foto: Edijs Pālens/LETA
Krēķis turpinās vadīt Militārās izlūkošanas un drošības dienestu
Militārās izlūkošanas un drošības dienesta priekšnieks Indulis Krēķis.
Sabiedrība
2024. gada 1. janvāris, 17:46

Krēķis turpinās vadīt Militārās izlūkošanas un drošības dienestu

Jauns.lv/LETA

Militārās izlūkošanas un drošības dienesta (MIDD) priekšniekam Indulim Krēķim šodien beidzas amata pilnvaru termiņš, taču valdība pērn decembrī nolēma uz pieciem gadiem pagarināt viņa atrašanos šajā amatā.

Krēķis dienesta vadītāja pienākumus varēs pildīt līdz 2029. gada 1. janvārim.

Likums paredz, ka trīs mēnešus pirms amata pilnvaru termiņa beigām pēc attiecīgā ministra ieteikuma Ministru kabinets pieņem lēmumu par termiņa pagarināšanu uz pieciem gadiem vai pamatotu lēmumu par atbrīvošanu no valsts drošības iestādes vadītāja amata.

Aizsardzības ministrija (AM) uzskata, ka Krēķis MIDD vadībā apliecinājis sevi kā augsta līmeņa profesionāli, spēju sekmīgi īstenot dienestam noteiktos uzdevumus un mērķus. Lai nodrošinātību dienesta sekmīgu darbību, būtiski nodrošināt pieredzējušu un profesionālu dienesta vadību, pauž ministrija.

"Krēķa iegūtā pieredze, augstā profesionalitāte un ieguldījums valsts drošības aizsardzībā ir nozīmīgs, līdz ar to būtisks un nepieciešams priekšnosacījums dienesta sekmīgas darbības nodrošināšanai," norādījusi ministrija.

Jau ziņots, ka Krēķi MIDD priekšnieka amatā valdība iecēla 2003.gada 19.februārī. Līdz pat 2019. gada sākumam likums nenoteica viņam konkrētu amatu pilnvaru termiņu un viņa apstiprināšanai nebija vajadzīgs atsevišķs valdības lēmums. Līdzšinējie aizsardzības ministri ar Krēķa darbu novērtēja pozitīvi un viņš varēja turpināt pildīt savus pienākumus.

2019. gadā 1. janvārī stājās spēkā grozījumi Valsts drošības iestāžu likumā, kas nosaka, ka MIDD priekšnieku amatā uz pieciem gadiem ieceļ Ministru kabinets pēc attiecīgās nozares ministra ierosinājuma.

MIDD ir aizsardzības ministra pārraudzībā esoša valsts drošības iestāde.

MIDD iegūst un nodrošina Aizsardzības ministriju, tās padotībā esošās iestādes, citas valsts varu un pārvaldi realizējošās institūcijas un to atbildīgās amatpersonas, kā arī Nacionālos bruņotos spēkus ar to darbībai nepieciešamo pretizlūkošanas un izlūkošanas informāciju.

Tāpat šis dienests atklāj un sadarbībā ar citām valsts drošības iestādēm novērš ārvalstu speciālo dienestu, kā arī organizāciju vai atsevišķu personu graujošo darbību Aizsardzības ministrijā, tās padotībā esošajās iestādēs un Nacionālajos bruņotajos spēkos. Dienests arī veic pasākumus, lai aizsargātu valsts noslēpumu Aizsardzības ministrijā, tās padotībā esošajās iestādēs un bruņotajos spēkos.

Pārējās valsts drošības iestādes - Valsts drošības dienests (VDD) un Satversmes aizsardzības birojs.

Par MIDD darbību ir maz publiskas informācijas. MIDD atšķirībā no SAB un VDD nepublicē pat daļu no sava gada pārskata.