posmos atsāksies ledus veidošanās,  ies vižņi.  Kopumā upju notece samazināsies, ūdenslīmenis pazemināsies,  tomēr atsevišķos posmos iespējamas ūdenslīmeņa krasākas svārstības.