foto: Zane Bitere/LETA
"Atbildes soļi sekos," Krievija nikna par Drošības dienesta vakardienas darbībām Maskavas namā
Kriminālprocesā vienai personai ir piemērots personas, pret kuru uzsākts kriminālprocess, statuss.
Sabiedrība
2023. gada 22. decembris, 10:13

"Atbildes soļi sekos," Krievija nikna par Drošības dienesta vakardienas darbībām Maskavas namā

Jauns.lv

Valsts drošības dienests (VDD) informēja, ka šā gada 21. un 22. decembrī (VDD) saistībā ar iespējamu pret Krieviju noteikto Eiropas Savienības (ES) sankciju pārkāpšanu ir veiktas kriminālprocesuālas darbības bēdīgi slavenajā Maskavas namā.

Darbības veiktas VDD lietvedībā esoša kriminālprocesa ietvaros, kas uzsākts šā gada 23. novembrī saskaņā ar Krimināllikuma 84. panta pirmo daļu, proti, par Eiropas Savienības noteikto sankciju pārkāpšanum, teikts dienesta paziņojumā.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka Maskavas nama vadība, iespējams, turpināja gūt materiālu labumu no Maskavas nama telpām, kuru izmantošana atbilstoši starptautiskajām sankcijām bija aizliegta.

Papildus procesuālās darbības veiktas ar vienu personu saistītā dzīvesvietā. Veikto kratīšanu gaitā VDD ir izņēmis lielu daudzumu datu nesēju un dokumentu.

Kriminālprocesā vienai personai ir piemērots personas, pret kuru uzsākts kriminālprocess, statuss.

"VDD sniegs papildu informāciju par izmeklēšanas gaitu atbilstoši kriminālprocesa virzībai. Dienests atgādina, ka neviena persona nav uzskatāma par vainīgu, kamēr tās vaina nozieguma izdarīšanā nav konstatēta likumā noteiktajā kārtībā," teikts paziņojumā.

Krievija sola "izdarīt secinājumus"

Nesenos notikumus Maskavas namā, Rīgā pamanījuši ar Krievijas valdībā. Agresorvalsts Krievijas Ārlietu ministrijas Informācijas un preses departamenta direktore Marija Zaharova to nosaukusi par "ielaušanos".

"Pēc Krievijas Federācijas vēstniecības Latvijas Republikā informācijas, 21. decembrī Latvijas specdienestu pārstāvji ielauzās kultūras un darījumu centra “Maskavas nams” ēkā Rīgā. Darbiniekiem atņemti sakaru līdzekļi, notikušas pratināšanas," paudusi Zaharova.

Savā retorikā viņa apvaino Latviju bandītismā, kritizējot arī šobrīd Saeimā paātrinātā kārtīb izskatāmo iniciatīvu par "Maskavas nama" pārņemšanu Latvijas īpašumā.

"Nepieciešamos secinājumus mēs izdarīsim. Atbildes soļi sekos," savā komentārā draudīgi paziņo Zaharova.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka AS "Maskavas kultūras un biznesa centrs-Maskavas nams" valdes priekšsēdētājs ir Juris Silovs, bet padomes priekšsēdētājs Aleksejs Bondaruks, savukārt padomes locekļi ir Anna Tiurina, Svetlana Zaiceva, Dmitrijs Kožajevs un Galina Nikolajenko.

Uz 7. decembri minētajam uzņēmumam bija 10 897 eiro liels parāds Valsts ieņēmumu dienestam. Pērn uzņēmums apgrozījis 38 834 eiro un strādājis ar 5840 eiro zaudējumiem.

Jau ziņots, ka Saeima vakar konceptuāli atbalstīja likumprojektu, kas paredz "Maskavas nama" pārņemšanu valsts īpašumā.

Likumprojekta "Par rīcību ar nekustamo īpašumu, kas nepieciešama valsts drošības apdraudējuma novēršanai" mērķis ir garantēt Latvijas valsts drošību, tostarp nepieļaut un savlaicīgi novērst demokrātiskās valsts iekārtas apdraudējumu.

"Maskavas nams" jau sen zināma kā vieta, kur pulcējas un aktivitātes izvērš prokrieviski spēki.

Valsts īpašumā pārņemot ēku "Maskavas nams" Rīgā, Marijas ielā, no budžeta būs nepieciešami aptuveni 495 395 eiro ikgadējām uzturēšanas izmaksām.

Tikmēr Kremļa aktīvistu-margināļu biedrības "Krievu sabiedrība Latvijā" līdere Tatjana Favorska pirms kāda laika apgalvoja, ka "Krievijas puse" - domājams, runa ir par Maskavas pilsētas īpašuma departamentu - ir "likvidējusi AS "Maskavas kultūras un biznesa centrs-Maskavas nams" (cik saprotams) un "iekonservējusi nekustamo īpašumu uz pieciem gadiem".

Jauns.lv ir sazinājies ar iepriekš minētā likumprojekta autoriem - Nacionālo drošības komisiju, procesā iesaistīto Satiksmes ministriju un VAS "Valsts nekustamie īpašumi", lai noskaidrotu, kā Krievijas puses darbības - ja tās ir veiktas - ietekmē procesus Latvijā. Atbildes pagaidām nav saņemtas.